Lideri opozicije odneli ogradu sa Trga pred Gradsku skupštinu (VIDEO, FOTO) 1FoNet/Aleksandar Levajković

Lideri opozicije simbolično su večeras na kraju protesta „Jedan od pet miliona“ ogradili Skupštinu Beograda zaštitnom ogradom skinutom sa Trga Republike. Naredni protest, ovog puta pod parolom „Svi kao jedan“, zakazan je za 13. april u 15 časova u centru Beograda.

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać optužio je zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da „otima“ od građana centar grada.

Vesić uništava kulturno istorijsko nasleđe tako što pravi žičaru na Kalemegdanu, rekao je Bastać.

On „laže, krade i vara, a kada ga uhvate u krađi, vređa i etiketira, isto kao i njegovi prijatelji iz naprednog klana“, ukazao je Bastać i za Vesića rekao da ruši u Beogradu ono što ni osvajači nisu rušili.

Šef odborničke grupe SzS Nikola Jovanović je nazvao gradsku vlast „beogradskim dahijama“.

On je poručio Vesiću da deca u Beogradu neće slušati „škripu žičare koja spaja dve kafane“.

Jovanović je predvideo da dolazi dan kada Vesić neće obnavljati 200 metara ulice 20 meseci i kada neće kilometar asfalta na bulevaru koštati devet miliona evra.

„Kukavice u četvrtak si se sakrio iza žena“, rekao je Jovanović i poručio Vesiću da je na mala vrata došao na čelo Beograda i da će tako i da ode.

Jovanović je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da ne može ništa građanima koji protestuju. „Aleksandre Vučiću, ti si prošlost Srbije i pozivam vas da mu to kažemo 13. aprila i da mu kažemo da je gotov“, naglasio je Jovanović, govoreći sa kamiona ispred Skupštine Beograda.

Kako je javio naš reporter sa lica mesta, kada je kolona stigla do Kolarčeve ulice gde su bile postavljene barikade zbog izvođenja radova na rekonstrukciji Trga republike, lideri opozicije prešli su na čelo kolone.

Kako je objašnjeno, oni su sklonili zaštitne ograde i barikade kako bi „oslobodili“ Trg, i pozvali građane da sklone sve ograde koje vide.

Dragan Đilas, Boško Obradović, Marko Bastać, Borko Stefanović, Nikola Jovanović, Zoran Lutovac, Željko Veselinović, Marinika Tepić i članovi Saveza za Srbiju, uz pomoć organizatora protesta, nosili su metalne i plastične barikade.

Đilas: Velika proslava kad Pink izgubi frekvenciju

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu neće ići večeras do zgrade televizije Pink kao što je bilo planirano, jer kako je rekao ne žele da daju priliku vlasti da „ubaci svoje ljude“ među demonstrante i tako izazove incidente.

„Otići ćemo pred televiziju Pink kada stigne sloboda i kada izgubi nacionalnu frekvenciju. Tada ćemo napraviti veliku proslavu“, poručioje Đilas.

Stefanović: Skandalozno ponašanje ispred Vlade Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović večeras je na svom Tviter nalogu ocenio skandaloznim ponašanje lidera Saveza za Srbiju i njihovih sledbenika, kojima je pripisao da su „gađali jajima policijske službenike na dužnosti ispred zgrade Vlade“.

Lečić: Akcijama sa Pinkom i Skupštinom Beograda vlast htela da spreči protest 13. aprila

Protest Jedan od pet miliona počeo je ispred Vlade Srbije nešto posle 18 časova intoniranjem himne „Bože pravde“ i minutom ćutanja za žrtve šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine u Beogradu.

Građanima okupljenim ispred zgrade Vlade obratio se glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić.

Podsećajući da je ranije bilo najavljeno da će učesnici protesta otići do zgrade televizije Pink na Dedinju, Lečić je kazao da je u tom objektu policija u civilu, da se planiraju incidenti i pozvao okupljene da „ne učestvuju u Farmi i da se ne valjaju u Mitrovićevom blatu“.

Lečić je rekao da je vlasnik TV Pink Željko Mitrović rekao da je za učesnike protesta Jedan od pet miliona spremio cisternu sa izmetom, i da mu mu on poručuje da je slobodno iskoristi na sebe.

„Željku Mitroviću poručujem da svakog dana čeka 6. oktobar, a taj 6. oktobar će sada trajati dok ne bude završen“, kazao je Lečić.

Lečić je optužio vlast da je „akcijama“ sa televizijom Pink i Skupštinom Beograda planirala da spreči veliki opozicioni protest zakazan za 13. april u Beogradu.

Prema njegovim rečima, meta nezadovoljnih građana nije televizija Pink, čiji je vlasnik Željko Mitrović najavio da će demonstrante „politi cisternom govana“, i da razumni i mirni građani neće „nasesti“ na provokacije.

– On je spremio ozvučenje, u zgradi privatne televizije se nalazi policija u civilu, koju svi mi građani plaćamo i moraće da odgovara i objasni kako i po čijem nalogu policija radi za njega – poručio je Lečić.

Dok je trajalo protestno okupljanje ispred Vlade Srbije na drugoj strani grada Željko Mitrović je na terasi zgrade Pink puštao muziku.

Glasno ću se nasmejati Željku Mitroviću i Pinku, jer je naseo i spremio plaćenike da izazovu sukobe, poručio je Lečić i dodao da opozicija nikada nije stvarno planirala odlazak do zgrade TV Pink.

Na ovo okupljanje stigli su i studenti nakon velike studentske šetnje koja je pod sloganom „Studenti ne ćute“ krenula u 16 časova od Studentskog grada na Novom Beogradu.

Lečić je pozdravio studente i naglasio da je mladost ta koja šeta i koja treba da nosi promene u društvu a da su svi okupljeni civilizovani građani koji treba da se upute ka Trgu republike kao simbolu slobode i uređene države.

Lideri SZS položili venac ispred Pinka

Lideri Saveza za Srbiju su nešto pre 18 sati došli ispred zgrade Televizije Pink, gde su položili venac sa fotografijom jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića i porukom „Saznaćemo ko te je nanišanio spotom na Pinku. Obećavamo“.

Nakon što su predstavnici SZS otišli, sa zvučnika ispred Pinka puštena je muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari