Rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka i član Srpske akademije nauke i umetnosti Jelena Guskova smatra da je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde dobro postavila pitanje vezano za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da Beograd rizikuje tražeći pravdu pred Generalnom skupštinom UN.


– Srbija nije pogrešila postavljanjem pitanja. Šta više, pitanje je bilo krajnje neugodno za MSP. Zato je sud iskoristio svoje diskreciono pravo i promenio pitanje koje mu je poslala Generalna skupština UN i tek tada je dao svoje mišljenje. MSP je pitan o jednostranoj nezavisnosti, a dao je odgovor o deklaraciji, jednostavnije rečeno – o papiru. To o promeni suštine pitanja, gotovo niko nije pomenuo, ali ja stalno na to ukazujem, kaže Jelena Guskova u razgovoru za Danas.

Da li je ovakvo savetodavno mišljenje MSP, bez obzira na preformulisano pitanje, zaista otvorilo „Pandorinu kutiju“ kada je reč o secesiji?

– U pravu su oni koji upozoravaju da će ovakav odgovor MSP dozvoliti mnogim zemljama ili teritorijama u mnogonacionalnim ili multikonfesionalnim državama da se upravljaju prema Kosovu. To će iskomplikovati odnose u svetu, ali položaj Srbije neće olakšati. Druga je stvar da li je uopšte trebalo obraćati se MSP. Ako se ima u vidu odnos između međunarodnih organizacija i Srbije od 1991. do 1999, sasvim je jasno da se nije mogao očekivati pravični odnos prema Srbiji. Zato se i nagoveštavalo da odgovor neće biti u korist Beograda.

Za sada su najavljene dve rezolucije o KiM koje će biti podnete Generalnoj skupštini UN – srpska i američka, obe se zalažu za pregovore Beograda i Prištine o „otvorenim pitanjima“. Moguće je da će i EU imati svoj predlog. Kakva su Vaša očekivanja od predstojeće Generalne skupštine UN i gde u svemu ovom vidite mesto i ulogu Ruske Federacije?

– Sudeći prema dokumentima i materijalima ranijih zasedanja Saveta bezbednosti, Rusija, Kina, Slovačka, Vijetnam, Španija i neke druge države podržaće Srbiju. U Generalnoj skupštini situacija je složenija. Neznatnom većinom Generalna skupština je glasala da se pitanje o proglašenju nezavisnosti Kosova preda MSP. Odgovor je dobijen. Čini se da Srbija rizikuje nastavljajući da traži od Generalne skupštine pravičnost. Pitanje je šta će da radi ako odluka Generalne skupštine ne bude u njenu korist.

Da li je podela KiM realno rešenje u ovom trenutku i da li je moguća neka vrsta „preokreta“ pa da umesto suštinske autonomije koju je tokom bečkih i badenskih pregovora Beograd nudio Prištini, sada Priština takvo rešenje ponudi kosovskim Srbima?

– Priština je trenutno „na konju“, a Srbija je među poraženima. Podela Kosova je dobro rešenje za Srbiju, ali će Albanci i na to teško pristati. Zašto bi davali deo kada su u mogućnosti da dobiju sve? Najpre je potrebno izvršiti preliminarno „izviđanje“ situacije sa Albancima, a zatim pokrenuti rešavanje pitanja pred međunarodnim organizacijama.

Izbačena reč „jednostrana“

U arhivi 64. zasedanja Generalne skupštine UN na sajtu Svetske organizacije navodi se da je u MSP upućen zahtev za savetodavno mišljenje na pitanje „Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom?“. Da je MSP iz postavljenog pitanja izostavio reč „jednostrana“ ukazao je odmah po objavljivanju mišljenja ambasador Dušan T. Bataković, šef pravnog tima Srbije pred MSP u intervju za Danas. Bataković je rekao da je „ovde, nesumnjivo, napravljen presedan, kako bi se samo pitanje preinačilo – izostavljena je reč „jednostrana“, a odgovor maksimalno suzio“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari