Foto: FoNet TV

U tom kontekstu, navode da ostaje pitanje može li se stati na put postavljanju stranačkih kadrova na ambasadorske funkcije.

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da „iskreno ne veruje“ da će smena generacija doprineti bilo čemu.

– Iako je najavljena profesionalizacija, od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, ali i od partija koje su na vlasti – od Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije – ne očekujem da će profesionalizovati diplomatiju. Umesto toga, verujem da će i dalje postavljati stranačke kadrove na ambasadorske funkcije, bez znanja, kvalifikacija i iskustva, smatra Stojanović.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović napominje za Danas da je velikom broju srpskih diplomata istekao mandat, a „s druge strane, veliki broj njih je već u penziji ili je pred penzijom“.

– Važno je da se kadrovi u diplomatiji kvalitetno podmlađuju, kako bi učestvovali u složenim međunarodnim procesima. Bitno je da se primi adekvatan broj najmlađih diplomata koji bi kroz proces hijerarhijskog napredovanja oformili novu generaciju školovanu na osnovama funkcionisanja savremene diplomatije, ističe Joksimović.

Ministar Dačić je nedavno najavio da će ove godine biti „velikih promena“ u najmanje 30 do 40 diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije. On je naglasio da je veliki broj diplomata ispunio uslove za odlazak u penziju, te da je potrebna „obnova diplomatije“ i donošenje novog zakona o spoljnim poslovima.

Ranija obećanja

Donošenje novog zakona o spoljnim poslovima obećavao je još 2013. godine tadašnji šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. On je isticao da će novi zakon omogućiti da glavni kriterijum prilikom imenovanja na diplomatske dužnosti bude „stručnost, a ne politika“. Iako se očekivalo da takav zakonski predlog bude usvojen po hitnom postupku u Skupštini Srbije, to se nije dogodilo, pa je i dalje na snazi Zakon o spoljnim poslovima iz 2009. godine, koji je izmenjen i dopunjen 2010.