Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 1Kikinda Foto: E. K.

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljeni su večeras u više gradova – u Novom Sadu, Vranju, Lazarevcu, Subotici, Sokobanji, Nišu, Aranđelovcu, Boru, Čačku, Kikindi, Kruševcu, Vršcu, Mladenovcu, Pančevu.

U 50 gradova Srbije su u protekla dva meseca održane protestne šetnje, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno.

Nikola Sibinčić: Vlast zavila nauku u veo

„Siguran sam da smo jedina država u kojoj se u izgradnju nove bolnice ulaže 4 miliona, a u izgradnju pevajuće fontane 2 miliona! Apsolutno sam siguran da smo jedina država koja umesto kolektivnih ostavki državnih službenika zbog teških infrastrukturnih i bezbednosnih propusta poput neobeleženih pružnih prelaza, neobeleženih gradilišta, neobeleženih radova na putu, čak i nakon desetine smrtnih slučajeva, nastavlja da krivi ljudski faktor besramno bežeći od odgovornosti!“, poručio je okupljenima na protestu student i višestruki pobednik takmičenja u besedništvu Nikola Sibinčić.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Danas /NS

On je izjavio da je vlast Aleksandra Vučića zavila  nauku u crni veo reinkarniran iz srednjeg veka „a zatim ju je razapela na krstove kiča, rijaliti programa i lažnih senzacionalističkih vesti“. Kako je objasnio, završni udarac i konačno spaljivanje nauke na lomaci doživeli smo u 2018. godini, kada je Megatrend osnovao smer pod imenom „diplomirani Đ“, dok se isti privatni fakultet reklamira pod sloganom „Šta ćeš ovde, završi Megatrend i pali“.

„E pa dragi Mićo, ma koliko vi to hteli, ma koliko se trudili, moram da vam poručim – ja sam tu, ja ne idem nigde i nećete me oterati odavde!“, poručio je Sibinčić.

Građani se sa Pozorišnog trga kreću duž Ulice Jovana Subotića, potom skreću levo u Kisačku, pa opet levo na Bulevar kralja Petra. Kolona potom skreće na Bulevar oslobođenja, pa u Jevrejsku i na kraju dolazi na raskrsnicu kod Norka, gde će šetnja biti okončana.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 3
Foto: S. O.

Trifunović se obratio studentima

Protestima su se ponovo pridružili studenti Univerziteta u Novom Sadu, te je oko 200 njih došlo na proteste od fontane kod Studentskog doma „Slobodan Bajić“, gde im se obratio glumac i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Trifunović se ovom prilikom obratio i studentima koji se nalaze u menzi želeći im „prijatan obrok“, poručujući da ga ja sramota zbog njih, dodajući da su mu i pre više od 20 godina neprijatelji bili „Aleksandar Vučić, tadašnji ministar informisanja Slobodana Miloševića, isti Ivica Dačić, tadašnji direktor omladine Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića“.

Četvrti protest u Kikindi:  Osvetlimo Srbiju

Na četvrtom protestu „1 od 5 miliona“ u Kikindi okupljenima su se obratili Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Novi Nebojša Milenković, istoričar umetnosti iz Novog Sada.

Na početku je voditelj kikindskog protesta izneo podatak da su dva lokalna medija – Televizija Rubin i Nove kikindske novine – koji su, kako je rekao, propagandna glasila naprednjaka, u poslednjih pet godina dobili iz gradskog budžeta skoro 800.000 evra, javlja naš dopisnik iz Kikinde.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 4
Kikinda Foto: E. K.

Rade Panić je istakao da je odlazak zdravstvenih radnika iz zemlje poprimio dramatične razmere i da Sindikat već dugo traži ostavku ministra Zlatibora Lončara.

Panić je Lončara označio i kao najodgovornijeg zbog posete  Aleksandra Vučića teško oboleloj deci na Institutu za majku i dete u Beogradu.

– Šta je od njih ostalo ljudsko, kad su tako pali da zarad političkih poena iskorištavaju bolesnu decu – poručio je Panić.

Po njegovim rečima, političari se potkosuruju sa zdravstvom, a zbog odliva kadrova mnogi lekari obavljaju i preko 100 pregleda dnevno.

– Ali, koliko god je crnilo, ima nade dok ima bar jedan koji zna da upali svetlo. A nas, vidite, ima mnogo. Osvetlimo Srbiju – rekao je na kraju svog obraćanja Rade Panić.

Novi Nebojša Milenković je konstatovao da građani koji se okupljaju nisu hrabri, već čestiti. On se u govoru posebno osvrnuo na lik i delo Mikinđanina Milenka Jovanova, visokog funkcionera SNS-a. Podsetio je na njegove namere da osnuje jezičke patrole za pripadnike nacionalnih manjina, kao i na optužbe koje je uputio Vuku i Nataši Jeremić u predsedničkoj kampanji pre dve godine.

– Ne postoji uređena zemlja na svetu u kojoj bi takve optužbe ostale nerazjašnjene. Ili bi Vuk i Nataša Jeremić bili procesuirani ili bi Jovanov u najmanju ruku bio lustriran i proteran iz javnog prostora – rekao je Milenković.

Nakon govora preko 500 okupljenih građana krenulo je u protestu šetnju centralnim kikindskim ulicama.

Građani Niša počeli potpisivanje sporazuma sa narodom

Građani okupljeni na večerašnjem protestu “1 od 5 miliona” u Nišu, osmom po redu, započeli su potpisivanje Sporazuma sa narodom, koji je ponudio Savez za Srbiju. Pokret mladih “Za Niš bez straha”, koji je formalni organizator protesta, pozvao je juče “opozicione političke organizacije i sve civilne organizacije” u tom gradu da “predstave građanima” ovaj dokument.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 5
Foto: Vesna Torović

Pokret mladih je u tom pozivu podsetio da su sporazum već potpisali građani Beograda i Novog Sada. U Pokretu su ocenili da je “vreme da se u protest uključe političke organizacije i sve druge građanske i strukovne organizacije” koje mogu da pomognu “smeni bahatog naprednjačkog režima”. Oni su “zamolili” političke organizacije i sve ljude dobre volje da “svoju ideologiju ostave po strani” jer  “samo svi zajedno mogu oboriti režim Aleksandra Vučića”.

Pred oko hiljadu okupljenih na centralnom gradskom trgu, večeras, ipak, nisu govorili predstavnici opozicije, već se građanima obratio Čedomir Ćupić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. On je pozvao predsednika Srbije Vučića da podnese ostavku i poručio da će, ukoliko to ne učini biti smenjen.

Ovo je protest normalnih i uljudnih građana, nezavisno od njihovog ubeđenja. Građani i partije koje su se pridružile protestu moraju zajedno da prinude Vučića na ostavku, a ukoliko je on ne bude podneo, onda kritična masa građana koja bi na proleće trebalo da se okupe u Beogradu mora da ga smeni- kazao je on.

Čupić je ocenio da je Vučić na užasan način uzurpirao vlast i da već sedam godina razara demokratski sistem i uništava institucije. Za to vreme je suspendovao vladavinu prava, podelu vlasti, višestranački sistem i slobodne i profesionalne medije. Odmetnuo se od Ustava i zakona, a on i njegovi gramzivi saradnici otimaju šta god mogu, za svoje lične interese.

– Vučićeva samovolja je bezgranična, a ko god mu se suprotstavi proglašava se ološem i talogom, pa i najbolji ljudi, među kojima je Univerzitet i elita znanja. On satanizuje sve protivnike, a posebno opozicione lidere. Nikada u Srbiji nije vladao ovakav medijski mrak- kazao je on i dodao da će Vučić i njegovi saradnici, kao i pripadnici policije  pravosuđa koji su ćutali o svim njihovim zloupotrebama, jednog dana morati da odgovaraju.

Čupić je citirao izjavu da “čovek koji postane doktator i tiranin mora imati težak mentalni poremećaj”.- Mi ovde imamo problem sa teškim mentalnim poremećajem- zaključio je i pozvao sve nastavnike na univerzitetu i u školama da se pridruže građanima i učestvju u spasavanju zemlje od uzurpatorske vlasti.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 6
Foto: Vesna Torović

Jučerašnji poziv Pokreta mladih upućen opozicionim političkim organizacijama u suprotnosti je, inače, sa izjavama pojedinih članova Pokreta mladih, pred prvi niški protest “1 od 5 miliona”, održan 11. januara, da će jedan od zahteva biti „zabrana bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina usrećili Niš i Nišlije“. Izjave su usledile nakon što je prvi građanski protest u Nišu ovoj godini, 5. januara,  zakazao Saša Živić, pedijatar, profesor Medicinskog fakulteta i član Nove stranke. Već na prvom protestu u organizaciji Pokreta mladih, međutim, ovakav zahtev je “nestao”, a organizatori su ispostavili deset drugih zahteva, među kojima su i ostavka ministarke saobraćaja Zorana Mihajlović i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

U Pokretu mladih tada su kazali da  „nisu protiv opozicije“, ali da se „protive miniranju autentičnog izažavanja volje građana“, dok je Živić negirao da je „njegov“ protest predstavljao „miniranje“ i pozvao građane da prisustvuju protesnim okupljanjima u organizaciji Pokreta. Među predstavnicima opozicije od početka protesnih okupljanja moglo se čuti da ih kroz  lično prisustvo , kao i  “pružanjem logističke podrške”.

Na protestu u Ivanjici građani potpisivali Sporazum s narodom

U Ivanjici je večeras održan treći protest „Jedan od pet miliona“ na kome su građani potpisivali „Sporazum sa narodom“ koji im je ponudio Savez za Srbiju Ivanjice.

Okupljenim građanima obratio se predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić, koji je ocenio da su penzioneri u Srbiji „diskriminisani“.

„Mi penzioneri u Srbiji smo posebno izlagani i diskriminisani. Prvo su se zaklinjali da neće uzimati od penzionera, a svake godine smanjuju penzije. Ova vlast tajno dogovara predaju Kosova i Metohije, uništava vojsku Srbije, lažno se bori protiv korupcije i kriminala, ne poštuje struku i profesionalizam,“ rekao je Tamburić, prenosi Beta.

Jedan od organizatora protesta Petar Vranić pozvao je okupljene građane da potpišu „Sporazum sa narodom“, koji je Savez za Srbiju Ivanjice ponudio građanima kao „plan zajedničke borbe protiv sistema“.

„Ovaj sporazum je tu da obaveže sve buduće vlasti da poštuju zahteve potpisnika, jer je svaka vlast tu zbog naroda, a ne narod zbog vlasti“, rekao je Vranić.

Na trećem protestu u Ivanjici, prema proceni medija, bilo je okupljeno nekoliko stotina građana, koji su prošetali centralnim gradskim ulicama.

Na početku protestne kolone građani su nosili transparent na kome je pisalo „Ivanjica bez straha- Jedan od pet miliona“.

Sledeći protest najavljen je za petak. 8. marta, u 18 časova u centru Ivanjice.

Trajković u Vranju: Tajni dogovor za aboliciju Tačija

“ Svojim tajnim i stalnim dogovorima sa Hašijem Tačijem predsednik Srbije želi da abolira čoveka koji mora da odgovara za ratne zločine, za trgovinu ljudskim organima nad Srbima koji su žrtve njegove trgovačke politike“, rekla je na šestom protestnom skupu u Vranju večeras  Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta za KiM. On je navela da je „pod Vučićevom palicom postavljen dezerter za ministra odbrane, koji samo nanosi štetu ugledu Srbije“.

– Morate znati da je svaki grad u kome se događaju protesti prepoznat od međunarodne zajednice i da se volja i revolt naroda koji je ustao protiv diktature prepoznaje – rekla je Trajkovićeva, najavljujući veliko okupljanje u Beogradu. Za vreme njenog govora okupljeni su skandirali „Gotov je, gotov je“, kao i „Izdaja, izdaja“, javlja reporter Danasa iz Vranja.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 7

Okupljenima se obratio i Srđan Milivojević, inženjer šoljoprivrede iz Kruševca koji je emotivno poručio okupljenima „da se ne radi o borbi za vlast, već za slobodu“. On je naveo da „za sedam godina Vučićeve vlasti narod na jugu Srbije nije dobio ništa i pozvao predsednika da sve što je učinio napiše otvoreno“.

Na skupu je govorio i Milan Rakonjac iz Asocijacije nezavisnih odbornika, koji je rekao da je više „od pola miliona građana siromašno, da mladi odlaze, a mlade majke nemaju adekvatnu socijalnu podršku za rađanje“. Protest u centru Vranja pratilo je i više desetina građana koji su obraćanje govornika pratili preko ozvučenja na stotinak metara od mesta održavanja skupa.

Na protestu u Kruševcu potpisivana peticija za smenu direktora Toplane   

Kruševljani su večeras na protestu „Jedan od pet miliona“ potpisivali peticiju za smenu direktora Toplane u tom gradu, za procesuiranje svih odgovornih za situaciju u tom preduzeću, te za umanjenje tri naredne računa za grejanje.

To je ujedno i deo zahteva građa Kruševca koji su se na trgu glumaca pod parlom „Jedan od pet miliona“ večeras okupili šesti put.

Nezadovoljni Kruševljani traže i da gradonačelnica Jasmina Palurović podnese ostavku te da to učine i gradski većnici i članovi Nadzornog odbora Gradske toplane, potom da „Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi“. Oni traže i da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da lokalne televizije primete da se u njihovom gradu dešavaju protesti, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

Na to je okupljenje podsetila studentkinja Milica Mihajlović, jedna od organizatorki protesta kazavši da „Kruševac nije uz Vučića“, kako je pisalo prilikom njegove nedavne posete Kruševcu, već da je „Kruševac uz Kruševljane“.

Kruševljanka, dramaturg Jelena Popadić Sumić, kazala je da se večeras obraća sugrađanima koji su ispravili leđa i spremni su da prošetaju svojim gradom, a da se ne obraća onima koje povezuje strah.

„Među njima prvi imaju paničan strah od gubljenja vlasti jer time gube mnoge beneficije, a mnogi, nadam se, da će izgubiti i slobodu. Mi koji smo ovde plašimo se za svoju egzistenciju i budućnost, plašimo se kazne, plašimo se osvete i odmazde za svaku izgovorenu reč i dolazimo dotle da je ovo država u kojoj se vlada strahom i u kojoj vlada strah“, rekla je ona.

U Srbiji je, kako je kazala, rizično završiti fakultet jer se posao teško dobija ako nemaš člansku kartu, rizično je biti bolestan jer lekari ne mogu da vas zaštite od bahatih posetalaca koji neće ni masku da stave poput Aleksandra Vučića, rizično je imati dobrog prijatelj jer će on ubrzo otići u beli svet, rizično je biti reka jer prete mini hidorelektrane, biti žena – primer Marija Lukić iz Brusa, rizično je biti predstava, kao predstava „Dr Nušić“, rizično je živeti.

Poručila je da nakon što su protesti počeli ništa više neće biti isto te da svi imaju lične razloge zašto učestvuju u protestima ali da je krajni cilj zajednički – svrgavanje diktatute i uspostavljanje normalne i pravne države.

Aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Vladan Slavković, kazao je da građani koji protestuju imaju posla sa ljudima koji su im ukrali državu.

„To su ljudi koji misle da mogu da ubiju svakog na pešačkom prelazu, na naplatnoj rampi, da mogu da ubiju svakog i da ne odgovaraju zbog toga ili da odgovaraju samo onome čiju partijsku knjižicu imaju, ali to neće moći“, kazao je on.

Poručio je da je posao građana koji protestuju da vrate državu koju je aktuelna vlast ukrala.

Kruševljani su u večeras prošetali glavnim gradskim ulicama, predvođeni bubnjarima i praćeni zvukom brojnih truba pištaljki. U centru grada, ispred Spomenka kosovskim junacima, gde je u nedelju bila postavljena bina sa koje je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izveli su performans tokom koga su izvršili dezinfekciju tog prostora. Isto su učinili i ispred Gradske uprave.

Protestanti su večeras nosili parole „Ološ uzvraća udarac“, „Kruševac se mrzne, Jasmina se češlja“, „Počelo je“, „Uzmite nam parole, ostaće nam motke“, „Linč, silovanje, nasilje trpimo sedam godina“, „Hoćemo pasoše za more, ne za posao“.

Protest u Leskovcu

Održan protest u Gornjem Milanovcu

U Gornjem Milanovcu održan je protest „Jedan od pet miliona“, osmi po redu, sa koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras pozvan da podnese neopozivu ostavku.

Na protestu se okupilo oko 300 građana pred kojim je novinar Milojko Pantić izneo niz kritika na račun aktuelne vasti i Alekandra vuiča navodeći da se i nad njim našao sudija – građani, javlja portal Gornji Milanovac info, prenosi Beta.

„Našao se i nad tobom sudija AV-u to su građani Gornjeg Milanovca i još skoro 100 gradova Srbije koji ti poručuju: ‘Imaš pravo još samo na neopozivu ostavku sva ostala prava ti ukidamo’ „, rekao je Pantić.

On je naveo da je juče bio u Topoli vožda Karađorđa, a da je večeras došao u Gornji Milanovac, Obrenovićev.

„Karađorđeva i Miloševa Srbija je jedinstvena u borbi protiv političkih dahija koje su nam zarobile Miloševu državu, zgazivši Ustav koji smo i pod Karađorđem imali. Sedam godina mi svakodnevno živimo virtuelni život sa svojim kraljem političkog kupleraja koji nam više ne da mira ni u snovima“, rekao je Pantić.

On je kazao da sedam godina na vlasti plus 30 godina u politici građani moraju da gledaju i slušamo tog političkog „Minhauzena ne verujući da je moguće da u 21. veku svemirske komunikacija neko toliko i tako masno laže kao da ne postoji video i audio zapisi“.

Dr Vera Stojanović kazala je da sa minimumom napora svako od građana pojedinačno može za kratko vreme da Gornji Milanovac preobrazi u čudo i to mnogo bolje nego kakvo je to privredno čudo bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Ona je rekla da su građani koji su na ulicama slobodni i da su tu da bi isključili aparate za održavanje života lošeg sistema.

Nakon govora građani su se uputili u protestnu šetnju oko centralnog gradskog trga i ka Kući srpsko-norveškog prijateljstva.

Sedmo protestno okupljanje u  Zaječaru: „Strah je veliki u Srbiji“

Nezadovoljni građani po sedmi put okupili su se na Trgu Nikole Pašića. Učesnicima protesta obratili su se Dr Tamara Milenković Kerković, redovna profesorka Univerziteta u Nišu i Đorđe Vukadinović, novinar i politički analitičar.

I ovog petka građani Zaječara okupili su se na Trgu Nikole Pašića kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u gradu na Timoku, prenosi Glas Zaječara.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 8
Foto: Glas Zaječara

Okupljenim Zaječarcima obratili su se Dr Tamara Milenković Kerković, redovna profesorka Univerziteta u Nišu i Đorđe Vukadinović, novinar i politički analitičar.

Dr Tamara Milenković Kerković, redovna profesorka Univerziteta u Nišu istakla je: „Nije profesorski ćutati, profesor ne sme da ćuti!“

U svom obraćanju osvrnula se i na ekonomska dešavanja u zemlji:

„Govorim protiv rasprodaje prirodnih resursa, protiv otimanja pet stotina reka, protiv pokalnjanja poljoprivrednih kobinata“.

Đorđe Vukadinović, novinar i politički analitičar, istakao je: „Kada ubijete u pojam čoveka i narod, onda je njime lako manipulisati!“

Osvrnuo se i na dostignuća vladajuće koalicije: „Ako je išta ova vlast postigla, onda je postigla to da se odvoji žito od kukolja.“

Nakon obraćanja govornika protestna šetnja krenula je ka Gradskoj upravi, gde je protestna šetnja i privedena kraju.

Protestna šetnja, kao i sve prethodne, protekla je u miru, bez incidenata. Obraćanje govornika možete pogledati u video prilogu koji sledi.

Sedma protesna šetnja u Šapcu: Vreme za Šesti oktobar

U sedmoj protesnoj štnji učestvovalo je više od hiljadu građana. Skup je počeo ispred Stare robne kuće, a građanima se prvi obratio Đorđe Damnjanović, novinar i voditelj iz Šapca.

Ovom prilikom podsetio je na jednu humoresku  koja govori o pogubnosti Vučićevog obilaska Srbije, gde su građani na njegovim mitinzima otrovani, ogluveli ili oslepeli od bajatih sendviča, prejakog ozvučenja i vatrometa. Nažalost, građani u Srbiji su prinuđeni da žive u rijalitiju, a cilj vlasti je da sve pokori, upregne i pokrade što se može. Na svesnim građanima je da izgradi državu koju su naprednjaci porušili do temelja.

General u penziji Sreto Milinović naveo je da represijama i brojnim pogrešnim potezima Aleksandar Vučić izveo je stotine hiljada građana da protestuju. On je upitao šta je to sa nazovi uglednim ličnostima koji pravdaju Vučićeve sulude poteze, javlja izveštač Danasa iz Šapca.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 9
Foto: D. E.

S druge strane oni su namireni u raznim upravnim odborima ali su se u suštini jeftino prodali , a ne dele sudbinu naroda jer imaju prinadležnosti u upravnim odborima.  Na delu je neviđena pljačka, a na primer PKB je prodat za svega sto miliona evra, a mogao je da hrani Beograd i Srbiju. Ili za 200 miliona evra je kupljen Kopernikus, a to su pare svih građana Srbije. Vreme je da Srbiju predvode stručni, moralni i odgovorni ljudi čiji će rad kontrolisati građani. Šabac je bastion slobode i bilo bi dobro da i ostali gradovi i opštine pobede ovu rušiteljsku  naprednjačku kamarilu, rekao je Milinović.

Organizator protesta u Šapcu Dušan Tufegdžić zatražio je da u Ugovoru sa narodom budu uvršteni i seljaci jer oni čine 40 odsto stanovništva, i oni na svoj način brane ovu zemlju od gladi i drugih pošasti. Za očekivati je da će uskoro Vučić pasti jer jednostavno više nema tih laži koje može da isporučuju, ali je sada važno da dođe pravi Šesti oktobar, da se vinovnci ovih zala kazne  i da dođu novi i odgovorni ljudi koji će račune polagati pred građanima. Protesna šetnja trajala je više od pola časa uobičajenom trasom centralnim gradskim ulicama.

Protest u Aranđelovcu: Beže  iz  zemlje  blagostanja

Oko dvestotine aranđelovčana okupilo se na gradskom trgu , na šestom po redu, protestu „1 od 5 miliona“. Prisutnima se obratila Karolina Aleksandrović, profesorka iz Topole.

-Tokom cele svoje prosvetne karijere učila sam decu da su čast, poštenje, humanost i pre svega, odanost Državi, osnovne i glavne vrednosti. Kada sam, davne 1991, kao student izašla na prve proteste bila sam puna energije. Pet  i deset godina kasnije, kao majka, ponovo sam bila među demonstrantima. Nadam se daćemo sada, konačno vratiti narodu i Državi dostojanstvo, javlja naš dopisnik iz Aranđelovca.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 10
Foto: M. M.

Nemožemo više gledati i slušati laži Aleksandra Vučića i njegovih poslušnika da nam nikada nije bilo bolje, da je narod sa platom od dvadeset hiljada dinara presrećan. Šest stotina hiljada maldih, visoko obrazovanih ljudi, napustilo je Srbiju. Ne žele više da im pametuju nadri stručnjaci sa lažnim i kupljenim inženjerskim, profesorskim i doktorskim diplomama, čijija je jedina „vrednost“ slepa poslušnost velikom vođi! Generacije koje sada stasavaju ,jedini put vide u odlasku iz Srbije!

Požarevljani protestovali šesti put zaredom

U Požarevcu je šesti petak za redom održan protest 1 od 5 miliona. Oko 500 građana Požarevca prošetalo je centralnim gradskim ulicama iskazujući nezadovoljstvo vladajućim režimom.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 11
Foto: M. V.

Pred početak protesne šetnje okupljenim Požarevljanima se obratila rediteljka Tijana Bajić. Ona jekazala da ljudi koji protestvuju svake nedelje bore se i za one koji ne smeju da im se pridruže.

„Mi se čak i borimo za one koji su svoj glasački listić prodali za 2 000 dinara ili za pet litara mleka. Zato što su oni za razliku od nas ucenjeni i oni žive u strahu da će izgubiti posao. Zato oni nisu slobodni i njihove ruke su vezane i mi moramo njih da oslobodimo.“ naglasila je Tijana Bajić.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 12
Foto: M. V.

Građani su nakon govora prošetali centralnim gradskim ulicama izvikivajući parole „Ostavka“, „Vučiću Lopove“, „AV AV“. Takođe protestani su tokom šetnje propustili vozilo Hitne pomoći.

Sledeće okupljanje je zakazano za sledeći petak 8. marta.

Trstenik: Nema odustajanja

Sedmi po redu protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Trsteniku uz zvuke pištaljki i transparente „Ne zaboravljamo Olivera“, „Stop diktaturi“, „Stop medijskom mraku“ i „Abdiciraj!“.

Protestna šetnja započeta je na platou ispred zgrade opštine Trstenik  gde su se učesnicima protesta obratili novinar Dragan Marković Best i Saša Pešterac privrednik u penziji.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 13
Foto: Organizacioni odbor 1 od 5 miliona Trstenik

Marković je protestantima poručio da nema odustajanja od borbe protiv sistema u kome „lažne tetke kupuju stanove od 200 evra, a u kome su obični ljudi primorani da za sok i sendvič jure po stranačkim skupovima“.

„Borimo se protiv sistema u kome je stranačka lojalnost jača od struke i znanja, sistema u kome je luksuz da  pošaljete dete na ekskurziju, da sa porodicom odete na letovanje, da sa suprugom jednom mesečno odete na ručak u restoran. Borimo se protiv sistema u kome je novinarska profesija dovedena na stub srama, protiv sistema koji proizvodi novinare poput „Barbare“ i sistema u kome vlast našim parama kupuje televizije za sopstvenu propagandu“, rekao je Marković i pozvao građane da se pridruže protestima, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora 1 od 5 miliona Trstenik.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Organizacioni odbor 1 od 5 miliona Trstenik

Privrednik u penziji Saša Pešterac istakao je da režim u Srbiji manipuliše ekonomskim pokazateljima.

„Nadoknada za moj trud, rad i 23 godine radnog staža iznosi 23.058 dinara. To je moja penzija. I nije problem u meni, već u tome što sam ja kao privatnik imao 12 zaposlenih i što se sada postavlja pitanje kolika će njihova nadoknada biti“, rekao je Pešterac i postavio pitanje da li je to „zlatno doba“ o kome režim govori.

I sedmi protest u Trsteniku otvorio je moderator skupa Bojan Petrović koga je policija 24. februara na dan posete Aleksandra Vučića u Trsteniku pratila tokom čitavog dana,  a koji je tokom prethodne posete istog i uhapšen zbog najave da će postaviti pitanje.

„Dragi prijatelji ovo je klasičan progon neistomišljenika. Ja nisam kriminalac, niti robijaš, ja ne predstavljam opasnost ni za koga, ja proteste otvaram u skladu sa Ustavom jer na to imam Ustavom zagarantovano pravo“, rekao je Petrović.

Na protestu je ponovljeno da se #1od5miliona Trstenik pridružuje zahtevima koji se iz subote u subotu iznose na protestima u Beogradu. Tim zahtevima pridodaje  se i zahtev za ostavkom lokalnog rukovodstva i oslobađanje Radio Televizije koja je danas servis vladajućeg režima, uprkos činjenici  da se za njen rad izdvaja preko 10 miliona dinara iz opštinskog budžeta.

Šesti protest u Užicu: Bez slobodnih medija nema demokratskog društva

Odavanjem pošte minutom ćutanja Obradu Jovanoviću, uglednom užičkom akademskom slikaru, likovnom pedagodu, humanisti i jednom od osnivača DS u gradu koji je prekjuče preminuo, u Užicu je večeras održan šesti protest „Jedan od pet miliona“.

Na platou ispred Skupštine grada okupilo se nekoliko stotina Užičana, koji su potpisivali „Sporazm sa narodom“, a na protestu su govorili psiholog dr Žarko Trebješanin i dr Lazar Đurović, funkcioner Narodne stranke koji je bio uhapšen tokom prošlogodišnjih lokalnih izbora u Lučanima.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 15
Protest u Užicu/Foto:Nenad Kovačević

Citirajući aforzam užičkog aforističara Rada Jovanovića :„Prošao sam sam ceo svet, ali nigde narod ne živi lepše nego na našoj televiziji“, Trebješanin je podsetio na to da je jedan od glavnih zahteva protesta oslobađanje medija, jer bez slobodnih medija, kako je rekao, nema slobodnog i demokratskog društva.

– Mediji u Srbiji nisu slobodni od vlasti, ali su slobodni od razuma, logike, morala i pristojnosti. Duže od šest godina su slobodni od veze sa stvarnošću i elementarne profesionalnosti. Umesto da budu uzori kulturnog obraćanja publici, postali su primeri nemoralnog i ponižavajućeg odnosa prema građanima. Umesto da objektivno informišu i da kritički i analitički objašnjavaju društvo kakvo jeste, oni krivotvore stvarnost, manipulišu građanima i obajvljuju prostakluke“, rekao je Trebješanin.

Takvi mediji, kako je rekao, „izveštavaju o aktuelnim masovnim protestima objavljujući tekstove „manje od manje čitulje, a fotografije desetina hiljada ljudu u protestu su deset puta manje od slike Stanijine zadnjice ili Karleušine prednjice“.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 16
Protets u Užicu/Foto:Nenad Kovačević

Navodeći da je sve manje ljudi u unutrašnjosti Srbije, a sve ih je više u Beogradu, kao i to da se ljudi iseljavaju iz zemlje, Lazar Đurović je rekao da će se „cela Srbija preseliti u Beograd ili u inostranstvo i da će ostati prazna“.

– Ovaj narod je preživeo Hune, Turke, Austrougare i Nemce, ali ako se ne trgnemo nećemo preživeti naprednjake“, poručio je Đurović i pozvao građane Srbije da se masovno odazovu protestima.

Uz pištaljke i trubice, povike „Lopovi“ i „Ua“ na pominaje Aleksandra Vučića i čelnika užičke vlasti, građani su prošetali centrom grada.

Protest u Kraljevu: Prestanimo da se odričemo zdravog razuma

Večerašnje, sedmo  po redu,  protestno okupljanje građana Kraljeva ,,pod sloganom #1 do 5 miliona“ počelo je skupom ispred Skupštine grada na Trgu Jovana Sarića.

Okupljenim građanima obratio se diplomirani sociolog Ivan Gajić, predsedik omladine Narodne stranke.

– Preko 50.000 mladih ljudi napusti ovu zemlju godišnje. Svakih 10 minuta iz ove zemlje ode po jedan mladi čovek zato što ne pristaje da bude građanin drugog reda u sopstvenoj državi, zato što neće da kleči, zato što neće da radi za sto pedeset-dvesta evra. Srbija je danas zemlja trećeg sveta, samovoljno se odričemo dela svoje teritorije, odričemo se reka, odričemo se rudnog bogatstva, planina, odričemo se zdravog razuma.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 17
Foto: Z. N.

Pa ko će onda da ostane ovde osim njih dvadeseta hiljada povalašćenih koji će da vladaju, ali pitamse s kim kad će sve sposobno otići odavde . Da to sprečimo, potrebna nam je borba.Borba protiv korupcije, borba za bolje obrazovanje, a tu borbu moramo sprovesti mi. Zato vam poručujem, istrajte, sloboda se osvaja, niko je nikada nije dobio, a mi smo je, do sada, hiljadama puta osvajali pa ćemo i ovoga puta u tome uspeti –  rekao je, između ostalog večeras u Kraljevu Ivan Gajić.

Protesti suzavršeni šetnjom centralnim ulicama grada a naredno okupljanje zakazano je za idući petak .

Protest u Pančevu: Mladi ljudi ne plaše i da su spremni da podnesu teret izgradnje Srbije

Na početku  protesta „Jedan od pet miliona” u Pančevu, okupljene građane pozdravila je jedna od organizatorki Hana Bogdanović.

Ona je kao prvu govornicu najavila doktorantkinju beogradskog FPN-a Jelenu Vujanović, koja je, između ostalog izjavila da se mladi ljudi ne plaše i da su spremni da podnesu teret izgradnje Srbije.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 18
Foto: N. Z.

Mašinski inženjer iz Pančeva Ivan Kolarik rekao je da je kao dete video u Narodnom muzeju u Pančevu sliku Paje Jovanovića „Seoba Srba”, a da je pod naprednjačkom vlašću oko 600.000 ljudi otišlo iz zemlje.

Glumac Branislav Lečić je istakao da je „ova vlast posledica jednog velikog očaja koji traje skoro trideset godina” i da je „nama najgori naš unutrašnji okupator”.

Kolona u kojoj je bilo više od hiljadu Pančevaca prošetala je glavnim gradskim ulicama i stigla na plato ispred zgrade Gradske uprave.

Skup je završen tako što je nekoliko učesnika protesta na ovaj objekat nalepilo papire sa nadimcima koje je gradskim  čelnicima i poverenicima SNS-a nadenuo na prošlonedeljnom protestu novinar Nenad Živković.

Protest u Bajinoj Bašti


Protest u Ivanjici: Opozicija mora biti uz svoj narod

Oko trista Ivanjičana okupilo se večeras da na protestu #1od5miliona prošeta po treći put protiv lokalne i republičke vlasti Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića, a pre početka šetnje građani su potpisivali “Sporazum sa narodom”.

Na protestu su govorili predsednik “Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije” Jovan Tamburić i organizator protesta #1od5miliona u Ivanjici ….

“Opozicija mora biti uz svoj narod. Već sedam godina slušamo iste priče, a nikada lošije nismo živeli. Ne smemo dozvoliti više nikada ovoliko bahatosti i gordosti”, rekao je Tamburić, prenosi portal Počeloje.rs.

Jedan od organizatora protesta u Ivanjici istakao je da je jako dobro što su političari shvatili da su oni sluge naroda, a ne vladari istog.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 19
Foto: Počeloje.rs

“Obećano je po smenjivanju ove vlasti da ćemo dobiti vladu obrazovanih ljudi na oročen rok od godinu dana jer je toliko potrebno da se stvore uslovi za fer i demokratske izbore“, zaključio je on.

Nakon govora građani su prošetali glavnom ulicom i na samom kraju organizatori su poslali poruku članovima lokalnog odbora SNS-a koji su zaduženi za fotografisanje, slikanje i popisivanje učesnika protesta.

“Mi smo svi poznanici, prijatelji, komšije i kumovi i bez obzira različita politička mišljenja, iznad svega moramo biti ljudi, a u ovom trenutku to nije tako”, istakli su oni.

Naredna šetnja zakazana je za 8. mart  u 18 časova.

Protest u Lazarevcu

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 20
Lazarevac protest Foto twitter

Peta protestna šetnja u Apatinu: Heroji su obični ljudi, heroji su Marija i Stanika, a ne Jutka i Babić!

U Apatinu je u večeras održan peti po redu protest „1 od 5 miliona“. Sa platoa ispred Doma kulture rečeno je da su ljudi u manjim sredinama istinski heroji ovih protesta, nešto slično što je nedelju dana ranije na istom mestu saopštio i pisac Marko Vidojković, jer je pritisak na običnog čoveka tamo gde se gotovo svi znaju kao što je slučaj u Apatinu mnogo intenzivniji nego u većim mestima.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 21
Foto: Bez staha

Poruka građanima je „da budu ponosni na ono što su uradili i što i dalje rade, ali i na ono što nisu hteli da urade“, aludirajući na podršku aktuelnoj vlasti.

„Kada dođe vreme da se pogleda unazad kada sve ovo bude gotovo bićete ponosni na to što ste pokazali otpor i hrabrost, i što ste se suprotstavili ovom ludilu, što je za vas heroj Marija Lukić iz Brusa, i što ste hteli pravdu za Staniku Gligorijević iz Debelice kod Knjaževca. Isto tako bićete ponosni na to što niste hteli da uradite, a to je da niste hteli da budete jedan od Vučićevih stranačkih vojnika, što niste hteli da jedinica za zahvalnost prema vama bude sendvič i bedna dnevnica, što niste branili Jutku, Babića i ostale manijake koji su zaštićeni partijskim knjižicama i što ste vašom hrabrošću pokazali put i oslobodili straha vaše članove porodica, prijatelje ili poznanike“, rekao je okupljenima Rajko Bošković, u ime organizatora UG „Bez straha“.

Apatincima se obratila i novinarka Tamara Spaić. Ona je okupljenima rekla da se Aleksandar Vučić zadužio 8 milijardi evra, i zapitala se gde je taj novac.

„Krug Vučićevih najbližih ljudi je sve bogatiji, dok je običan čovek sve siromašniji“.

Govoreći o Vučićevoj narcisoisnosti i čuvenih devet ekrana u njegovom kabinetu na kojima 24 sata dnevno gleda samo sebe, Tamara Spajić je naglasila da dijalog putem medija nije moguć.

„Mesta na kojima možemo da pošaljemo poruku njima jesu naši trgovi i naše ulice. Na njima nema mesta i za nas i za njih“.

Protestna šetnja gradskim ulicama završena je performansom kod zgrade opštine Apatin. Građani su ostavljali šolje sa natpisom „1 od 5 miliona“, a koje predstavljaju poruku lokalnoj samoupravi i Centru za socijani rad u Apatinu.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 22
Foto: Bez staha

„Centar za socijalni rad i dalje mimo namene koristi presu dobijenu donacijom, o čemu smo pričali i objasnili celokupnu situaciju prethodnih dana. Kako su je koristili i za izradu šolja za tržišne uslove, ostavljamo vam ovom prilikom naše šolje sa natpisom „1 od 5 miliona“, sa željom da od ove prodaje novac bude usmeren ka onima kojima je i potreban, a ujedno i kao znak i simbol, da ima nas kojima je dosta vaše samovolje, bahatosti i bezobrazluka“, saopšteno je ispred opštine Apatin.

Naredni protest u Apatinu zakazan je za petak 8. mart.

Sa protesta u Čačku poručeno da poljoprivrednici više neće trpeti teror

U Čačku je večeras održan sedmi protest „Jedan od pet miliona“ sa koga je poručeno da se celokupna opozciona javnost u Srbiji ujedinila, da su sa njima i udruženje malinara koji se protive „teroru nad poljoprivrednim proizvođačima“.Jedan od organizatora protesta čačanski student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Radiša Ćeriman rekao je da se opoziciona javnost „konačno ujedinila“ i da „jedino zajedno može stati na put pošasti koja već sedam godina upravlja našim životima“.

On je dodao da opozicionu javnost čine opozicione političke partije, sindikati, grupe građana, ugledni profesori, javne ličnosti, pravnici, poljoprivrednici, studenti i omladina.

„Ostavili smo sve političke razlike po strani jer u borbi za spas države nema mesta za podele, svima nam je isti cilj a to je slobodna i uređena Srbija“, rekao je Ćeriman.

On je rekao da se lokalne vlasti spremaju na novu seču drveća kod gradskog parka, u subotu, 2. marta, i pozvao građane „da budu pripravni i ukoliko bude trebalo da protestom odbrane drveće“.

Predstavnik Asocijacije slobodnih odbornika Gordana Marinković Savović rekla je da je 678 opozicionih odbronika u Srbiji formiralo Asocijaciju i da su se priključili građanskim protestima širom Srbije.

„Napustili smo skupštinska zasedanja i krećemo u aktivni bojkot. Ne želimo više da učestvujemo u radu koji je potpuno obesmislio odbornički i poslanički rad u Srbiji. Zlo u kome živimo moramo da sklonimo jednom za svagda. Prošlo je sadam godina ove vlasti, ne da nam nije bolje, kako su najavljivali da će biti, nego nam je sve gore i gore, nema više čekanja, nema više verovanja u Vučićeve laži da će nam biti bolje“, rekla je Savović.

Savović, koja je opozicioni odbornik u Skupštini Požege je istakla da u toj opštini protesti traju godinu dana na kojima su građani, zajedno sa opozicijom, „pokazali jedan sveopšti bunt“ i da su sprečili kupovinu nelegalnog objekta koji je u vlasništvu porodice predsednice Skupštine opštine.

Predstavnik Udruženja malinara Slađana Stanković rekla je da su malinari podržali proteste u Srbiji jer žele javno da kažu „da više
ne mogu da trpe teror nad poljoprivrendim proizvođačima u Srbiji“.

„Godinu i po dana udruženja malinara zapadne Srbije se bore da dođu do cene svoje maline, do cene svoga rada, a dobili smo izjavu (mnistra poljoprivrede Branislava) Nedimovića u Lučanima da je ispunio sve što je obećao i kaže da smo bezobrazni. Ja pitam Nedimovića ko je u ovoj situaciji bezobrazan, ako ne možemo da verujemo rečima ministra koji predstavlja državnu instituciju, kome treba da verujemo“, rekla je Stanković.

Ona je poručila ministru da malinari Srbije „neće biti na kolenima“ i neće „moliti za ono što im pripada“.

Stanković je ocenila da za ministra trgovine Rasima Ljajića „ne postoje poljoprivredni proizvođači“.

„Vi ste Ljajiću ministar za sebe, koji se bori samo kako da u nekoj drugoj valdi koja dođe zauzme isto mesto. Da li ste rekli koliko je uvoz, koliki je izvoz, ko je su izvozne cene? Ne. Za vas ne postoje poljoprovredni proizvođači. A predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je rekao da će malinari biti zadvoljni i da više nikada neće biti na ulici, malinari poručuju da su oni na ulici i da će se sudbina srpskih malinara rešavati u narednim danima“, rekla je Stanković.

Na sedmom protestu u Čačku je bilo nekoliko stotina gradajna.

Sa razglasa je puštana rok muzika, grupa Riblje Čorbe, PUF, Ju grupe, Beogradskog sindikata, S.A.R.S, muzika iz filma „Crni bombarder“.

Na protestu su se prodavali bedževi sa parolama protesta i pištaljke. Bedž je koštao 100 dinara, a pištaljka 50, dok se za 100 dinara moglo kupiti tri pištaljke.

Predstavnici Udruženja malinara doneli su veliki transparent na kome je pisalo „Mi verujemo Aleksandru Aci Leposaviću“ i koji su građani potpisivali tokom okupljanja, a kasnije su ga članovi Udruženja nosili u protestnoj šetnji.

Predstavnici malinara rekli su agenciji Beta da veruju „samo“ Aleksandru Leposaviću, inženjeru Instituta za voćarstvo u Čačku, koji im, kako su rekli „pomaže stručnim savetima i podržava ih“.

„Mi verujemo njemu, a ne Aleksandru Vučiću“, rekli su malinari.

Okupljeni građani nosili su transaprente „AV ostavka“, „Dole srpski lopovski sud“, „Buna protiv dahija“, „Selimo narod Srbije“, „On je jeo šta je hteo 16.000.000“, „RTS ne spavaj“, „Lažov, lažovčina Vučić“, „Mafijašu, razbojniče AV Kapone“, „Nedimović i Ljubojević sahranjuju najizvozniji proizvod Srbije“.

Na početku protestne kolone, koja je prošetala centralnim gradskim ulicama, uz zvuke pištaljki bio je veliki transparent „Čačak bez straha, Jedan od pet miliona“.

Organizatori su pozvali građane na sledeći protest u Čačku za sedam dana, u petak, 8. marta u 18 časova, ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru grada.

Božo Prelević: Građani se okupljaju ne da bi srušili režim, već da bi promenili sistem vrednost

Treći po redu građanski protest #1od5miliona pod sloganom ”Ponovo palimo baklju slobode” održan je večeras u Sokobanji.

Nekolika stotina građana i građanki ponovo se okupilo ispred zgrade Zavičajnog muzeja. Glumica Jasmina Radovanović na početku ih je obavestila da su odbornici opozicije juče napustili sednicu Skupštine opštine Sokobanja i da su odlučili da se u narednom periodu sa građanima sreću na ulici.

Prisutnima se obratio advokat Božo Prelević. On je poručio da se građani širom Srbije okupljaju ne da bi srušili režim, već da bi promenili sistem vrednosti, kako više nikada nikome ne bi palo na pamet da ovako grubo krši Ustav, zakone i pravo. Srbija je postala zemlja koja svoju pamet tera van svojih granica. Ko će nas lečiti, obrazovati i braniti kada svi oni odu, zapitao se Prelević.

Kada se borimo za svoja osnovna prava i slobode, borimo se da ostanemo u Srbiji. Ako je i i mi napustimo, Srbija će prestati da postoji, istakao je Prelević. Naš problem nije samo jedan čovek, problem je hiljadu ljudi koji za malo para pristaju da budu mali Vučići. Srbija je konačno poručila da joj je dosta i da je odgovornost u našim rukama, a ovde se vodi bitka koliko građana Sokobanje je spremno da brani osnovna prava i slobode zagarantovana Ustavom i zakonima, prenosi portal Počeloje.rs.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 23
Foto: Počeloje.rs

Okupljeni su od Zavičajnog muzeja prošetali mermernim šetalištem do zgrade SO Sokobanja, zatim ulicom Hajduk Veljka do zgrade JKP Napredak, potom Dragovićevom ulicom do zgrade Komiteta, i ulicom Vojvode Mišića do mermernog šetališta.

Prisutni su uz muziku i zvuke pištaljki uzvikivali parole ” Sokobanja, Sokograd, ode star, ode mlad”, ” Dosta su pametniji popuštali” , ” Ako vam je dobro onda ništa”, ” Ne damo svoju budućnost u zalog, to vam poručuje ovaj društveni talog”…

Naredno okupljanje građana pod sloganom  ” Ponovo palimo baklju slobode” – ” #1od5miliona ” zakazano je za petak 8. mart u 18 časova kod zgrade Zavičajnog muzeja.

Drugo okupljanje u Bogatiću

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 24
Protest-Bogatic Foto sabac.tv

U Bogatiću je održan drugi građanski protest, a na platou ispred zgrade Skupštine opštine obratili su se inženjer PTT saobraćaja Goran Lacković i pukovnik u penziji Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari