Protest i sukobi zbog dolaska raseljenih Srba 1Foto: printscreen RTS

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) odblokirali su put kojim bi raseljeni Srbi trebalo da stignu na Velikogospojinsku liturgiju u mestu Mušutište kod Suve Reke, gde se nekoliko stotina Albanaca jutros sukobilo sa policijom.

Srbi će ići na liturgiju u drugi manastir pošto je kosovska policija rekla da „ne može da garantuje sigurnost“.

U neredima je povređeno više ljudi, a a dvadesetak je privedeno. Policija je upotrebila pendreke i suzavac.

Srbi su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila.
 
Oni čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.
 
Kako javlja Srna sa mesta incidenta, u sukobu policije i Albanaca povređeno je nekoliko policajaca i albanskih ekstremista, dok je njih dvadesetak privedeno.
 
Okupljeni Albanci su se povukli pored puta, ali su pripremili gomile kamenja, kojim su gađali i pripadnike specijalne policije.
 
Očekuje se da uskoro ovim putem prođe i kolona sa raseljenim Srbima.
 
Pripadnici Rosu intervenisali su jutros kako bi uklonili okupljene Albance, pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko lica je privedeno.
 
Pripadnici kosovske specijalne policije, uhapsili su više demonstranata. Policajci u opremi za razbijanje demonstracije sa šlemovima i štitovima.  

Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da je današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva i koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva, prenosi FoNet.
 
Pre nekoliko dana smo, pošto su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine, navedeno je u Đurićevoj pisanoj izjavi koju je prenela kancelarija.
 
Oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da nam daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog.
 
Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo?
 
I na kraju, Priština bi trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali to nije realno očekivati jer brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji.
 
Srbi će se danas u Mušutištu, bez obzira na „dobrodošlicu“ koja im je priređena, biti na liturgiji, jer naš narod se Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti, zaključio je Đurić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari