Demokratska stranka Srbije i njen lider Vojislav Koštunica pozvali su građane da potpišu proglas kojim se od vlasti traži odustajanje od daljeg puta ka EU i proglašavanje političke neutralnosti zemlje.


U tekstu proglasa nazvanog „Srbija je ugrožena“ DSS navodi da su vlasti Srbije, „posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, postale saučesnici u postepenom otimanju Kosova i Metohije trgujući sa EU po cenu nacionalnih i istorijskih vrednosti Srbije“. Stranka optužuje EU da preko Haškog tribunala ponižava Srbiju i da je „bezobzirno ucenjuje“ podstičući nove separatističke ambicije u Vojvodini i Raškoj oblasti.

„Ugroženi su naša nacionalna tradicija, privredni razvoj, krhka demokratija, vladavina prava i, ne na poslednjem mestu, sam moralni integritet i samopoštovanje naroda“, smatra ta stranka.

Vojislav Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je ta stranka odlučila da izađe u javnost sa zahtevom da se odustane od evropskih integracija jer je uverena da je većina građana protiv članstva u EU. „Test za vladu će biti da li će priznati granicu između Srbije i KiM. Skeptičan sam da će taj test položiti“, istakao je Koštunica.

Kako je lider DSS ocenio, „većina Srba, većina naroda je protiv toga da Srbije bude član EU“. Koštunica je kazao da haška oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču predstavlja „najveći zločin, koji ima svoje pokriće u EU“.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić optužio je Uniju da se prema Srbiji ponaša kao „gospodar i kolonizator“. „Srbija treba da krene svojim putem, uz saradnju sa svim državama sveta“, smatra Samardžić uz ocenu da je za zemlju stoga najbolje da proglasi političku neutralnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari