Proglašene dve liste 1Foto: S. Župljanin

Nije bilo iznenađenja ko bi mogli da budu prvi kandidati za izbore za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Ta mesta, u poslednjih osam godina, pripadaju dvojici bošnjačkih lidera Sulejmanu Ugljaninu, aktuelnom predsedniku BNV i predsedniku SDA Sandžaka, i Muameru Zukorliću, predsedniku Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslaniku u republičkom parlamentu. Republička izborna komisija (RIK) proglasila je obe liste, čiji su nosioci Ugljanin i Zukorlić.

Zajedničko obema listama je što su potpisi za njihovu kandidaturu prikupljani u prostorijama SDA Sandžaka i SPP, koje će svojim liderima, za osvajanje pozicija u BNV, dati partijsku infrastrukturu, i da su obe liste pune, imaju po 35 kandidata za većnike. Dakle, bošnjačka zajednica za novi saziv BNV, do sada, ima dve liste „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“ i „Matica bošnjačka akademik Muamer Zukorlić muftija“. Prvi na listama su Ugljanin i Zukorlić, a onda slede njihovi najbliži partijski saradnici. Većih iznenađenja na listama nema,

Listu „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“ podržalo je svojim potpisima 1.250 birača. Cilj Ugljaninove liste ostaju isti kao u prethodnom periodu: zaštita, ostvarivanje, unapređenje individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka, pravo na samoupravu, usaglašava nacionalne strukture zaposlenih sa nacionalnom strukturom stanovništva, rasvetljavanje zločina nad Bošnjacima u Sandžaku…

– Na ovim izborima Bošnjaci glasaju za svoju nacionalnu skupštinu. Lista čiji nisam osnivač, ali jesam nosilac, sviđa mi se jer su u njoj sadržani svi oni elementi koji garantuju da Bošnjaci dobiju satisfakciju i da učestvuju u izgradnji jedne nove države u kojoj će biti svoji na svome – rekao je Ugljanin nakon predaje liste u RIK.

RIK je proglasila i listu “ Matica Bošnjačka akademik Muamer Zukorlić muftija“, koja je podržana sa 1.270 potpisa. Šef izbornog štaba ove liste Jahja Fehratović je rekao da očekuje apsolutnu pobedu.

– Mi na ovim izborima očekujemo ravnopravnu utakmicu. Očekujemo da RIK, ovog puta, popraviti svoj odnos, da će biti jednaka, da neće dozvoliti manipulacije. Imamo najbolji program, imamo najbolju listu i najboljeg kandidata na predstojećim izborima – istakao je Fehratović i dodao da veruje da će se „izboriti za implementaciju zakonskih odredaba koje se tiču prava nacionalnih zajednica u Republici Srbiji“ i da će uspešno i adekvatno predstavljati bošnjački narod. Nove liste za BNV i dalje su u sferi spekulacija.

Projekat „Godina novih nacionalnih saveta“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstava kulture i informisanja. Stavovi izneti u ovom podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari