Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 1Foto: Tamara Kopestinskij

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljeni su večeras u više gradova – u Novom Sadu, Vranju, Zaječaru, Požegi, Lazarevcu, Subotici, Sokobanji, Nišu, Aranđelovcu, Boru, Čačku, Kikindi, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Mladenovcu, Pančevu. U 50 gradova Srbije su u protekla dva meseca održane protestne šetnje, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno.

Protest u Novom Sadu

„U narodu  veruju da današnji dan kazuje koliko će zima još trajati, a to zavisi od toga da li će mečka danas izaći iz svog brloga i videti svoju senku. Ova diktatorska  zima koja je svojim poganim sindžirima okovala svaku slobodu govora, zamrzla poštovanje skoro svakog zakona, u smetove zavejala moral, čestitost i znanje, pod led stavila svaku šansu za napredak, neće još dugo trajati, jer su se širom Srbije pojavile visibabe – simbol protesta, najava promena, vesnik proleća slobode od diktature! Visibabe se bele večeras od 18 časova još u Vršcu, Šapcu, Smederevu, Mladenovcu, Požarevcu, Aranđelovcu, Boru, Zaječaru, Požegi, Užicu, Čačku, Trsteniku, Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Vranju!“

Ovim rečima glumca Milorada Kapora otpočeo je večerašnji peti novosadski protest „1 od 5 miliona“ koji se održava na Dan državnosti Srbije, javlja dopisnica Danasa iz Novog Sada.

O tome zašto su izašli na ulicu govorili su jedan od osnivača Udruženja poljoprivrednika Banata i aktivan učesnik svih građanskih protesta na ulicama od 1996. godine Slavko Vukov; penzioner Mile Delić koji je široj javnosti postao poznat kada je vođi režima Aleksandru Vučiću vratio 5 hiljada dinara koji su isplaćeni svim penzionerima; i svojevremeno istaknuta aktivistkinja „Otpora“, a sada profesorka novosadskog Filozofskog fakulteta Jelena Kleut.

„Danas je dan državnosti. Sa centralne ceremonije nas podsećaju na „nesalomivi duh naroda, ideale slobode i pravde“. Floskulama odaju počast ustavu kao formi, a mi, mi smo se ovde okupili da branimo njegovu suštinu, a to danas možemo jedino na ulicama i na trgovima. Sve drugo oni okupirali – medije, institucije, celu državu.“, rekla je Kleut u svom obraćanju okupljenima.

Ruta protestne kolone ista je kao i tokom prva tri protesta, ali u obrnutom smeru. Bulevarom Mihajla Pupina ulazi se u Ulicu Žarka Zrenjanina, nastavlja se Stražilovskom ulicom, Maksima Gorkog, Bulevarom oslobođenja, da bi se Jevrejskom  došlo do početne tačke.

Četvrti potest građana „1 od 5 miliona“ održan u Vranju

Na četvrtom protestnom skupu koji je večeras u centru Vranja održan u prisustvu oko 2.000 građana, kojima su u protestnoj šetnji prudružilo i dodatnih oko pet stotina onih koji su „pobedili strah“.

Okupljenima su se obratili Radoman Irić, novinar član Izvršnog odbora NUNS, i Narodna poslanica Maja Videnović. Okupljeni su pozdravili pročitani zahtev za ostavkom svih funkcionera gradske uprave Vranja, koji je obrazložen u deset tačaka, navodi reporter Danasa.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 2
Foto: V. Ristić

– Svaki građanin Vranja danas je zadužen prosečno 19.000 dinara samo na konto onoga što je lokalna samouprava uknjižila kao gubitak od 1,6 milijardi dinara, od čega je 630 miliona dug prethodne SPS vlasti, koja je sada u aktuelnoj koaliciji na vlasti – rekao je Irić, obraćajući se okupljenim građanima. On je naveo i konstantno loše finasijsko stanje u Regionalnom ZC u Vranju u koji je u konstantnoj blokadi, zbog čega su optuženi govornici na prethodnim protestnim okupljanjima građana hirurzi Vukašin Antić i Nenad Nedeljković.

– Večerašnja šetnja u Vranju je šetnja za slobodu i pravdu. Za evropsku Srbiju u kojoj više neće moći da se čujemo samo jedan glas, jednog čoveka i njegovih pristalica. Počeli smo borbu za modernu Srbiju od koje ne odustajemo u više od pedeset gradova Srbije – rekla je Videnovićeva.

Nakon obraćanja dvoje govornika, okupljeni su prošetali centralnim gradskim ulicama Vranja, uz pratnju dobošara noseći zastave Srbije i uzvikujući „Vučiću lopove“, „Izdaja, izdaja“ i „Ostavke, ostavke“. Ispred zgrade Gradskog Odbora SPS u Vranju okupljeni su skandirali: „Izađite napolje“, zahtevajući još jednom da socijalisti Vranja, ispoštuju zahteve članova ove stranke da napuste vladajuću koaliciju sa SNS na gradskom nivou.

Večerašnji protestni skup u Vranju koji je obeležio rekordan broj prisutnih građana ignorisali su za razliku od prethodnih televizijske ekipe: dopisništva RTS, regionalne Radio televizije Vranje, te lokalnih televizija Vranjska plus, TV Ritam, Info puls i Vranjska plus, kao i RTV Folus.

Preko društvenih mreža četvrti protest građana uživo je prenosio portal Vranje News.

Građani po peti put šetali Zaječarom

Na petom protestu 1 od 5 miliona u Zaječaru govorila je Selena Ristić Vitomirović, bivša glumica zaječarskog pozorišta a danas koordinatori i direktor Dečijeg centra.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 3
Foto: Glas Zaječara

Podsećajući na sve ono što se dešavalo poslednjih nedelja u Srbiji, na smrt Stanike Gligorijević, nastradale na naplatnoj rampi u Doljevcu, na hapšenje penzionera Slobodana Stefanovića u Kragujevcu, smenu čuvenog leskovačkog genetičara Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka kragujevačkog Univerziteta, zatražila je, zbog svega toga, ostavku Aleksandra Vučića.

Šetnja je krenula sa Trga Nikole Pašića a završila se u zaječarskom naselju Kotlujevac, a kolona je na putu ostavljala sveće pored posečenih topola prekoputa srušene fabrike Arsenije Spasić, na čijem će se mestu graditi, kako su obećale gradske vlasti, ritejl park. Ipak, posečeno drveće podsetilo je Zaječarce na seču stoletnog drveća na mestu današnjeg parkinga, a nekadašnje zelene pijace. Ovaj ekocid, kako je istakla Vitomirović, primer je bahatog ponašanja vlasti koja uništava prirodna dobra.

Protesti u Pančevu treći put

Treći po redu protest 1 od 5 milion održan je večeras  u Pančevu. Na skupu, pred više od 1.200 pančevaca govorili su: Edvard Jukić, književnik,  Čedomir Antić, istoričar i Marko Vidojković, pisac.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 4

Nakon obraćanja govornika građani su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama. Protestna šetnja je završena ispred zgrade apoteke u Pančevu. Bilo je to podsećanje na to da je pančevačka apoteka devastirana i faktički ugašena. Građani su postavili pitanje pitanje ko je odgovoran, i kada će Apoteka biti obnovljena.

Sledeći protest je zakazan za petak 22. februar u 18 časova ispred kulturnog centra Pančeva.

Protest Jedan od pet miliona šesti put u Gornjem Milanovcu

Oko 350 građana okupilo se večeras u Gornjem Milanovcu na protestu pod parolom „Jedan od pet miliona“, zahtevajući smenu državne i lokalne vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 5
Gornji Milanovac, (BETAPHOTO/gminfo.rs/DS)

Građanima su se obratili učiteljica Jelena Savić koja je zbog učešća na protestima ostala bez posla, student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i aktivista portala Talas Vuk Velebit i jedan od organizatora protesta u Beogradu Miodrag Simović, prenosi Beta.

Simović je podsetio da je danas 215 godina od kada je Srbija „krenula u bunu oslobađanje od ropstva i očuvanje dostojanstva“.

„Na danšnji dan pre 184 godine Srbija je dobila Ustav da bi ograničila vlast jednog čoveka. Mi danas imamo Ustav koji nam garantuje slobodu, ali slobodu nemamo, jer niko taj Ustav ne sprovodi“, rekao je Simović.

Milanovčani su se posle govora na centralnom trgu uputili u šetnju rutom do kasarne i nazad, a šesti protest je protekao bez incidenata.

Protesti u Sokobanji

Građanski protesti– 1 od 5 miliona, počeli su ovog vikenda i u Sokobanji.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 6
Foto: Vlado Madzoski

Na skupu, koji je održan u centru grada, popularnom mermernom šetalištu , govorila je sugrađanka Jasmina Radovanović, javlja dopisnik lista Danas.

Organizatori demonstracija su istakli sledeće zahteve: bez diktature i bahatosti vlasti, nepotizma, lažnih diplomai institucionalnog propadanja jedne od najlepših banja u Sokobanji. Dogovoreno je da se protesti nastave 22.februara 2019.

U Šapcu održan peti protest protiv vlasti

Oko 4.000 građana okupilo se večeras na centralnom trgu u Šapcu u protestu pod parolom „Jedan od pet miliona“ protiv aktuelne državne vlasti.

Poljoprivrednik i odbornik u lokalnoj skupštini Dragan Stanković rekao je okupljenim građanima da je očekivao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Šapcu reći nešto dobro za poljoprivrednike, ali to nije uradio.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 7
Sabac ; Foto: BETA/Slobodan Josic/DS

„On ne zna jer se nikada nije bavio ozbiljnim poslovima ali mi znamo šta to znači kada radiš ceo dan. Nama o poslu priča neko ko nikada nije radio. 98 odsto poljoprivrednog stanovništva nema pravo na knjižicu i poljoprivredno osiguranje“, rekao je Stanković, prenosi Beta.

Penzioner Slavko Živanović kazao je da je „sultan zaveo diktaturu“ i naglasio da su mu sin i unuci u Nemačkoj, pa je zbog toga što želi da se vrate u Srbiju on na ulici.

Novinar lista Danas Rade Radovanović okupljenima je rekao da „živimo u svinjcu“ i da iz njega moramo da izađemo, a da svako ima bar deset razloga da izađe na ulicu.

„Šabac je oaza slobode i uzornog novinarstva. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je čovek koji pokušava da to održi, slobodnu reč i slobodan grad. Juče vam je bio u gostima Vučić i nije mu palo na pamet da se javi gradonačelniku da će doći, ali je zato doveo ljude ljude za sendviče i sve je to izgledao kao cirkus Medrano“, rekao je Radovanović.

Drugi protest u Kikindi

Drugi protest u Kikindi okupio je večeras na Gradskom trgu preko 1.000 građana. Na skupu su govorili reditelj Janko Baljak i novinar Milojko Pantić, kao i Ivan Olajić, mladi ekonomista iz Kikinde.

Janko Baljak je poručio da i na ovaj Dan državnosti, kada Srbija proslavlja svoj prvi Ustav, imamo predsednika države koji je prvi u gaženju i nipodaštavanju Ustava.
Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 8
Foto: E. K.

– Iz vikenda u vikend sve više građana izlazi na ulice gradova i sve je bliži dan kada ćemo se svi okupiti u Beogradu i okončati ovu vladavinu najgorih – rekao je Baljak, javlja dopisnik Danasa.

Milojko Pantić je pozvao Aleksandra Vučića, kako je rekao –  nelegitimnog predsednika i uzurpatora sve vlasti u državi, da što pre podnese ostavku.

– On je sa svojom svitom lažnih doktoranata i lopova sa kupljenim diplomama, zarobio i opljačkao zemlju.  Što pre podnese ostavku, to će biti manje zlo i za njega i za sve nas – rekao je Pantić okupljenim Kikinđanima.

Potom se krenulo u protestnu šetnju ulicama centra grada, a kolona se jedino zaustavila ispred sedišta jedine lokalne televizije, TV Rubin, i zvižducima iskazali protest zbog izveštavanja ovog medija, koji je izdašno finansiran iz gradskog budžeta.

Treći protest u Leskovcu – Ne želimo da budemo okovani lažima

Hitna smena direktora leskovačke Opšte bolnice Nebojše Dimitrijevića i direktora Doma zdravlja Slaviše Božića, kao i bojkot rada lokalnog parlamenta od strane opozicije – novi su zahtevi koje su na večerašnjim, trećim protestima izneli Leskovčani.

I ovoga petka na leskovačke ulice izašli su nezadovoljni građani jer, kako kažu, žele da promene „ovaj lopovski sistem, a ne samo vlast“.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 9
Foto: B. Antić/ Južne vesti

Okupljenim građanima obratila se profesorica niškog Ekonomskog fakulteta Tamara Milenković Kerković, koja kaže da ne zna kako danas slaviti Dan državnosti „kada su nam državu oteli najgori“, prenose Južne vesti.

Srbiija je danas okupirana zemlja. Okupirana je spolja finansijskom oligarhijom koja pije krv ovom narodu i koja uzima prirodna i privredna bogatstva, okupirana je iznutra partokratskom hobotnicom koja ne dozvoljava da bilo ko vredan, pošten i častan dođe tamo gde mu je mesto – kaže ona.

Zbog toga što 60.000 ljudi svake godine odlazi, što je svaki četvrti građanin na ivici siromaštva i što narod to više ne želi da trpi, okupljaće se, najavljuje, svakog petka.

Zbog toga što se na mesta gradonačelnika postavljaju najprimitivniji, najprostiji, isfabrikovani doktori nauka koji ni dva padeža ne umeju da pogode, zbog toga što se prevrću cisterne pune otrova, zato što direktori bolnica nameštaju tendere i zbog toga što borba za vlast postaje borba za život i smrt – zbog toga izlazimo na ulice! Ne želimo više da ćutimo – kaže Kerković.

Ne žele laži koje propagiraju ljudi na vlasti, foto: B. Antić Dodaje i da je narodu dosta fabrikovanih laži koje svakodnevno slušaju na režimskim televizijama – žele slobodne medije, jer žele da budu slobodni.

Demonstranti su ponovili prošlonedeljne zahteve, žele ostavku i oduzimanje titule počasnog građanina Aleksandru Vučiću, ostavku gradonačelnika Leskova Gorana Cvetanovića i svih lokalnih funkcionera, vraćanje otetih penzija, ukidanje poreza na poljoprivredno zemljište, prestanak zapošljavanja nestručnih kadrova i donošenje strategije koje će zadržati mlade u Srbiji.

Sledeći protest najavili su za 22. februar, takođe u 18 sati, ispred Leskovačkog kulturnog centra.

Manojlović: Hrabrost je pobuna uprkos strahu

Treći protestni skup održan je večeras u Smederevu, uz novu maršrutu i četvoricu dobošara koji su davali ritam tokom šetnje.

Okupljenima se prethodno, kod Karađorđevog duda, obratio Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koji je rekao da je na današnji dan, Karađorđevim ustankom 1804, počelo stvaranje moderne srpske države.

„Možda je bolje ne pobuniti se. Možda je bezbednije ostati kod kuće. Sigurno su se i ustanici pitali šta može neko sam da promeni naspram turske sile. Hrabrost nije odsustvo straha. Hrabrost je pobuna uprkos strahu. U svakom gradu u Srbiji danas postoji strah, od otkaza, inspekcije. Svi ovde se bojimo i uprkos tome desetine hiljada ljudi po Srbiji koračaju i govore da žele slobodnu Srbiju.“

On je podsetio da je na današnji dan donet Sretenjski ustav i da u ovom gradu počiva njegov tvorac, a da se danas u svakom mestu gazi i krši važeći Ustav Srbije.

„Ustavom je zajamčena podela vlasti, a mi imamo čoveka koji je kao margarin, u sve se meša.“

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 10
Smederevo Foto: Vladimir Milojkovic

Manojlović je kazao da danas u Srbiji ne možete da se zaposlite ni kao čistačica u školi, ili vozač u javnom preduzeću, ukoliko nemate člansku kartu vladajuće stranke.

„Uzimaju harač i onda dele milostinju ljudima koje ponižavaju da za njih skupljaju sigurne glasove. Zulum koji su u Srbiji kreirali, Srbija više neće. Zato su im danas zviždali u Orašcu, zato se prijatno osećaju jedino na skupovima na koje dovode ucenjene ljude koji odatle odlaze sa sendvičem i gorkim ukusom poniženja.“

On je okupljenima poručio da ne smeju da stanu pre nego što se izbore za prava garantovana Ustavom, zato što, kako je rekao „svi znate šta će nam uraditi“.

„Zato nećemo stati dok ne budemo ponovo živeli u slobodnoj zemlji“, rekao je Manojlović i pozvao prisutne da se okupe na istom mestu i narednog petka.

Protestna kolona, koju su „pojačali“ dobošari, prošetala se drugom maršrutom, u odnosu na prethodne dve, ovaj put od Karađorđevog duda, do pijace, pa Ulicom nosilaca Albanske spomenice, Davidovićevom, Knez Mihajlovom do Fontane, gde je završena treća smederevska šetnja, prenosi Podunavlje.info.

Građani po treći put šetali Loznicom

Protest u Lazarevcu

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 11
Foto: 1od5miliona – Lazarevac /Facebook

Mladenovac: Prisutnima su se obratili muzičar Vladan Simić, veterinar Zoran Milovanović i Luka Krkotić

U Mladenovcu je večeras održan četvrti protest #1od5miliona, a skupu kod Spomenika palim ratnicima i protestnoj šetnji prisustvovalo je oko 500 građana.

Akcenat ovog protesta u Mladenovcu bio je na današnjem datumu – paraleli između nekadašnje hrabre borbe naših predaka i današnjeg ćutanja većine stanovništva u odnosu na aktuelnog vladara i tiranina, ali i Sretenjskog ustava, koji je u vreme donošenja bio među najmodernijim u Evropi, dok današnji Ustav nema gotovo nikakvu funkciju – pre svega jer su sva moć i vlast koncentrisane u rukama jednog čoveka za koga kontrola i zakoni ne postoje.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 12
Foto: Mladenovac – protest #1od5miliona

U okviru programa pročitano je i pismo Vesne Lakićević, organizatorke protesta u Lazarevcu i radnice „Kolubare“, koja je zbog svoje aktivnosti premeštena na slabiju radnu poziciju.

Nakon što su prisutnima pročitani opšti i lokalni zahtevi, a ostavka predsednika Republike Aleksandra Vučića predstavljena kao nešto što mora da bude protestni imperativ protesta u svakom gradu Srbije, prisutnima su se obratili Vladan Simić, muzičar i jedan od organizatora protesta u Mladenovcu, veterinar Zoran Milovanović i mladi Luka Krkotić, jedan od organizatora kragujevačkog protesta.

„Zahvalio bih se svim građanima koji su zajedno sa nama inicirali i organizovali ove proteste. Ja sam „poteran“ ovim zlom koje nas je snašlo, da se zajedno sa svima vama uključim u ovu borbu, da se ovi odu i da se više nikad ne vrate. Ali se ne bavim politikom – neka rešenja ponude oni koji se time bave. Ono što je ključno, protesti moaju da ostanu narodni i građanski kako bi se bilo sve više ljudi i kako bi bili iskreni do kraja. Verujem da će ova borba biti duga, ali da ćemo da pobedimo na kraju“ – objasnio je u svom kratkom izlaganju Simić.

„Trenutni režim je kancer izjeda sve što je ostalo zdravo u Srbiji, a taj hirurški zahvat će morati da izvrše stručni ljudi, ali ne ovi „napredni i prekvalifikovani“. Ljudi kao što je Miodrag Stojković, koji je juče smenjen sa svog mesta, koga ćemo morati da vratimo na to mesto. Imam još jednu poruku za svog kolegu za koga sam čuo da obavlja ulogu predsednika GO Mladenovac – kolega, vratite se svom poslu, bolje da Vas zapamte tako negokao deo jednog od najgorih režima ikada!“ – rekao je između ostalog Zoran Milovanović okupljenim Mladenovčanima.

„Moja majka je u invalidskoj penziji i troje dece izdržava sa 13 000 dinara, neću da objašnjavam kako živimo jer većina vas slično živi. Šetam jer nežu da mi babu i dedu lažu kako su im penzije nikad veće, da im ispiraju mozak režimskim televizijama i novinama, aa da nakon 10 nedelja oni ne znaju za ove proteste. Nama je najvažnije da vladaju zakoni, pa tek onda neko od političara“ – izjavio je Krkotić, posle čega su nezadovoljni građani u koloni krenuli u bučnu protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Užice: Bio jednom jedan Vučić

Nekoliko stotina Užičana se okupilo vešeras na četvrtom protestu „Jedan od pet miliona“, nakon čega su prošetali gradskim ulicama, negodujući povicima ispred sedišta SNS na čijem ulazu je ogromna fotografija Aleksandra Vučića.

Velikim aplauzom su pozdravili građane Požege koji već godinu dana, svake sedmice, protestuju protiv lokalne i centralne vlasti.

Navodeći da je „pre dvadesetak godina, bio na istom mestu i na protestu,na ramenima svog oca, Mladen Stanić, profesor srpskog jezika iz Užica, naveo je da se „smenjivao režim nalik ovom ili gotovo isti kao ovaj“, i dodao da „danas protestuje kako njegovo dete za dvadeset godina ne bi protestovalo“, javlja reporter Danasa iz Užica.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 13
Užice:Protest/Foto: Nenad Kovačević

„Ovo je zemlja u kojoj strah jedino uspešno niče i održava trenutnu vlast“, poručio je Stanić i doda da su rijaliti programi postali naša realnost, a potom podsetio i na slučajeve  „Vulinove tekte“, Savamale i ostale.

Navodeći da je Užice „nikad manje i nezadovoljnije, ali da ima skulpturu „Velike Srbije“, on je dodao da „grad vode nestručni i poluobrazovani ljudi“, da mladi napuštaju grad, ali da je mnogo onih koji veruju u to da su promene moguće.

„Naši uzori su profesori koji su podržali proteste, vredni i časni ljudi, naše porodice. Srbijo, dođi na protest, jer su na njemu oni kojima je do tebe stalo“, rekao je Stanić i poručio Alekasandu Vučiću: „Predsedniče, ne može više kako vi hoćete!“

Navodeći da „ovi koji vladaju Srbijom nemaju časti ni vaspitanja“, novinar Srđan Škoro je rekao da se „svi smeju kada Vučić kaže da poštuje ustav i da se pristojnim ljudima diže kosa na glavi kada priča o pristojnosti“.

„Kada patetično konstatuje da će raspisati izbore, obavešteni znaju da pravih izbora nema, dok je on na političkoj sceni“, rekao je Škoro i dodao da „naprednjaci uništavaju sve“, i da je „Srbija u svakom smislu bankrotirala – od ekonomskog do moralnog“.

Podsetivši na Užičku republiku, prvu slobodnu teritoriju u okupiranij Evropi tokom Drugog svetskog rata, Škoro je Užičanima poželeo da se „prvi oslobode i od naprednjačke pošasti“.

„Bio jednom jedan Vučić. Taj je jeo šta hteo – aerodrom ceo i penzija deo. Jezik pogan, pogled zao, on za ustav nije znao. Dok ga narod jednog dana šetnjom nije izbrisao“, recitovao je Škoro i oduševio okupljene.

Naredni protest je zakazan za petak u 19 časova.

Koraksove karikature u organizaciji UOL

Užička odbramena liga (UOL), koja ne učestvuje u protestu „Jedan od pet miliona“, već organizuje svoja okupljanja takođe petkom, ali pola sata ranije i na drugim lokacijama u gradu, priredila je izložbu karikatura Predraga Korakića Koraksa u Ulici kneza Lazara 27 u prostoru nove zgrade, preko puta Prve osnovne škole. Izložba će moći da se pogleda narednih deset dana, od 17 do 21.30 časova

Šesti protest “1 od 5 miliona” u Nišu

Predsedniče, da bi se “ovučićena” Srbija u kojoj ste suspendovali vladavinu prava vratila svom Ustavu morate što pre da date ostavku, poručio je večeras Aleksandru Vučiću bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i profesor Univerziteta “Union” Zoran Ivošević na šestom protestu „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona”.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Vesna Torović

Pred više stotina okupljenih na centralnom niškom trgu, Ivošević je ocenio da predsednik Srbije, koji po Ustavu ima manje ili više protokolarna ovlašćenja, ne samo da, kršeći Ustav, obavlja funkciju i predsednika i premijera, već se ne libi da “zađe” i u zakonodavnu i sudsku vlast. Vućić je uz to i predsednik SNS-a, koja kao politička stranka ima privatno- pravni karakter, te je u stalnom i ozbiljnom sukobu interesa, pošto zastupa njene a ne opšte interese, “daje svoje ime” izbornim listama poslanika i odbornika ili ustupa službena vozila za potrebe stranke, navodi reoprterka lista Danas iz Niša.

– On je u sukobu interesa i u aktuelnoj kampanji “Budućnost Srbije”, u kojoj zloupotrebljava javnu funkciju i državne resurse za interese svoje stranke- rekao je Ivošević, uz zaključak da Vučićev način obavljanja funkcije “ima teške posledice po funkcionisanje države”, u kojoj nema neophodne vladavine prava, depolitizovanog sudstva, slobode medija ili demokratskih standarda, a ima viška izbornih mahinacija, korupcije, lažnih doktorata i diploma, odliva mozgova ili partijskog zapošljavanja.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Bojan Blagojević je kazao da je “aktuelni zločinački režim došao na vlast izbornom obmanom”, a da sada vlada obManama, pritiscima, ucenama i mahinacijama. On je ocenio da je aktuelna vlast građane Srbije pretvorila u robove jer im je oduzela prava, slobode ili ličnu i imovinsku sigurnost.

–  Država Srbija je pretvorena u privatnu svojinu Aleksandra Vučića i njegovih saradnika. Njihova privatna svojina postali su i građani Srbije. Država Srbija danas postoji samo na ulicama i dok šetamo. Ako to bude prestalo, neće je biti, ostaće samo privatna svojina Vučića i njegovih saradnika- rekao je on.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 15
Foto: Vesna Torovic

Nađa Stošić iz Pokreta mladih “Za Niš bez straha”, koji je organizator protesnih okupljanja, zahtevala je u ime građana odgovore na pitanja ko je vozio automobil koji je na naplatnoj rampi Doljevac usmrtio majku četvoro dece Staniku Gligorijević, zašto se uprkos zahtevima ne objavljuju snimci sa lica mesta i zašto poredsednik Srbije nije izjavio saučešće njenoj porodici. Nesreća se dogodila 31. januara, kada je vozilo u kojem je bio tadašnji direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, udario većom brzinom u automobile koji su čekali da plate putarinu, te usmrtio ovu ženu, a povredio pet ljudi.

Na protestu su ponovo zahtevane ostavke  ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i  Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Zatraženo je rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“, formiranje regionalnog javnog servisa  i smanjenje cene usluga Gradske toplane.

Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta otišli su u šetnju širim centrom grada. Nosili su srpske zastave i transparente “Pobunjeni gradovi”, “Mi bivši radnici gradili smo ovaj grad i hoćemo pare za naš rad”, “Vi idite mi ostajemo”, “Nas je ipak više”, “Niš je bre naš grad”, “Fiministkinje brane grad”, “Strah je najgore mesto”, “Botov je”, “Kulturu, ne diktaturu”. Skandiralo se “Ostavke”, “Vučiću lopove”, “Lopovi”, “Kosovo je Srbija”. Sledeći protest je najavljen za petak 22. februar.

U Kruševcu novi protest  1 od 5 miliona sa zahtevom za smenu vlasti

Više stotina građana okupilo se večeras na protestu „1 od 5 miliona“ u Kruševcu i zatražilo smenu lokalne i državne vlasti.

Kruševljani su ponovo zatražili da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu, da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da lokalne televizije primete da ljudi u Kruševcu protestuju te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

Organizatorka protesta u Beogradu Jelena Anasonović poručila je predstavnicima vlasti da neće smeti da uzurpiraju ni pedalj Srbije.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 16
Krusevac, Foto: BETAPHOTO/Jelena Mandic/MO

Kazala je da se danas u Orašcu čuo urlik slobodnog naroda koji je, kako je navela, izviždao premijerku, i dodala je da se mišljenje naroda o vlasti vrlo dobro čuje na ulici, samo da se vlast pravi da to ne čuje i da ne vidi da je sve više ljudi koji protestuju.

Demonstranti su prošli pored Gradske uprave, gde su skandirali „Ostavka, ostavka“, te prošetali do kružnog toka ispod SUP- a i nazad glavnom gradskom ulicom do Fontane.

Protestna kolona bila je predvođena bubnjarima, jedan učesnik je nosio zastavu Srbije, čule su se pištaljke i trube, a građani su uzvikivali „Kruševac se ne plaši“, „Kruševac na ulice“, „Gotov je“, „Vučiću lopove, oslobodi medije“.

Nosili su parole „Počelo je“, „Uzmite nam parole, ostaće nam motke“, „Linč, silovanje, nasilje trpimo sedam godina“, „Hoćemo pasoše za more ne za posao“, „Ajde, ajde, Jasmina, ostavka“.

Sa protesta u Požarevcu poručeno da je poslednji trenutak da političarima kažemo dosta

Četvrti petak za redom u Požarevcu je održan protes 1 od 5 miliona.

Pred početak protestne šetnje okupljenim Požarevljanima se obratio Nikola Janković, politikolog iz Požarevca. Janković je naglasio da je krajne vreme da kažemo ne svim strančarenjima, svim ucenama i pretnjama koje svi trpimo svakodnevno, a sve u ime demokratije, javlja reporter Danasa iz Požarevca.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 17
Foto: M. Veljković

„Kako je moguće da su državni organi, koji god da su zato zaduženi, za manje od 72 sata saznali ko su ljudi koji su nosili određene makete od kojih se gospodin predsednik strašno uplašio, a dan danas ne znamo ko su napadači na Borka Stefanovića, ko je nalogodavac u izvršilac  ubistva Olivera Ivanovića? Kako je moguće da i dalje ne znamo ko su idoti koji su bagerima rušili u Hercegovačkoj? Dokle god se sve to ne sazna, ja ću da hodam“ naglasio je Janković.

Posle govora preko 800 građana učestvovalo je u protestnoj šetnju ulicama Požarevca. Za razliku od prethodnih protesta, večerašnji ruta šetnje je izmenjena  i obuhvatila je i ulice koje su izvan centra grada.

Sledeće okupljanje je najavljeno za petak 22. feburar.

Povećava se broj građana na protestima u Kraljevu

U Kraljevu su večeras, po peti put za redom, održani protesti pod nazivom „Jedan od pet miliona“. I ovoga puta građani koji protestuju opremljeni prikladnim rekvizitima i transparentima okupili su se ispred zgrade Skupštine grada Kraljeva gde im se obratio kraljevčanin  Nikola Petrović, student istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu . On je, u svom obraćanju, pozvao građane da se bore za oslobađanje institucija i omogućavanje njihovog rada u skladu sa Ustavom i zakonima, ukazavši na iskustva borbe  našeg naroda za svoja prava iz prošlosti, čak i ona daleka kao što su to I i II srpski ustanak, javlja novinar Danasa iz Kraljeva.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 18
Foto: R.V.

Večerašnje okupljanje ostaće upamćeno i po većem broju učesnika u protestnoj šetnji u odnosu na predhodne, a na to je svakako, pored lepog vremena, uticalo i veće iskustvo onih koji koordiniraju ovim skupovima u Kraljevu. Prema nekim procenama večeras je u šetnji ulicama Kraljeva bilo između petsto i šestotina građana.

Po završenom obraćanju građani Kraljeva krenuli su, uz muziku sa ozvučenja, u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama nazad do Trga Jovana Sraića.

Podsetimo se protestna okupljanja u Kraljevu su počela, 19.januara, u organizaciji UG „Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline“, a od početka februara krug učesnika i organizatora se povećao priključenjem predstavnika političkih stranaka iz Kraljeva okupljenih u  Savezu za Srbiju.

Novo okupljanje građana je zakazano za petak 22.februar.

Protesti i u Subotici

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 19
Fotograf: Ivica Vojnić

Pred više stotina građana Subotice, istoričar umetnosti i pisac Nebojše Milenkovića iz Novog Sada održao je govor na drugom protestu “Jedan od pet miliona”, ispred zgrade Jadran.

„Guten abend Maria-Teresiapolis, Jó estét Szabadka, Dobro veče Subotice,

Nadživeo je ovaj grad i carevine, i kraljevine, i nekoliko republika – ali se na njegovom čelu nikad nije nalazio veći primitivac i bahatiji siledžija od vašeg aktuelnog gradonačelnika, toliko dalekog svakoj kulturi i građanskoj pristojnosti koje su sinonim za ovaj lepi grad.

Ali, da se razumemo, nije Bogdan Laban nikakav izuzetak. On i ljudi poput njega danas čine sistem. Sistem u kom se pametni i pošteni stide a nasilnici i siledžije vladaju. Puna nam je zemlja Labana. Pogledajte samo koliko ih je u Skupštini. I u Vladi Srbije sve sami Labani. I vazduplohov Babić, čiji službeni automobil je nedavno na naplatnoj rampi usmrtio Staniku Gligorijević, majku dvoje dece – i on je takođe Laban. I Vulin je isto Laban, i to Laban koji ima tetku. I omiljeni propagandista Prvorođenog Aléksandra, Dragan J.Vučičević je Laban, i ne samo što je on Laban već ima i ženu Labanku koja se takođe lažno predstavlja kao novinarka. Laban je i predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, koji je naručio paljenje kuće i ubistvo novinara Milana Jovanovića. I onaj Jutka iz Brusa. Gde god se osvrnete – sve Laban do Labana Ovo je njihovo vreme!

Naposletku, i prvorođeni Aléksandar, uzurpator funkcije predsednika Republike, koji svoje političke protivnike, ali i sve koji se usude da drugačije misle naziva: idiotima, bednicima i ološem – i on je Laban. I to vrhovni Laban! Zaštitinik i predsednik svih Labana. Mi smo danas na ulici zato da se predsednik svih Labana više ne bi lažno predstavljao kao naš predsednik.

Na ulici smo zato što nam je dosta Labana koji su okupirali i potpuno razorili naše društvo. Zato što nećemo da budemo građani drugog ili trećeg reda u državi u kojoj su prvi redovi rezervisani za razne Labane. Postali smo taoci vlastite države koja nas na svakom koraku ponižava i vređa – a onima koji su nas utamničili nije dosta što smo taoci već od nas zahtevaju da glumimo srećne taoce. Mi ovde tražimo vlastitu državu – zato što ona u institucijama koje treba da je reprezentuju više ne postoji. Na ulicama ovog, ali i tolikih drugih gradova širom Srbije, ne zahtevamo ništa drugo osim da živimo u zemlji u kojoj više neće moći nekažnjeno da se laže, da se krade i da se ubija!

Iz provizorijuma od srpske države danas se beži masovnije nego što se beži čak i iz Sirije! Tu činjenicu više ne skriva ni vlast. U poslednjih petnaestak godina ovu zemlju napustilo je preko 650.000 ljudi. Odlaze mladi, odlaze lekari i medicinske sestre, odlaze kuvari, odlaze vozači autobusa, odlaze pravnici, odlaze majstori, odlaze umetnici, odlaze poljoprivrednici. Odavde odlaze čak i penzioneri!

Za to vreme režimske televizije i u režimski toaletoidi slave opšti napredak i procvat! Ubeđuju nas kako nam nikad nije bilo bolje. Objašnjavaju nam kako su iskorenili nezaposlenost… A jedino što su zaista iskorenili su javni moral i etičke vrednosti na kojima počivaju sva pristojna i uređena društva. Kada biste ih prepustili Labanima – za desetak godina propale bi i Švajcarska ili Nemačka. Ne postoji veći zločin koji jedna vlast može da počini prema društvu koje vodi od toga da u tom društvu uništi i satre svaku alternativu.

Zato na ulicama naših gradova danas zahtevamo novo društvo.

Drugačiju vlast ali i drugačiju opoziciju koja – umesto da se zaklanja iza ovih protesta ili pokušava da ih prisvoji – danas ima obavezu da ponudi političku viziju i artikuliše vrednosne alternative. Te alternative, iznosim lično mišljenje, ne mogu da ponude oni koji su današnje Labane učinili mogućim. Oni koji su u bescenje rasprodali NIS – izgubili su moralno pravo da osuđuju nečasnu i kriminalnu kupovinu Kopernikusa ili prodaju PKB-a. Oni koji su štitili Miladina Kovačevića – proizveli su i Bogdana Labana. Zato opozicija, ako uopšte želi da je uzmemo za ozbiljno, treba da ponudi nove ljude, koji će u svakom smislu biti drugačijii od Labana i svih onih koji su bilo činjenjem ili nečinjenjem u periodu nakon ubistva premijera Đinđića sve ove današnje Labane učinili mogućim.

I za kraj, samo još dva detalja – u Smederevskoj železari pre neki dan, i to pred kraj poslednje smene poslednjeg radnog dana u svom dugom i teškom radnom veku poginuo je radnik koji se u svim medijima imenuje kao M.M. Gde ste još videli da se neko zove M.M? Ni reči o tome ko je bio taj čovek? Ni reči o njegovim zaslugama za ovu zemlju. Ništa, samo M.M! E vidite, za Labane mi smo upravo to. Puka statistika. Kao što poginuli radnik nema čak ni svoje ime i prezime – inicijali su i svi oni nesretni ljudi koje zbog mizernih dugova javni izvršitelji svakodnevno izbacuju iz njihovih domova. Dok u istim tim “medijima” možemo da saznamo I koliko je puta danas kakio kućni ljubimac svake starlete ili bilmeza iz Parova i sa Farme. Oni su jedina elita do koje Labani istinski drže.

Zato iz ovih protesta, pored građanske hrabrosti, u čemu smo već uspeli, moramo proizvesti i novu solidarnost.Osvrnite se oko sebe, pomozite svojim komšijama zato što bi sutra zaista mogli da dođu i po nas. Sasvim na kraju, suočen s bestidnim ćutanjem kojim naša vlast ali i njena navodna opozicija mesecima prate sadističko iživljavanje i teror koji njihov pajtos Milorad Dodik, Laban iz Banja Luke, sprovodi nad dvoje ljudi koji ne traže ništa drugo osim istine o ubistvu vlastitog sina. Istorija nije zabeležila nijednog diktatora koji je uspeo da odnese pobedu u ratu sa sopstvenim narodom, zato mi dozvolite da svoje obraćanje završim sa:

Pravda za Davida„, poručio je na kraju govora Nebojša Milenković.

Protest 1 od 5 miliona u Rumi

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 20
Foto: Đani Bardoti

Valjevci na ulicama u protestovali #1od5 miliona

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 21
Foto: Facebook / Djordje Djokovic /1 od 5 miliona Valjevo

Protesti u Vršcu

Protest Jedan od pet miliona u Čačku, traže ostavku gradonačelnika

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras peti put u Čačku uz zahtev građana da gradonačelnik i funkcioner Srpske napredne stranke Milun Todorović podnese ostavku.

Građani su se okupili kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću i pozdravili policijske kamere koje su i večeras snimale protest sa prozora zgrade Pošte.

Na zahtev građana protestna povorka kretala se dužom trasom, pa su okupljeni prošetali do kafane „Car Lazar“ uz zvuke pištaljki i truba, uzvikujući „Ua“, „Ostavke“, „Uhapsite lopove“, „Uhapsite Vučića“.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 22
Cacak, Foto; Beta/ Nebojsa Jovanovic/MO

Na početku kolone razvijen je veliki transparent sa natpisom „Čačak bez straha, Jedan od pet miliona“, i manji transparenti sa natpisima „Vratite nam lekare iz Nemačke“, „Lažov, lažovčina, Vučić“, „Glasove iz groba nije imao ni Sloba“, „Isključi TV, uključi mozak“, „Mi se ne bojimo, učimo da brojimo“, „RTS ne spavaj“, „Milune, pakuj kofere“.

Jedan od građana na protestu je nosio medicinsku masku preko lica, a agenicji Beta je rekao da masku nosi „da se ne bi zarazio od SNS virusa“.

Organizatora protesta student Fakulteta političkih nauka Radiša Ćeriman rekao je da vlast nema sluha za njihove zahteve, ali da opozicija „mora imati“ ukoliko želi da je građani podrže.

„Kada skinemo ovu najgoru vlast koju smo do sada imali, ako ne bude lustracije, ako se ne uklone svi kriminalci i lopovi iz politike, ako sistem ostane isti, onda mladi treba da se spakuju i odu iz ove države“, rekao je Ćeriman.

Novinar Nenad Kulačin ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „zarobio celu zemlju“ i da je „vodi u propast“.

„On nije bio sposoban da vodi jednu sportsku halu duže od mesec dana, a sada je gospodar života u našoj Srbiji. Nijedan narod u svetu ne zaslužuje da ima ovakvu vlast“, rekao je Kulačin.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kazao je da on kao vojnik ne može da okrene leđa policajcu koji snima sa prozora Pošte.

„Mi smo danas pod istom onom okupacijom pod kojom smo bili i pre 215 godina kada je krenuo Prvi srpski ustanak. Predlažem formiranje Kriznog štaba u svim gradovima u kojima se održavaju protesti, koji bi napravio listu sa kandidatima za buduće izbore. Dosta su oni pravili te liste i odlučivali ko će nas da predstavlja. Sad ćemo mi da se pitamo“, rekao je Antić.

Predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF) doneli su na protest boce za prskanje „protiv štetočina iz SNS“ i dva paketa toalet papira na kojima je pisalo „Buljke, mnogoslojni toalet papir“, sa fotografijom direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koji su podelili okupljenim građanima.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 23
Cacak, Foto: Beta/ Nebojsa Jovanovic/MO

„Fantomke su sinonim za sve njihove fantomske radnje koje su radili u proteklih sedam godina“, rekao je jedan od predstavnika PUF-a.

Pripadnici PUF su simbolično poprskali protiv „štetočina naprednjaka“ zgradu koja je sagrađena na mestu nekadašnjeg bioskopa „Sutjeska“, čiji je jedan od vlasnika gradonačelnik Čačka, zgradu lokalne uprave i zgradu u kojoj je sedište Srpske napredne stranke.

Na protestu koji organizuju čačanski studenti koji studiraju u Beogradu, prema proceni medija bilo je više od 1.000 ljudi, a sa razglasa je puštana rok muzika, i numera „Barbara, the singing bot“ sastava SevdahBABY, muzika iz filma „Crni bombarder“, grupe Pokreta ujedinjenih fantoma „Počelo je diktatore „, numera grupe Goblini „Deca iz komšiluka“.

U Apatinu  ispred zgrade opštine ostavljeni sendviči

Treći protest održan je u APatinu. Gost je bio Daško Milinković.

„Svaka opština u Srbiji izdvaja velika sredstva za četiri najveća pisana partijska glasila Srpske napredne stranke – „Informer“, „Srpski telegraf“, „Alo“ i „Kurir“. U tim nazovi medijima nema prostora za one koji nisu deo vladajućeg establišmenta, odnosno ima, ali u obliku fabrikovanih, izmišljenih afera, diskreditacije i najprizemnijih uvreda. Za njih smo svi mi koji puna dva meseca izražavamo protest protiv Vučićeve diktature ološ, izdajnici, plaćenici i šačica nebitnih ljudi. Mi Apatinci za naš lokalni pisani medij uopšte ne postojimo, ignoriše se činjenica da evo već treću sedmicu zaredom svaki građanin Apatina koji dođe petkom uveče na ovo mesto poručuje „I ja sam 1 od 5 miliona“. Sve to što činite iz dana u dan, znači samo jedno, da će nas iz nedelje u nedelju biti sve više na ulicama i da sve to loše što radite neće proći u tišini iako biste vi to itekako želeli,” poručio je Milinković

Aktivisti su tokom protesta pocepali novine Informer, Alo, Srpski Telegraf i Kurir.

Ispred zgrade opštine ostavljeni su i sendviči kao simbol ove vlasti.

Uprkos provokacijama, građani Bora dostojanstveno protiv režima

U Boru je večeras održana peta protestna šetnja pod parolom 1 od 5 miliona. Građani su kao i prethodnih subota mirnim putem iskazali nezadovoljstvo stanjem u gradu kao i državi.

Preko 300 ljudi šetalo je ulicama Bora kada su ih pojedinci napali, polivajući ih hladnom vodom i gađajući ih jajima.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 24
Foto: http://poceloje.rs

Na večerašnjem skupu govorio je Srđan Milivojević, nekadašnji aktivista Otpora, koji je simbolično nosio ofinger kao poruku da će Aleksandra Vučića posle pada sa vlasti čekati na istom ovom ofingeru zatvorsko odelo umesto odela od 6.000 dolara, prenosi Počelo je.rs

Građani su uzvikivali parole: Izađite napolje, Nemojte da gvirite, Počelo je počelo, Vučiću lopove poklonio si RTB, kao i parolu “nenasilje je oružje jakih, odlazite vi a ne naša deca”.

Zahtevi sa prethodnih protesta su ponovljeni ispred TV Bora, a zatim i kod Doma omladine koji, kako su poručili, “nije Dom omladine za svu omladinu Bora,već samo za omladinu SNS-a.

U Ivanjici održan prvi protest Jedan od pet miliona

Protest protiv vlasti „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Ivanjici, a građani su zastali ispred zgrade opštinske uprave gde su uzvikivali „Ua“ i „Lopovi“.

Prema proceni medija, više od hiljadu ljudi prošetalo je glavnim gradskim ulicama, a na početku kolone razvijen je veliki transparent „Ivanjica bez straha, jedan od pet miliona“.

Protest su podržali omladina, malinari, taksisti, prevoznici, privrednici i prosvetni radnici.

Okupljenim građanima su se obratili prestavnica Udruženja malinara Slađana Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti Miloš Mrdak i učenik srednje škole u Ivanjici Petar Vranić.

Oni su  pozvali sugrađane da izađu na protest i pokažu da nezadovoljni i da žele da „zaustave urušavanje institucija u Srbiji, da prestane bahaćenje i bogaćenje pojedinaca, da žele slobodne i fer izbore i odlazak mladih iz zemlje“.

Protest organizuju nezadovoljni građani koji su najavili sledeće okupljanje u petak 22. februara.

Kosjerić:  Prvi protest

Građani Kosjerića su večeras prvi put protestovali i izrazili nezadovljstvo radom lokalne i republičke vlasti.

Po proceni organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, oko 300 građana se okupilo ispred Tržnog centra u tom gradu, nakon čega su prošetali glavnom ulicom do stare sporstske hale, javlja naš reporter.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 25
Protest u Kosjeriću/ Foto: Danas

Okupljenima se obratila njihova sugrađanka Tijana Petronijević, koja je svedočlila o stranačkom zapošljavanju u javnom sektoru.

Drugo protestno okupljanje je zakazano u petak, 22. februara  u 18 časova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari