Promene u vladi pre izveštaja EK u oktobru 1Foto: Miroslav Dragojević

Poslanici Skupštine Srbije do kraja septembra trebalo bi da se vrate u skupštinske klupe kako bi usvojili novi zakon o ministarstvima i vladi Srbije, čije je usvajanje u ekspozeu i najavio premijer Aleksandar Vučić.

Izmene tih zakona dovešće do kadrovskih osveženja, ali i uvođenja novih resora u Nemanjinoj 11. Rekonstrukcija vlade, kako nezvanično saznajemo, svakako će biti urađena pre zvaničnog prezentovanja Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, koji se, prema rečima Majkla Davenporta, očekuje krajem oktobra.

Jedan od noviteta u Vladi trebalo bi da bude i Ministarstvo za EU, sa Jadrankom Joksimović na čelu, koja je sada za evropske integracije zadužena kao ministar bez portfelja. Joksimovićeva juče nije želela da nam potvrdi, ali ni demantuje da će uskoro i zvanično dobiti resor evrointegracija.
„To je nesporno i pitanje je trenutka kada će se dogoditi te promene. Uostalom, pre formiranja vlade na stranačkim organima nam je rečeno da će rekonstrukcija vlade biti, kao i da će biti formirano ministarstsvo za evropske integracije. Rečeno nam je i da je to proces za koji je potrebno vreme , odnosno par dana rasprave u parlamentu“, ističu Danasovi izvori u SNS, uz napomenu da u Vladu Srbije neće biti uvođene nove stranke.

Vlada Srbije dobiće petog potpredsednika Nenada Popovića, lidera Srpske narodne partije, koja je u koaliciji sa naprednjacima, spekulišu mediji već duže vreme. On bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da bude zadužen za ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom, odnosno Evroazijskom unijom. Dugo se spekulisalo da bi Popović mogao da vodi Kancelariju za saradnju sa Moskvom pri Vladi, ali je sada izvesnije da će on u Vladu ući kao peti potpredsednik, pored Ivice Dačića, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Rasima LJajića. U tom kontekstu, spekuliše se i da će do ove novine doći pre posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, koja se takođe očekuje u oktobru.

U planu je uspostavljanje i kancelarije za ekologiju. „Jasno je da je, zbog nastavka pregovora sa EU i zbog mesta koja zaštita životne sredine zauzima u tim pregovorima, potreban poseban državni organ koji bi se bavio ekologijom. Već dugo se ozbiljno radi na formiranju takvog tela koje će se baviti ekologijom, ali još nije iskristalisano da li bi ga trebalo podići na nivo ministarstva. U slučaju da se donese odluka o osnivanju posebnog ministarstva za ekologiju, to će biti sprovedeno do kraja godine u okviru šire rekonstrukcije Vlade“ ističu izvori Danasa. Oni dodaju da bi osnivanje posebnog tela za ekologiju svakako olakšalo Srbiji povlačenje novca namenjenog zaštiti životne sredine iz evropskih fondova u kojima je za našu zemlju trenutno namenjeno između 600 i 700 miliona evra, ali bi ta sredstva mogla da budu i povećana.

Izvori Danasa navode da su mogući kandidati za direktora kancelarije za ekologiju socijalista Goran Trivan, odnosno Ivan Čabradi, lider Zelene stranke, koji je bio jedini poslanik opozicije u Skupštini Srbije koji je glasao za izbor Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari