Protest 1 od 5 miliona sutra treći put u Nišu 1Sa ranijih protesta Foto: Vesna Torović

Treći po redu protest „Stop teroru – za Niš bez straha #1od5miliona“ u organizaciji Pokreta mladih „Za Niš bez straha“ biće održan sutra, 25. januara, od 18 časova na Trgu kralja Milana.

Organizatori su pozvali građane Niša da im se ponovo pridruže na trgu, da kao i obično ponesu pištaljke, ali i maske, s ozbirom na to koliko je vazduh u Nišu zagađen. 

Pokret mladih „Za Niš bez straha“ zahteva ostavku ostavku ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ostavku gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu.

Zahtevi su i da se svi pružni prelazi u Nišu obezbede rampama i svetlosnom signalizacijom, da se stane na put partijskom zapošljavanju i da se rasvetle svi slučajevi paljenja automobila u Nišu.

Jedan od zahteva su i da se se zaustavi isključenje struje socijalno ugroženim građanima i da javni izvršitelji ne postupaju u sporovima koji se vode protiv socijalno ugroženih građana. 

Traži se vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Nišu, a na prethodnom protesnom skupu zatraženo je i da se ispitaju kriminalne radnje u gradskom preduzeću „Gorica“. 

Predsednik niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara, sociolog Đokica Jovanović ocenio je da građanski protesti širom Srbije predstavljaju „borbu za život i egzistenciju“. 

„Građani umesto stranaka moraju da uzimaju stvar u svoje ruke, ne zato što imaju neke partijske ambicije već zato što moraju da izdržavaju porodicu i sebe“, rekao je Jovanović za agenciju Beta. 

On je kazao da ne zna da li su protesti korisni, ali zna da su nužni. 

„Kada kažemo korisni znači da očekujemo neki pomak na bolje. Da li će pomaka biti to niko sada ne zna. Protesti su nužni da bi ljudi pokazali kako im je. Ko god je izašao na ulicu, isterala ga je tamo muka, a ne političke partije“, ocenio je Jovanović. 

Organizovanje protesta u Nišu podržali su Savez za Srbiju, Pokret Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i sindikat Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari