Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 1Foto: V. Ristić

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljeni su večeras u više gradova – u Novom Sadu, Vranju, Lazarevcu, Subotici, Sokobanji, Nišu, Aranđelovcu, Boru, Čačku, Kikindi, Kruševcu, Vršac, Mladenovcu, Pančevu. U 50 gradova Srbije su u protekla dva meseca održane protestne šetnje, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno.

Antić u Vranju: Vojska će uvek biti uz narod

„Svakom teroru, će doći kraj. Mi moramo mirno poštujući zakonska pravila da nastavimo našu borbu za poštovanje Ustava Srbije. Na narodu je da bira, ali i da građani budu slobodni u izražavanju svojih stavova, pogotovu na izborima. Vojska Srbije će uvek biti uz svoje građane“, rekao je u svom obraćanju večeras pred nekoliko stotina Vranjanaca Novica Antić, predsednik Vojnog Sindikata Srbije, javlja novinar Danasa.

– Mi već tri nedelje ne znamo ko je ubio Stanicu Gligorijević na naplatnoj tampi kod Doljevca, dok predsednik Srbije i njegov saradnik Marko Đurić, svojom glumom oduzimaju posao profesionalcima. Vučić neće lako odustati, ali zato su građani tu, da se izbore za sebe i svoja prava – obratila se okupljenima narodna poslanica Dveri Marija Janjušević. Okupljeni su po kiši prošetali centralnim gradskim ulicama uz zvukove dobošara i skandiranje „Gotov je“, „Ostavka, ostavka“.

Više građana Vranja, je svojim potpisom sinoć potpisalo ponuđeni dokument „Sporazum sa narodom“. Skup je po hladnom vremenu i kiši protekao bez incidenata, uz malo prisustvo uniformisanih policajaca.

Protest u Novom Sadu: Pozvane intelektualne i političke elite da se priključe narodu

“Na žalost u našoj zemlji je demokratiju u ime demokratije uzurpirao jedan samovoljan čovek… Nenasilnom borbom zato smo s pravom izašli na ulice, da uspostavimo vladavinu prava kao prvi primarni uslov demokratije koja nikada više nikome neće dozvoliti bilo kakvu uzurpaciju. Da bi to osigurali, potrebni su nam novi zakoni i još odvgovornije insitutcije. Pred okupatorima i njihovim neljudskim strahovima ne trebamo se savijati i pokoravati zabijajući glavu u smrdljivo blato uzurpatora. Ne dozvolimo da njihove gluposti završe nasiljem nad nama, ne dozvolimo da nas ikada više vode neznalice, i oni koji se nikada nisu profesionalno ostvarili.”, rekao je u svom obraćanju prof. dr Čedomir Čupić okupljenim građanima na šestom protest “1 od 5 miliona” na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, javlja reporter našeg lista.

“Naše živote uzela je pod svoje opasna uzurpatorska vlast koja ne preza ni od kakvih sredstava da bi se održala. Ova vlast i ovi uzurpatori vređaju ne samo ljudsko dostojanstvo, već i zdravi razum, oni su izabrali i doveli na vlast od lokalne do centralne  ono najgore u društvu. Još gore je što su im se priključili stručnjaci bez savesti. Aleksandar Vučić je vladavinu prava pretvorio u vladavvinu lične samovolje, a podelu vlasti u sopstvenu vlast. U njegovim rukama institucije se pokoravaju i služe za njegove lične potrebe. Pozivam sve koji pripadaju eliti znanja, a ima takvih mnogo, da se priključe građanima i pomognu da uredimo državu. Najveća odgovornost je upravo na elitama znanja i političkim elitama. Sramota je ako profesori i naučnici nisu danas sa svojim građanima.”, zaključio je Čupić uz povike podrške prisutnih.

Učesnici protesta bili su prvi put u prilici da potpišu dokument „Sporazum sa narodom“, a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu. Potpisivanje Sporazuma je organizovano na Pozorišnom trgu, kod zgrade Radiotelevizije Vojvodine i na krajnjem odredištu protesne šetnje kod zgrada Pokrajinske vlade i Skupštine grada.

Na skupu je govorio glumac Milorad Kapor, ali i doc. dr Radivoje Jovović koji je poručio opoziciji nekoliko reči „o koracima koje bi trebalo preuzeti“, na osnovu predloženog teksta sporazuma koji su građani na prostestu masovno potpisivali.

„Dobar početak! Ali se mere za sprovođenje ovih predloga moraju detaljno obrazložiti. Nedostaje, takođe, dogovor o spoljnoj politici, decentralizaciji, o civilizacijskim vrednostima i tekovinama antifašizma, a nedostaje i važan dogovor o ekonomskoj reformi. Ovo društvo želi i radnička i socijalna prava, to ne smete zaboraviti! Ne sme se smetnuti s uma da je osnova Vučićevog režima eksploatacija našeg rada i dostojanstva! Shvatamo da je teško naći dogovor po svim ovim pitanjima. Ali mi i ne želimo da dogovor zaključujete sami, već u ravnopravnom razgovoru sa građanima. Predugo je opozicija bila odvojena od društva i sada mora postati krajnje svesna neophodnosti iskupljenja, neophodnosti poštovanja pameti u našem društvu. Neka građanski protest zadobije svoj jasniji izraz i oblik, a Sporazum sa narodom preraste u Dogovor ravnopravnih građana!“, rekao je u svom obraćanju Jovović.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Danas

Posle skupa, okupljeni građani krenuli su nešto drugačijom rutom nego do sada. Kolona polazi od Srpskog narodnog pozorišta Jevrejskom ulicom, zatim nastavlja Futoškom, Braće Ribnikar, Maksima Gorkog, potom će kolona skrenuti u Stražilovsku, nastaviti duž Žarka Zrenjanina i završava na raskrsnici kod zgrade Izvršnog Veća.

Zajedničke šetnje na protest

Studenti Univerziteta u Novom Sadu priključili su se protestima. Nekolicina njih je sa zbornog mesta pored studentskog doma Slobodan Bajić krenula ka platou SNP-a, a isto su učinili i građani i građanke Limana šetnjom sa Subinog platoa u Limanskom parku.

“Na ovakvo okupljanje i šetnju prema Pozorišnom trgu ohrabreni su svi građani i građanke Novog Sada, svako iz svog dela grada. Limanci su trenutno najosetljiviji na agresivnu betonizaciju, gubitak zelenih površina i drveća, loše upravljanje Limanskim parkom, neizvesnu sudbinu i rešenja za Kinesku četvrt i skandaloznu izgradnju tržnog centra Promenada. To naravno ne znači da i drugi sugrađani i sugrađanke nemaju svoje probleme. Mi ih ovim putem ohrabrujemo da ih javno iznesu i mirno i civilizovano se protiv njih pobune.”, naveli su iz inicijative „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu.

Božidar Prelević u Nišu: Moral mora da se vrati u institucije i esnafe

Počeli smo bitku za slobodu Srbije i nećemo odustati sve dok ne pobedimo. Nemoj da zaboraviš da je naš trener bio Slobodan Milošević, poručio je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću avokat Božidar Prelević, na sedmom protestu „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona”.

Pred nekoliko stotina okupljenih na centralnom niškom trgu, Prelević je rekao da je Vučić kriminalizovao Srbiju, u kojoj se ne poštuju zakoni i uništavaju institucije, a sve to “prati” informativni mrak. On je kazao da Vučić kriminalizuje svakoga ko se drzne da uđe u politiku- Dragana Đilasa, Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, a najnovija meta mu je Sergej Trifunović, javlja novinarka Danasa iz Niša.

– Sedam godina Srbija steže kaiš, on smanjuje plate i penzije, narod teško živi, a javni dug je deset milijardi dolara. Kome je otišlo to što se na taj način uštedelo? Gospodine Vučiću, hoćemo da odete i da se nikada više ne vratite, jer ste pokazali da kada ste vi na vlasti Srbiji nije dobro- kazao je on.

Prelević je ponovio da se na protestima zahtevaju slobodni i fer izbori, pre kojih će mediji morati da budu slobodni najmanje šest meseci. Nakon takvih izbora zadatak nove vlasti biće između ostalog da se moral vrati u sve institucije i esnafe.

Miljan Marjanović iz Pokreta mladih “Za Niš bez straha”, koji je organizator protesnih okupljanja, kazao je da građani na protestima imaju više zahteva, ali da se svi oni mogu svetsti na jedan- da Aleksandar Vućić ode sa vlasti.

I na ovom protest su pročitani lokalni zahtevi, među kojima su ostavke  ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i  Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Zahteva se i rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“, formiranje regionalnog javnog servisa  i smanjenje cene usluga Gradske toplane.

Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta otišli su u šetnju širim centrom grada. Sledeći protest je najavljen za petak 1. mart.

 Automobil koji je izazvao nesreću u Doljevcu vozio Babić?

– Najnovija bruka, sramota i bezočna laž je navodni snimak sa naplatne rampe Doljevac (na kojem se “vidi” da automobil koji je izazvao nesreću nije vozio tadašnji v.d. direktora “Koridora Srbije” Zoran Babić, već  njegov vozač Dejan S, p.a.). Po svoj prilici, biće da je za volanom ipak bio Vučićev prijatelj- rekao je Prelević, aludirajući na Babića.

Šabac: Šetalo oko hiladu i po ljudi, uprkos veoma hladnom vremenu

U Šapcu je večeras oko hiljadu i po građana, uprkos veoma hladnom vremenu, prošetalo na protestu „1 od 5 miliona“, centralnim gradskim ulicama, prenosi Beta.

„Poenta demokratija nisu samo izbori mi se ne bormo protiv vlasti zato što je vlast već zato što želimo da nam bude bolje jako je važno što su građani izašli na protest“, rekao je profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović.

Prema njegovim rečima, ima mnogo strahova ali je bitno prevazići, jer „kada oni postoje nema ni demokratije ni slobode“.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 3
Šabac, BETA/Slobodan Josic/DS

Učenik Srednje medicinske škole Uroš Rakić je, aludiraju na poznati film Maratonci trče počasni krug,  poručio predsedniku države Aleksadru Vučiću –  „ko je tebe znao i sa tobom živeo ni pakao mu neće teško pasti“.

On se osvrnuo i na uticaj botova na društevnim mrežama i medije.

Novinar Srđan Škoro je podsetio na šabačku čiviju i naveo da će ta ista  čijiva u „naprednjačkom točku“  sprečiti naprednjačku vlast da radi šta hoće.

„Potrebno je da idete po Srbiji i govorite kako je živeti u slobodnom gradom“, rekao je Škoro, podsetivši da je u ovom gradu na vlasti opoziciji.

„Vučić je krenuo po Srbija ali je to oproštajna turneja“, naglasio je Škoro.

Protesti u Leskovcu

Peti protest „1 od 5 miliona“ u Požarevcu

Nezadovoljni Požarevljani okupili su se i ovog petka na protestu. Građani, kojih je iz nedelje u nedelju sve više i pored hladnog vremena peti put su protestnom šetnjom dali doprinos borbi protiv lošeg stanja u državi.

Okupljenima su se prvi put obratila dvojica govornika Borislav Prelić, sociolog i jedan je od članova pokreta Slobodnih stanara iz Niša i Božidar Đurović, reditelj  Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Iako smo dobronamerni nećemo odustati od protesta. Ne smemo oprostiti sve što su zagadili i ukrali nam obraz, dostojanstvo i nadu. Sadašnja vladajuća garnitura u Srbiji ukrala nam je čak i zdravlje i zdravstvo nam je postalo „oaza korupcije“, a siromaštvo je najveći zločin. Socijalna sigurnost je uslov svih uslova. I zbog svega ovoga, ali i mnogo drugih stvari mi nemamo državu, već je na vlasti ekipa huligana. Tome moramo stati na put i nema stajanja. Nikada više ne smemo prihvatiti život bez dostojanstva, poručio je Borislav Prelić Požarevljanima, javio je reporter Danasa iz Požarevca.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 4
Foto: Predrag Životić

Božidar Đurović, koji je više godina bio selektor na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, istakao je da je u Požarevac uvek dolazio sa radošću i lepim povodima, ali i da je sada došlo vreme da se mirno i gospodski iskaže nezadovoljstvo prema autokratskoj vlasti:

– Na vlasti u Srbiji su sada politički naslednici grupacije koja je vodila zemlju devedesetih godina. Živimo u medijskom mraku, a zvanično smo najisromašnija zemlja u Evropi. Srbijom vlada kriminal i korupcija, a postali smo zemlja kupljenih diploma i jeftine radne snage. Predsednik javno vređa građane koji ne žele da budu njegovi podanici. Zato je krenuo bunt u Srbiji i nastaviće se do ostavke Vučića i njegove ekipe, rekao je Đurović i podsetio da su Srbi kroz istoriju uvek bili narod koji se teško pokreće, ali zato kada se pokrene nema stajanja. Cilj svih ljudi koji šetaju u Srbiji, kako je zaključio Đurović, je da se mirnim protestima smeni nenarodni režim prevođen uzurpatorom i da se pošalje u istoriju.

Protest je završen počasnim krugom na požarevačkom Trgu oslobođenja i prošao je bez incidenata.

Kikinđani tražili ostavke gradonačelnika i odbornika

Treći protest u Kikindi, i pored izuzetno hladnog vremena i jakog vetra, okupio je preko 500 građana.

Kikinđanima su se sa improvizovane bine obratili politički analitičar i doktorand FDU-a Boban Stojanović, građanska aktivistkinja Marija Srdić i tandem Fantoma (Pokret ujedinjenih fantoma) iz Zrenjanina.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 5
Kikinda Foto: Ž. B.

Nakon govora protestna kolona je prošla centralnim gradskim ulicama, a protest je završen ispred Gradske kuće, gde su pročitani zahtevi, između ostalih, i da gradonačelnik Pavle Markov (SNS) podnese ostavku, kao i da ostavku na mesto odbornika podnese Milenko Jovanov, šef Odborničkog kluba SNS-a, zbog raspirivanja mržnje i netrpeljivosti.

Održan prvi protest 1 od 5 miliona u Rači, državne institucije da rade svoj posao

Prvi protest građana „Jedan od pet miliona“ u Rači održan je ispred Doma kulture gde se okupilo oko 50 građana koji su učestvovali i u protestnoj šetnji.

Poverenik Saveza samostalnih sindikata u Rači Tomislav Veljković koji je bio i jedini govornik na skupu rekao je Beti da je ključna poruka sa ovog skupa da  državne institucije moraju da rade svoj posao, pre svega policija, sudovi i tužilaštvo na otkrivanju i suzbijanju kriminala i korupcije, prenosi Beta.

Veljković  je kao uzbunjivač otkrio zloupotrebe u  javnom komunalnom preduzeću  za vreme prethodne vlasti, dok ga je aktuelna vlast SNS-a u Rači 2017. proglasila za tehnološki višak u opštinskoj upravi.

On je rekao da je u opštini Rača sada  „još veća katastrofa“ nego za vreme prethodne vlasti.

Veljković kaže da je 10 radnika sa stalnim zaposlenjem u opštinskoj upravi izgubilo posao, a vlast je u poslednje dve godine angažovala 12 po ugovoru novih, od kojih se neki uopšte i ne pojavljuju na radnom mestu.Novi protest u Rači zakazan je za naredni petak.

Paraćinci od večeras pružaju punu podršku ostatku Srbije 

U centru Paraćina večeras je održan prvi protest „1 od 5 miliona“, na kome su okupljeni građani tražili smenu državne vlasti.

Za vreme protesta u centru grada je bio zaustavljen saobraćaj, ali građani nisu šetali, jer je policija zahtevala prijavu za šetnju najmanje dve nedelje ranije.

Na protesnom skupu rečeno je da vlast pogubno deluje na građane koji su uplašeni za svoju bezbednost, posao i porodice, da mediji nisu slobodni i da je zatvoren slobodan protok informacija. Naglašeno je da Paraćinci od večeras pružaju punu podršku ostatku Srbije do ispunjenje građanskih zahteva i ciljeva. Najavaljeno je da će se protesti održavati svakog petka u centru grada.

Peti protest u Užicu: Građani su ustali i žele slobodu

Peti protest „Jedan od pet miliona“je održan večeras u Užicu sa koga je poručeno da su građani Srbije iskazali solidarnost i odlučnost u nameri da se izbore za život bez poniženja, mržnje i ucena.

Valjda zbog kiše, zahlađenja ili iz nekog drugog razloga, na protestu je bilo svega nekoliko stotina građana koji su, na pominjanje Aleksandra Vučića, uzvikivali „Av, av“, „Lopovi“, duvali u pištaljke i trubice, a potom su prošetali gradskim ulicama.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 6
Protest u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

„Imam jednu lošu i jednu dobru vest. Loša je da su tarife za zapošljavanje u  javnim ustanova skočile sa dve, četiri i pet hiljada na tri, pet i šest hiljada evra, a dobra vest je da se to može plati na rate“, rekao je Zoran Filipović, voditelj protesta.

Užičanima su se obratili Savo Manojlović, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu i Ruška Dabić, psihološkinja iz Užica, koji su poručili da je Aleksnadar Vučić „zgazio ustav i uništio celu državu i da je na tome izgradio svoju stranku“.

„Ta partijska piramida pašće kao kula od karata“, rekao je Manojlović i dodao da građani protestuju kako bi Srbija postala uređena država, da je Srbija puna ljudi koji su se pobunili, a potom dodao:

„Ne borimo se samo za sebe. Odbranićemo svakoga od nas, jer branimo Ustav Srbije“.

Ocenivši da je Vučić  „uzurpirao državu i sve njene institucije, da vređa i ponižava ljude, da građane naziva društvenim talogom i narkomanima, zoupotrebljava decu, a da svoje tzv. sledebike gura u autobuse, popisuje ih, fotografiše i udeljuje im sendviče od naših para“, Ruška Dabić je poručila da su građani ustali da se bore za svoja prava.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 7
Protest u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

„ Ustali smo i hodamo ka slobodi, svojoj zemlji inormalnom životu. Hoćemo da vratimo naše institicije, a da političare naučimo da odgovaraju nama, da su smenjivi i da postoje zbog nas“, poručila je Ruška Dabić.

Stepanović u Smederevu: Više se ta reka ne može vratiti u korito

Na četvrtom protestnom skupu u Smederevu, koji je održan po hladnom i kišovitom vremenu, zatražene su ostavke državnog i lokalnog rukovodstva. Neki od učesnika protesta nosili su maske, upozoravajući na aktuelno aerozagađenje u ovom gradu, prenosi Podunavlje.info.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 8
Foto: Podunavlje.info

Docent na Fakultetu dramskih umetnosti, Jelisaveta Tatić – Čuturilo, obraćajući se okupljenima kod Karađorđevog duda, rekla je da je građanske proteste do sada podržalo 2000 univerzitetskih profesora i saradnika iz cele Srbije.

„Akademska zajednica digla je glas i taj glas se sve jače čuje“, rekla je ona i pojasnila razloge podrške građanskim protestima.

„U ime profesije i moralne obaveze prema studentima, jer je lični primer najveće merilo za ono za šta se zalažemo, da naše studente ohrabrimo da imaju slobodno i kritičko mišljenje. Da pokažemo šta znači kultura dijaloga. Da ukažemo da svi imamo pravo na istinu, a da nam se ona uskraćuje. Da štitimo pravo na istinito i objektivno informisanje“, kazala je pored ostalog Jelisaveta Tatić-Čuturilo i zaključila da veruje da je budućnost ponovo počela.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 9
Foto: Podunavlje.info

Glumac i novinar, Marko Stepanović (Mentalno razgibavanje) je izrazio divljenje za sve one koji po manjim gradovima izlaze, i po hladnom i kišovitom vremenu, protestuju i traže za sebe i za svoju porodicu i prijatelje pravdu.

„Baš zbog toga ništa nije moglo da me spreči da dođem večeras, i pored činjenice da moja ćerka danas slavi treći rođendan“, rekao je pored ostalog Stepanović i dodao da će se ovog vikenda u više od 80 mesta u Srbiji šetati.

„I to je trenutak kada se više ta reka ne može vratiti u korito“, kazao je Stepanović.

Protestna kolona se zatim, uz diskretnu asistenciju policije, prošetala prošlonedeljnom trasom, pored Zelene pijace, Davidovićevom do Zadužbine, pa Knez Mihajlovom do centralnog gradskog trga.

Naredno protestno okupljanje zakazano je za petak, 1. mart, kod Karađorđevog duda.

Drugi protest u Kosjeriću

Građani Kosjerića su protestovali i večeras, drugi put zaredom, zahtevajući promenu vlasti u toj opštini i Srbiji.

Na prostoru ispred tržnog centra okupilo se oko stotinak građana koji su, nakon protesta, prošetali gradskim ulicama, duvali u pištaljke i trubice.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 10
Foto: N. K.

Okupljenima je govorila Slađana Stanković, predstavnica udruženja proizvođača malina u zapadnoj Srbiji, koja je podsetila na izuzetno težak položaj poljoprivrednika i nebrigu vlasti za velike probleme malinara.

Protest u Lazarevcu

Kraljevo: Performansi na nezavršenom nadvožnjaku

Na nadvožnjaku koji je jedina veza za tranzitni saobraćaj prema Ibarskoj magistrali, čija je rekonstrukcija započeta u aprilu prošle godine, a koja nije završena u planiranom roku od obećanih 75 dana, pa je zbog toga razlog opravdane ljutnje građana, uoči dolaska Aleksandra Vučića u Kraljevo u petak, održani su svojevrsni performansi grupe mladih učesnika protesta pod sloganom „1od 5 miliona“.

U četvrtak su, na nadvožnjaku, organizovali mali vatromet sa željom da „osvetle“ ovaj problem koji neće biti predočen predsedniku Srbije tokom njegove posete Kraljevu. Svoj performans oni su nastavili i u petak isticanjem parole kojom su iskazali nezadovoljstvo Vučićevom posetom Kraljevu. Okupljanje i protestna šetnja u petak su odloženi za 20 sati.


Lečić u Zaječaru: Vučića okružuju ulizice

– Pred spomenikom Nikoli Pašiću održan je šesti po redu građanski protest „Jedan od pet miliona“. Skup je otvorila Selena Ristić Vitomirović, glumica, inače jedna od organizatorki protesta od samog početka. Prvi govornik je bio penzioner Ratomir Marinković (75 godina), koji je rekao da je skupio snagu da izađe pred masu sa ciljem da ohrabri sve penzionere grada Zaječara da se prestanu bojati i da se svi listom pridruže protestantima.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 11
Foto: V. M

Glavni govornik večeri je bio Branislav Lečić, glumac, koji je najviše vremena i reči posvetio autokratskom karakteru vlasti u Srbiji. Aleksandra Vučića okružuju ulizice koje mu podilaze na najbesmislenije načine a glavni instrument ove vlasti je – strah. Zato je Lečić pozvao sve građane Srbije na ulice, jer nam tada vlast ništa ne može. U jednom trenutku Vučića je nazvao Sunđer Bobom. On, kaže Lečić – nema i nikad nije imao svoju politiku – učio je kako se vlada od Miloševića, Šešelja, Nikolića, Đinđića, Tadića, da je neverovatno zauzdao nacionalne medije, čak je prevario i brojne strane državnike o karakteru njegove vlasti (zato što njih inače i nije mnogo briga kako stvarno žive ljudi u Srbiji), ali stvari polako dolaze na svoje mesto, poručio je Lečić. Naredno okupljanje je zakazano za sledeći petak.

Pančevci četvrti put u protestnoj šetnji

Četvrti protest 1 od 5miliona u Pančevu održan je večeras.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 12

Na skupu ispred Kultrunog centra Pančeva, pred više stotina pančevaca govorili su: Branislava Kostić, politikolog  Milojko Pantić, sportski komentator, i Nenad Živković, novinar. Nakon obraćanja govornika građani su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama. Protestna šetnja je završena ispred penzionog fonda. Kada će otete penzije biti vraćene, pitali su građani.

Sledeći protest je zakazan za petak 1. mart u 18h ispred kulturnog centra Pančeva.

U Ivanjici održan drugi protest Jedan od pet miliona

U Ivanjici je večeras, po jakoj kiši, održan drugi protest „Jedan od pet miliona“, na kome je prema proceni medija bilo okupljeno više stotina građana.

Na protestu je govorio pukovnik Dragan Krsmanović, predstavljen kao ratni komandant aerodroma Ponikve , koji je rekao  da se u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica od završetak Prvog svetskog rata u kome je Srbija dala ogromne žrtve i doprinos, kako je rekao, sprema „izdaja kakve nije bilo u Srbiji“.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 13
Foto: Počelo je.rs

„Oni koji vode ovu zemlju , dok nam pričaju razne bajke, spremaju se da predaju Kosovo. Poručujemo im da ćemo ih prepoznati po plodovima njihovim, a njihovi plodovi su gorki, jer nisu uspeli da ovu zemlju učine ni slobodnom, ni demokratskom, ni pravnom, ni da spreče da mladi odu iz nje“, rekao je Krsmanović.

Na protestu su govorili i medicinska sestra u penziji Olgica Jakšić iz Čačka i studentkinja iz Ivanjice Milica Savićević, majka dvoje dece.

Nakon govora, okupljeni gradajani prošetali su centralnim ulicama, uz zvuke  pištaljki i truba. Na početku kolone nosili su veliki transparent „Ivanjica bez straha, Jedan od pet miliona“.

Organizatori su pozvali građane na sledeći protest u Ivanjici u petak, u 18 časova.

Prvi protest „Jedan od pet miliona“ u Ivanjici održan je 15. febraura, u organizaciji nezadovoljnih građana.

Čačak: Ajde briši, šetaćemo i po kiši

U Čačku je večeras održan šesti protest „1 od 5 „,  sa koga je poručeno da je Kosovo neodvojivi deo Srbije.

Jedan od organizatora protesta student iz Čačka master studija beogradskog Fakulteta političkih nauka Radiša Ćeriman pozdravio je na početku protesta opozicione odbornike koji su napustili lokalnu Skupštinu u Čačku i time, kako je rekao, ispunili jednu od sedam tačaka „Sporazuma sa narodom“, prenosi Beta.

On je rekao da je protest „narodni bunt protiv diktatorske i izdajničke vlasti“ i pozvao Radio televiziju Srbije (RTS) da snimi i zamuti fotografiju Kosova, onako kako su „zamutili duks sa tom fotografijom mladića u programu RTS-a uživo“.

Ćeriman je ocenio da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i poručio vlastima u Beogradu da „nema trgovine sa životima Srba i svetinjama na Kosovu“, što je propraćeno uzvicima okupljenih „izdaja“ i „ne damo Kosovo“.

„Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je razgraničenje sa Kosovom zvaničan predlog srpskih vlasti. Mi koji smo mladost i budućnost Srbije dužni smo da upozorimo ministra i celokupnu vlast u Srbiji da će svako ko krši Ustav Srbije biti krivično gonjen i završiti na robiji“, rekao je Ćeriman.

Profesor filozofije u Gimnaziju u Čačku Dragan Matijević počeo je svoj govor na protestu rečima „Aleksandre, ajde briši, šetaćemo i po kiši“.

„Ovi protesti nisu obični protesti, već bitka za budućnost Srbije. Nije budućnost Srbije kada nesretnim ljudima širom zemlje priča bajke onaj logorejični demagog, budućnost Srbije ste vi, vi ste ta so zemlje, vi se borite za onu Srbiju u kojoj će ljudi biti slobodni, obrazovani i dostajanstveni, a ne kao sada – ljudi koji su pokradeni, potcenjeni, uplašeni, prevareni i izmanipulisani na razne načine“, rekao je Matijević.

Na protestu je govorila i sociološkinja Rada Karanac, zaposlena u Školskoj upravi u Čačku, koja je rekla da građani protestuju zato što „socijalne razlike nikada nisu bile veće i vidljivije, zato što pojedinci preko noći postaju moćni i silni, što grade bez dozvole, što za njih zakoni ove zemlje ne važe, zato što je korupcija postala nezaustavljivo čudovište“.

Na protestu je, po jakoj kiši,, prema proceni medija bilo više stotina građana, među kojima  i predstavnici opozicionih stranaka, opozicioni odbornici, profesori srednjih i osnovnih škola, studenti.

Sa razglasa je puštana rok muzika, numere Riblje Čorbe, PUF, Ju grupe, Beogradskog sindikata, Partibrejkersa.

Okupljeni građani nosili su transaprente „AV ostavka“, „Ja sam (ne) bitan profesor“, „Buna protiv dahija“, a na početku protestne kolone bio je veliki transparent „Čačak bez straha, Jedan od pet miliona“.

U koloni, koja je prošetala centralnim gradskm ulicama, uz zvuke pištaljki, truba i povike „Ua“, „Lopovi“, bio je i lider Nove Srbije Velimir Ilić.

Organizatori su pozvali građane na sledeći protest u Čačku za sedam dana, u petak, u 18 časova, ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru grada.

Proteste u Čačku organizuju čačanski studenti koji studiraju u Beogradu.

Održani protesti u Apatinu, gost je bio Marko Vidojković

Prisutne je pozdravio Rajko Bošković ispred organizatora UG Bez straha i izmedju ostalog poručio:

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Bez straha Apatin

“Kada vas pitaju ko je organizator svih protesta u Srbiji, pa tako i u našem Apatinu, vi kažite Aleksandar Vučić. On nas je okupio ovde. Iz nedelje u nedelju on svojom bahatošću, svojim bezobrazlukom i glupostima povećava broj ljudi koji izlaze na proteste. I to građani vide i znaju, i to jednostavno ovaj narod više ne može da trpi. Dugo smo spavali, dugo smo čekali, i ovo je zaista poslednji čas da se nešto promeni. Strah još uvek nije pobeđen do kraja, ali ide se ka tome, i u tom smislu je pomak itekako vidljiv.

Tražene su  ostavke načelnika opštinske uprave Nedeljka Vučenovića zbog tragikomičnog odgovora vezanog za apatinsko klizalište. Iz istog razloga, ali i činjenice da se odluke vezane za život građana Apatina ne donose u ovom gradu već u Somboru, Odžacima i Novom Sadu kao centrima moći SNSa ostavke su tražene i od predsednika opštine Milana Škrbića i njegove zamenice Dubravke Korać.

Vidojković je poručio da ovo nisu protesti ni za SZS, ni za grupe gradjana već protesti protiv diktature Aleksandra Vučića. Dodao je da smo svi na istom zadatku a to je da vratimo demokratiju u Srbiju.

Kruševac: Građani poručili da neće odustati, a baka Zora rekla deci za izdrže

Građani Kruševca okupili su se na petom protestu „1 od 5 miliona“ na Trgu glumaca, poručivši da od šetnji i od zahteva neće odustati.

„Svi protesti širom Srbije nose istu poruku, ne odustajemo od šetnji, ne odustajemo od zahteva, idemo do pobede. Večeras je sa nama baka Zora koja ima 89 godina i živi od penzije od 22.000 dinara, ona podržava naše šetnje i želela je da vam nešto kaže“, rekla je okupljenim građanima Inga Rakić.

Njene reči da baka Zora ima tako malu penziju okupljeni su dočekali gromoglasnim zvižducima i negodovanjem.

„Izdržite deco, gotov je“, poručila je baka Zora, koja je izašla na protest uprkos veoma hladnom, vetrovitnom i kišovitom vremenu.

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić, kazao je da mu je čast što stoji pred baka Zorom i brojnim hrabrim Kruševljanima te pozvao da na protest izađu i oni koji večeras sede u svojim hladnim stanovima.

„Sbrija je naša zemlja, Srbija je naša kuća i svi moramo za nju da se borimo. Ona ne pripada onima koji su je sada oteli i koji se ponašaju kao da su je nasledili i kao da im je ona privatno vlasništvo“, rekao je Aleksić.

Kazao je da su oni koji su danas na vlasti Srbiju devedesetih godina uveli u rat, da su tada, dok su se „naša deca borila na Kosovu, oni u Beogradu delili stanove“ te da se sada „izdaju za neke patriote koji su došli da završe stvar oko Kosova“.

„Danas hoće da nas razgraniče, da razgraniče Srbiju od Srbije, da razgraniče Srbe od Srba. Podsećam danas ovde tog našeg vožda Aleksandra Vućića, podsećam iz Lazarevog grada da je položio zakletvu nad Ustavom Srbije i nad Miroslavljevim jevanđeljem i da nema prava da rasprodaje srpsku teritoriju“, poručio je Aleksić.

Građani su nakon obraćanja krenuli u šetnju glavnom gradskom ulicom, prošli su pored Gradske uprave, nastavili do kružnog toka ispod SUP-a, da bi se vratili kroz grad i šetnju završili kod Fontane.

Nosili su parole „Počelo je“, „Linč, silovanje, nasilje trpimo sedam godina“, „Hoćemo pasoše za more ne za posao“, „Uzmite nam parole, ostaće nam motke“.

Građani Kruševca koji protestuju traže ostavku gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika i članova Nadzornog odbora Gradske toplane, kao i da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu.

Takođe traže da „Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi“, da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da građani dobijaju pravovremene i istinite informacije, kao i da  predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

Naredno okupljanje zakazano je za sledeći petak u isto vreme i na istom mestu.

Aranđelovac: Izboriti se za vladavinu prava i fer izborne uslove 

U Aranđelovcu je  večeras održan peti protest  „Jedan od pet miliona“ na kojem je rečeno da je to borba za kompletan i potpuni birački spisak, objektivne i fer izborne uslove, slobodu govora i objektivno izveštavanje, vladavinu prava i zakona i uvođenje reda i rada.

„Iz svega toga će proisteći vraćanje dostojanstva i osmeha na lica ljudi. Amerikanci su za vreme Drugog svetskog rata na svoje brodove stavljali 30 posto plivača, a 70 neplivača zato što se tih 70 posto neplivača daleko više borilo za svoj brod nego ovi koji umeju da plivaju. Ista je situacija i sa  SNS. Toliko je takvog njihovog članstva  da će se  oni svim silama boriti, a mi na to moramo biti spremni“ rekao je veterinar iz Topole Zoran Milovanović.

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 15
Foto: Počelo je.rs

On je rekao da su mladi iz organizacije  Omladina Aranđelovca, uručili ranije danas pisane zahteve sa protesta opštinskoj upravi.

Zatražena je momentalna ostavka predsednika opštine Bojana Radovića, da tužilaštvo ispita prodaju hotela „Staro zdanje“ i „Šumadija“, „nameštene“ tendere, da se prekine medijski teror građana  i opozicije preko RTV Šumadija, da se problem narkomanije ne rešava samo kozmetičkim promenama, da Aranđelovac bude normalan grad u kome posao ne zavisi od članstva u SNS.

Milovanović je ovi zahtevima dodao još nekoliko pitanja na koja traži odgovore od lokalne vlasti.

„Da li su i zašto nisu na usluzi vozila namenjena  deci sa posebnim potrebama, da li su na pritisak javnosti vraćene nalepnice na ta vozila, umesto magnetnih koja će oni da skidaju po potrebi? Dokle se stiglo sa rešavanjem problema narkotika u Arandejlovcu jer su napravljene samo neke kozmetičke promene? Zašto još nisu uplaćena obećana sredstva za lečenje naše dece, a od obećanja su prošla 3 meseca“, rekao je  Milovanović.

On je poručio sa protesta da decu treba vaspitavati tako da u svemu  uvek imaju svoje mišljenje i bore se protiv svega što je nakaradno, jer jedino će tako od njih jednog dana postati ljudi, a ne beskičmenjaci i podanici.

Šesti protest u Aranđelovcu biće održan u petak 1. marta.

Prvi protest u Aleksincu

Prvi protest „1 od 5 miliona“ u Aleksincu okupio je večeras u tom mestu oko 400 građana nezadovoljnih aktuelnim režimom, što je za sve žitelje bilo veliko iznenađenje, jer su svi bili ubeđeni da više od 100 ljudi neće imati hrabrosti da protestuje, javlja Beta.

U ime organizatora skupa neformalne grupe gradjana Aleksinčanka Jelena Rajić je kazala da je protest organizovan kako bi promenili sistem i izborili se za novi u kome će svi građani biti jednaki pred zakonom.

„Svako od nas je barem jednom bio žrtva ovog sistema, kako onog na državnom tako i na lokalnom nivou“, izjavila je Rajić.

Predstavnica Pokreta mladih „Za Niš bez straha“ Nadja Stošić poručila je okupljenim stanovnicima Aleksinca, a posebno mladim da moraju da se „probude i oslobode“.

„Ubedili su nas da je normalno da odlazimo iz svoje zemlje, da je stanje normalno a nije, da ne možemo da promenimo ništa, a možemo i moramo“, rekla je Stošić.

Aleksinčanin Saša Jonić rekao je da gradjani na protestima ne traže mnogo, samo ono što im pripada a to su slobodni, demokratski izbori.

Protest u Aleksincu protekao je bez incidenata, a okončan je protestnom šetnjom centralnom ulicom.

Vršac: Ovde je dogorelo

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 16
Foto:Počelo je

U Vršcu je po veoma hladnom i kišovitom vremenu održan peti po redu protest #1od5miliona na kome se okupilo oko 200 ljudi.

Organizatorka protesta Danijela Marić je podsetila prisutne da je ove nedelje Vučić građane koji protestuju nazvao „društvenim talogom“ što je nova uvreda pored već uobičajenih epiteta: ološ, neradnici, narkomani i izdajnici.

„Ipak, utisak nedelje je Vučićeva poseta bolesnom dečaku u vreme epidemije gripa, koji sene poštujući osnovne procedure o zaštiti takvih pacijenata neodgovorno i bahato u cilju lične promocije fotografisao sa bolesnim detetom. I ko je sad tu društveni talog?“, zapitala se Danijela Marić.

Ona se zatim osvrnula na nedavnu Vučićevu posetu Vršcu i prokomentarisala:

„Care, ne treba nama brzi put do Rumunije. Nama lift u bolnici ne radi već mesecima, operacije na hirurgiji su otakazane do daljnjeg, jer nema anestezije i osnovnih lekova. Ovde je dogorelo!“

S obzirom na to da niko od lokalnih medija ne izveštava o protestima koji se već pet nedelja održavaju u ovom gradu, organizatori su na vratima Gradske kuće i dopisništva RTS-a zalepili trake sa porukom „Počelo je!“ i fotografije sa prethodnih protesta.

Šesti protest u Rumi

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 17
Foto: Đani Bardoti

Subotica: Ja nisam heroj, niti ću biti, ali kažem dosta!

Protesti 1 od 5 miliona u više gradova (VIDEO, FOTO) 18
Foto:Počelo je

Treći protest #1od5milona u Subotici poslao je večeras jasnu poruku da se Subotičani ne plaše i da će se uvek boriti za slobodu.

Glumac Narodnog pozorišta u Subotici Arpad Černik izjavio je večeras da mu najviše nedostaje elementarna ljudska sloboda.

On je podsetio na studentske proteste u Pekingu u kojima je pre 30 godina masakrirano više hiljada studenata.

“Sećate li se čoveka sa cegerom u ruci koji je stao pred tenkove, sam, i zaustavio ih, pa makar na kratko vreme. Ovaj čovek nije krenuo od kuće sa idejom da će biti heroj, nego je u jednom trenutku jednostavno rekao – dosta! Ja nisam heroj, niti ću postati, ali kažem – dosta”, rekao je Černik.

Producent Goran Šušljik, koji je pre 49 godina prohodao prvi put u Subotici, rekao je da večeras šeta za zdravlje svoje dece, da i sebe i njih podseti zašto su prohodali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari