Protest u Vršcu: Nezadovoljstvo ispisano na trotoaru 1Foto: Dragana Matović

Demonstranti su odlučili da sa uobičajenog načina protesta – uzvikivanje parola i zviždanja, pređu na drugi medijum komunikacije – pisanu reč.

Zato su se okupili ispred Gradske kuće, gde su poređali transparente uza zid, zalepili na vrata natpise “neću da ćutim”, a zatim ispisali kredom na pločniku poruke, upućene kako sugrađanima, tako i gradskim vlastima. Demonstranti su zašarenili jedan od najprometnijih trotoara u gradu porukama kao što su “Vratite nam državu!” , “Osvestite se ljudi!”, “Ne praštajte, znali su šta rade.” i “A šta sa bazenom?”, što se odnosi na činjenicu da izgradnja bazena pored Gradskog jezera stagnira već više od godinu dana. Jedan od upečatlivih natpisa je bio i “Kulturna komisija vam je ko Pinkova emisija”.

Poslednja poruka se odnosi na činjenicu da prema rešenju o raspodeli sredstava po konkursu za kulturu, Udruženje za promociju kulture nauke i umetnosti “Tačka susretanja” nije dobilo ni dinara, iako je jedna od najaktivnijih i najposećenijih kulturnih institucija nevladinog sektora u Vršcu.

Za nešto više od tri godine postojanja, “Tačka susretanja” je postala kultno mesto gde dolaze Vrščani u potrazi za kvalitetnom umetnošću, naukom i filozofijom, na interaktivnim kniževnim i muzičkim večerima, likovnim izložbama i predavanjima koja se priređuju prosečno jednom u dve nedelje. U “Tački” su do sada gostovale mnoge istaknute ličnosti savremene domaće književnostii kao što su David Albahari, Marko Šelić-Marčelo, Jelena Lengold, Goran Skrobonja i Milisav Savić. Demonstranti sumnjaju da je razlog nedodeljivanja sredstava ovom udruženju nedostatak podrške njegovih nosilaca Aleksandru Vučiću na proteklim predsedničkim izborima, iako je ono od svog nastanka nastupalo apolitično.

Neki od demonstranata su oko 13 časova ušli u Gradsku kuću, sa namerom da dobiju prijem kod članice gradskog veća za kulturu Nataše Maljković Čonić, kako bi je pitali za razloge odbijanja prijave na konkurs koju je “Tačka Susretanja” podnela. Demonstranti kažu da je u pitanju informacija od javnog značaja, koja nije objavljena na internet-portalu grada, kao ni rešenje o imenovanju komisije za raspodelu sredstava u oblasti kulture. Nezadovoljni građani Vršca tvrde da ovog puta nisu dobili prijem kod članice gradskog veća jer nije bila na svom radnom mestu u svoje radno vreme, ali im je zato rečeno da će biti pozvani na sastanak, i dodaju da su podneli zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari