Protest građana Požege: Vučićev miting ispraznio opštinsku zgradu 1Foto: Incijativa za Požegu

„Vazduh u Požegu nikada u tri prethodne godine nije bio čistiji. Atmosfera u gradu bila je kao posle letnjeg pljuska, kada jaka kiša spere svu prljavštinu i, u jakim bujicama, odnese je daleko od Požege prema Beogradu“, ocenio je Nikola Maslać, mladi advokat iz Požege, na šta je više od sto prisutnih regovalo povicima odobravanja.

Navodeći da ga je „tužna kolona spontano organizovanih naprednjaka, koja je u petak iz Požege odlazila u prestonicu, asocirala na na stihove Đorđa Balađevića „Odlazi cirkus iz našeg malog grada“, Maslać je kazao da ga i „turneja Budućnost Srbije podseća na cirkusku grupru, sačinjenu od pajaca, moralnih kepeca i ostalih kreatura“.

„U Beogrdu se u petak odigrala predstava u režiji vrhovnog klovna, samo zato da bi on nahranio svoju bolesnu sujetu i sačuvao iluzuju o tome da ima nepodeljenu podršku građana“, naveo je Maslać.
Za razliku od onih koji su bili na Vučićevim mitingu i dobili dnevnice od 1.500 ili 1.700 dinara, u zavinsosti od toga da li su “vikari” ili “barjaktari”, Maslać je rekao da su hrabri i dostojanstveni ljudi, a među njima i Požežani, bili na protestu u prošlu subotu u Begradu o svom trošku i u neradni dan.

Aleksandar Divović, predsednik UO Inicijative za Požegu, koja organizuje proteste, svedočio je o tome da u petak na svojim radnim mestima nisu bili Milan Božić (SNS), predsednik opštine, Zorica Mitrović (SNS) i ostali opštinski čelnici.
„Opština je bila sablasno prazna i napuštena kao Černobil. Pomislio sam da je zavladala kolera ili neka druga zarazna bolest i da su službenici evakuisani, ali rekli su mi, naveo je Divović, da su svi „otišli na službeni put“.
Istakavši da su oni koji su otišli na taj miting „pristali na dobrovoljno sužanjstvo i bili deo poslušničkog konvoja iz Požege u Begrad“, Divović je ocenio da su „prošli gore, nego da su završili iza zatvorskih rešetaka, jer“, kao je dodao „iza rešetaka se, ipak, može sačuvati ličnost“.

Ukazavši na to da je požeški protest protiv vlasti najznačajniji u novijoj istoriji Srbije, jer je dosledan i organizuje se 23. put od februara prošle godine, Divović je rekao da je važniji i od Vučićevig mitinga, jer se Požažani okupljaju bez ucena i prisile i iskazuju svoje stavove.

„Onog trenutka kada je vlast počela tendenciozno da prebrojava građane na ulicama i da krivotvori njhovo nezadovoljstvo koje ispoljavaju mesecima , time je uvela princip da nije važno šta je istina i ono što odgovara stvarnosti“, poručio je Divović i sakrastično zakljućio da je na požeškom protestu „u glavu izbrojao 88.352 ljudi“.

Građanska inspekcija opštinskih službi

Aktivisti Inicijative za Požegu su u petak, nakon odlaska naprednjaka na miting u Beograd, obišli prostorije opštinske uprave i ustanovili da čelnici te lokalne samouprave i veliki broj zaposlenih nisu bili na svojim radnim mestima.

https://www.facebook.com/watch/?v=415312119294718