Zajedništvom do pobede Vučićevog režima 1Fotografija: Protest u Užicu/Foto:Nenad Kovačević

„Šta je potrebno da nam se desi da bismo ustali i rekli nemojte da nam vređate  inteligenciju“, rekla je Ružica Dabić, voditeljka večerašnjeg protesta „1 od 5 miliona“ u Užicu.

Sa protesta je poručeno da se zajedništvom, strpljenjem i upornošću može smenili nedemokratska i koruptivna vlast u Srbiji, koja ponižava i pljačka građane.

Na 17. okupljanju, na kome je bilo oko 200 ljudi, ovacijama su pozdravljeni građani Požege koji su prvi u Srbiji započeli proteste i istrajno, još od februara 2018. godine, ukazuju na korupciju i kriminal čelnika u vrhu lokalne vlasti koji su uhapšeni u subotu.

Zajedništvom do pobede Vučićevog režima 2
Foto: Nenad Kovačević

„Požega je recept za Srbiju. Vidite da je ipak moguće. Ako su građani Požege uspeli da čelnici opštine budu uhapšeni za godinu i po, šta je ovih pet meseci naše borbe“, navela je Marinika Tepić i istakla da su „protesti promenili okolnosti u Srbiji i da oni koji drugačije kažu, nisu dobronamerni“.

„Zajedništvom i strpljenjem možemo da pobedimo ovu stoglavu hidru“, istakla je ona i podsetila na to  da su se građani i devedesetih, među koja ja bila i ona kao student, protivili da u protestima učestvuju političari – Zoran Đinđić, Vuk Drašković i Vesna Pešić, ali kasnije se, kao i danas, nisu pitali ko je pored njih.

„Naš cilj je da zajednopobedimo najštetočinskiju vlast od kada Srbija postoji. Aleksandar Vučić i njegova kamarila rade Srbiji ono što su joj radili samo njeni neprijatelji“, kazala je Tepićka.

Navodeći da „još nismo ušli u najteži deo borbe i da moramno da se izborimo za slobodne medije i slobodne izbore“, ona je ocenila da je  „za pet meseci u Srbiji malo ko mogao da zamisli da će biti protesta širom zemlje“.

Vladimir Dimitrijević, profesor književnosti iz Čačaka i član Političkog saveta Dveri, ocenio je da u „u Srbiji ima više sahrana, nego rađanja“, a da vlast tvrdi kako pomaže porodicu i nudi mere za poboljšanje nataliteta.

Zajedništvom do pobede Vučićevog režima 3
Foto: Nenad Kovačević

„Od devedesetih do danas, više od 300.000 dece je manje u našem prosvetnom sistemu. Imali smo 1.200.000, a danas oko 700.000 učenika“, istakao je Dimitrijević i dodao da se sve manje decerađa i da sve više mladih napušta zemlju“.

„Mi se borimo da naša deca ostanu u zemlji, u kojoj ove bitange i bezumnci neće imati vlast. Od popisa 2002. do 2011 godine, u Srbiji je manje oko 400.000 ljudi, od kojih su neki otišli iz zemlje, a neki pod zemlju, a na novom popisu situacija će biti još gora“, rekao je Dimitrijević i dodao da „ako ne želimo da nestanemo, moramo da oborimo režim i izgradimo normalnu državu, koja neće privilegovati stranačke ljude, emitovati rijaliti programe i rasprodavati  teritoriju“.

„Kosovo i Metohija nije daleko od Kraljeva. Dovoljno je predati Kosvo i Metohiju i  da Kraljevo bude sledeće“, rekao je Dimitrijević i poručio da „protesti nisu stvar politike i stranaka, ali da su Pokret „1 od 5 miliona“, Savez za Srbiju i ostali dužni da naprave sistem u kome Alekasanadr Vučić neće biti moguć u budućnosti Srbije“.

Žene i protesti 

Primetivši da je na protestu više žena, nego muškaraca, Tepićka je rekla da su žene strpljive, empatične i odgovorne i da je njihova snaga dragocena za proteste. „Onaj siloviti početak protesta je bio muški, a sada kada se vraćamo na razum i odgovornost, strpljenje i prave zahteve, apelujem na žene da nam se pridruže u što većm broju“, rekla je, a potom profesoru Dimitrijevuću „replicirala“ da bi „žene,ioak, trebalo da odlučuju o rađanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari