Promene Ustava ključni prioritet za Srbiju 1Palata Srbije Foto: www.wikipedia.org/ By Michael Angelkovich

Promene u Ustavu ključni su prioritet za Srbiju u narednom periodu, ocenjeno je danas u Beogradu na završnom sastanku Upravnog odbora programa Horizontal fasiliti (Horizontal Facility) koji sprovode Evropska unija i Savet Evrope.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela da je tokom sprovođenja programa 90 pravnih profesionalaca postalo bolje u krivično-pravnim stvarima, 2.150 učenika uključeno u demokratsko obrazovanje, i da je 400 pravnika obučeno u oblasti imovinskog prava i nasilja u porodici.

Norčič-Štamcar je ocenila da su promene u Ustavu, kako bi se on uskladio sa evropskim standardima, ključni prioritet za Srbiju u narednom periodu.

Pomoćnica ministra zaduženog za evropske integracije Ksenija Milenković rekla je da se program ne zasniva samo na finansijskoj pomoći Saveta Evrope i Evropske unije, već da predstavlja suštinsku pomoć na putu ka Evropskoj uniji.

„Srbija je aktivno radila na ustavnim amandmanima, pravima nacionalnih manjina i medijskoj strategiji“, kazala je Milenković.

Šefica sektora pri Generalnom direktoratu Saveta Evrope Delfin Frejman rekla je da su glavne zamerke u Upravnom odboru bile vezane za pitanje regionalne dimenizije, kao i da je u nekim oblastima problem bio vezan za uključivanje civilnog društva.

Frejman je navela i da će se sledeća faza projekta baviti regionalnom dimenzijom u oblastima gde je to potrebno i projektima za slobodu medija.

„Horizontal fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku“ je trogodišnji program koju su EU i Savet Evrope pokrenuli sa ciljem da korisnicima u Jugoističnoj Evropi pomogne da se usklade sa standardima Saveta Evrope i Evropske unije u kontekstu proširenja EU.

Mehanizam obuhvata oblasti sprovođenja pravde, borbu protiv privrednog kriminala, borbu protiv diskiriminacije i zaštitu prava osetljivih grupa.

Kako je navedeno u materijalu sa završnog sastanka Upravnog odbora, u Srbiji se realizuje sedam projekta koji, izmedju ostalog, uključuju oblasti zaštite prava lica lišenih slobode i osudjenih lica, jačanje nezavisnih i nepristrasnih sudova, jačanje i borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju i prevenciju protiv trgovine ljudima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari