Na protestu "1 od 5 miliona" saopšten pregovarački tim za dijalog sa vlašću (VIDEO, FOTO) 1Foto: Snežana Čongradin

Na protestu „Jedan od pet miliona – Svi kao jedan“ saopšten je pregovarački tim za tri ključne tačke dijaloga između vlasti i predstavnika protesta.

Okupljenima se obratio glumac i funkcioner DS Branislav Lečić, prenosi N1.

Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa predlogom formiranja tima stručnjaka, vanstranačkih ličnosti, koje su spremne da svojim znanjem, iskustvom, ekspertizom i imenom i prezimenom, iznesu plan za tri najvažnije teme koje su, kako su rekli, osnovna poluga „Vučićeve diktature“ i krize u kojoj se Srbija nalazi:

1) zarobljeni mediji

2) teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

3) neregularni izbori koji se, kako navode, baziraju na kupovini glasova, ucenama i primeni sile na građane Srbije.

„Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog. Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke“, rekao je Lečić.

On je naveo da su odabrali pregovarački tim koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, profesor FPN Dušan Vučićević, dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

Na protestu "1 od 5 miliona" saopšten pregovarački tim za dijalog sa vlašću (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Dragan Luković

NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu.

Lekić se osvrnuo na jučerašnji govor ministra Ivice Dačića koji je na skupu „Budućnost Srbija“ pitao da li je Čorba pevao pesmu  „Ostani đubre do kraja“, jer odgovara opoziciji, Lečić je naveo da će Dačiću ta đubrad biti ispod prozora.

Uvek je bilo laži i bilo je istine, a rekao sam vam sa ove česme, da će istina pobediti, samo treba da izdržimo, da trajemo i nenasilnim metodama ćemo pobediti – budite sigurni, počeli su da pucaju malo po malo, curi im to zlo, dodao je.

„Niko ne sme da mrzi onoga ko je zbog sendviča došao. Ne radite to. Potcenjivanje i ponižavanje naroda treba da ide od onih koji treba da odu, ali ne od nas. Mi moramo da razumemo naš narod, da podržimo ono što valja, a oni će se sami postideti i već se stide“, rekao je Lečić okupljenima.

Lečić je naveo da je Vučić, poput kolege Čaušeskua, okrenuo komšiju na komšiju. „Naša zemlja se nalazi u dubokoj političkoj krizi, i za to je odgovoran Vučić“.

Nastavljamo protest i taj protest će trajati, odgovorno vam tvrdim, sve do pobede, istakao je. „Uporno dolazite dok ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena. Naša subota će pobediti, ja ti to kažem, Aleksandre Vučiću“, poručio je predsedniku Srbije.

Lečić je pozvao okupljene na šetnju do RTS, kako je rekao, „da ih još jednom čuju“, ali i da građani u protestu pokažu koliko su civilizovani.

Na protestu "1 od 5 miliona" saopšten pregovarački tim za dijalog sa vlašću (VIDEO, FOTO) 3
Građani ispred RTS Foto: Dragan Luković

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović najavio da će u slučaju da vlast ne pristane na dijalog sa „pobunjenim narodom“ do 4. maja, u glavnom gradu biti formirana „slobodna zona“ koju će, kako je rekao, činiti „slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije“, prenosi Beta.

Obraćajući se okupljenim gradjanima ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, Veselinović je rekao da će Beograd postati „centar slobodne zone do pobede“ ukoliko vlast ne pristane na dijalog do 4. maja.

On je na kraju današnjeg skupa najavio da će naredne subote, uoči Uskrsa, organizatori protesta sprovesti niz humanitarnih akcija širom Srbije i dodao da će tokom naredne sedmice otići u beogradski kvart Savamala kako bi „pokazali da gradjani nisu zaboravili fantome“.

Protest  počeo je oko 18 časova kod Terazijske česme u Beogradu, jer nisu ispunjeni zahtevi građana i opozicije.

N1 podseća, na prethodnom protestu 13. aprila u Beogradu zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari