Referendum koji je raspisan u Smederevu povodom plana kompanije Komiko oil da u tom gradu izgradi rafineriju sirove nafte nije uspeo, pošto je na 78 biračkih mesta izašlo samo 11,64 odsto građana, odnosno 11.337 glasača. U biračke spiskove je upisano 97.366 birača, a da bi referendum uspeo na birališta je trebalo da izađe 48.684 ili polovina plus jedan birač.

Zvanični rezultat biće saopšten u roku od 24 sata, a referendum bi mogao biti ponovljen za šest meseci. Referendumski rezultat biće razmatran i na narednoj sednici Gradske skupštine koja bi, bez obzira na krajnji ishod izjašnjavanja građana, mogla da donese odluku šta dalje.

Reč je o investiciji od oko 250 miliona dolara, a jedini ponuđač je američki konzorcijum Komiko oil. Spor oko gradnje rafinerije u Smederevu nastao je među političkim partijama, pa je na inicijativu opozicije odlučeno da se građani o tom pitanju izjasne na referendumu, što sadašnja lokalna vlast smatra čistim gubljenjem vremena. U Smederevu je na vlasti koalicija Demokratske stranke (DS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta za Smederevo, Nove Srbije (NS), Smederevske demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove (SPO). U opoziciji su Demokratska stranka Srbije (DS S), Srpska radikalna stranka (SRS), Srpska napredna stranka (SNS) i Koalicija za bolje Smederevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari