Protesti građana nastavljeni u više gradova Srbije (FOTO/VIDEO) 1Foto: M. Pudar

Građani Srbije nezadovolji režimom okupili su se na protestima šesti dan uzastopno u više gradova Srbije.

Novi SAd

https://www.facebook.com/104268622947288/videos/694813874411813

https://www.facebook.com/104268622947288/videos/714826819355872/

Niš: Demonstranti ispred PU pozvali policiju da priđe narodu, a ne “diktatoru”

Nekoliko stotina građana, pre svega mladih, protestvovalo je večeras ispred Policijske uprave Niš, pozivajući policiju da pređe na njihovu stranu, umesto da brani “diktatora Aleksandra Vučića”, kao i građane da im se pridruže u protestima koji su “početak njegovog kraja”, ali će morati da traju.

– Nemojte da se plašite, dođite kod nas, treba da nosite svoje značke sa ponosom, a ne da vas bude sramota. Na ovu zgradu niko neće da krene, nemojte da branite beton, branite ovaj narod, koji je očajan, jer mu je svaki dan agonija i životarenje. Nemojte da budete Vučićevi poltroni. Znamo da se mnogi od vas slažu sa nama, ali zbog borbe za egizistenciju to neće da kažu – rekao je jedan pod govornika na ovom, petom protestu zbog politike aktuelne vlasti, kao i načina na koji se ona bori protiv epidemije korona virusa.

https://www.facebook.com/135856563960/videos/706996326822334/

Njegova koleginica, takođe studentkinja, poručila je policiji i žandarmeriji da “sve dok prihvataju dužnost da brane Vučića, prihvataju da budu protiv građana i sebe samih”.

– Možete da birate- zakletva ili narod, a takva odluka je etička i uvek lična. Neka svako od vas bira da bude čovek- poručila im je ona.

Pred sedištem PU su i drugi građani govorili o teškom životu, bezperspektivnosti, nepravdi, Kosovu i Metohiji, kovid epidemiji koja odnosi ljudske živote ili medijskom mtraku, okrivljujući aktuelnu vlast, ali i sve političare generalno za takvu situaciju. Mnogi od njih su pozivali na “jedinstvo” i “slogu” bez obzira na političke i druge razlike.

Demonstranti su stigli ispred PU nešto pre 22 časa, uz povike „Uhapsite Vučića“, „Dođite kod nas, mi smo vaši“ i „Među nama su i vaša deca“.

Oni su ispred Skupštine grada, gde je bilo njihovo početno okupljanje, najavili drugu maršutu, kroz uži centar grada, ali je ona u toku šetnje promenjena. Pre polaska u šetnju neki od govornika su kazali da među njima “ima mnogo sumnjivih ljudi” i da će “biti provokacija”, što su novinari doveli u vezu sa iznenadnom promenom trase.

Učesnici protesta su pre dolaska ispred PU šetali kroz širi centar grada, prolazeći između ostalog i pored sedišta Srpske napredne stranke, pored kojeg se nisu zaustavljali, već su pravili veliku buku, skandirajući “Av, av” i “Ua” i trubeći i duvajući u pištaljke. Ispred sedišta SNS-a nije bilo policijskog kordona, koji ga je prethodnih večeri obezbeđivao, nakon što ga je deo demonstranata prve protestne večeri gađao kamenicama, jajima i paradajzom.

Dok su prolazili kroz najmnogoljudniji gradski kvart, Bulevar Nemanjića, oni su megafonom pitali sugrađane zašto su kod kuće kada ljudi svaki dan umiru samo zato što je aktuelna vlast morala da organizuje izbore i pokrade ih.

https://www.facebook.com/juznevesti/videos/413591289558524

U Sremskoj ulici su se zaustavili ispred murala poznatog ratnog hirurga Miroslava Lazića, koji je nedavno preminuo od korona virusa, odajući mu poštu minutom ćutanja, uz ocene da ga je “država ubila nesavesnim lečenjem”.

Prilikom prolaska pored Kliničkog centra Niš aplaudirali su zdravstvenim radnicima i uzvikivali “Heroji”, a grupa zaposlenih koja je stajala na kapiji im je mahala i uzvraćala pozdrave.

Tokom protestne šetnje demonstranti su skandirali “Uhapsite Vučića”, “Ostavka”, “Lopovi”, “Kosovo je srce Srbije”, “Crna Gora i Srbija to je jedna familija” i “Izlazite napolje”.

Duvali su u pištaljke, girali bicikle i šetali ljubimce.

Neka vozila su im trubila u znak podrške, a deo prolaznika im je aplaudirao.

Ispred Skupštine grada govornici su najavili da će pozvati policiju da stane na stranu naroda i otkaže poslušnost režimu, od kojeg je “i većini njih muka”. Oni su poručili da aktuelna vlada nije legitimna, jer je nisu izabrali građani, već je “ona izabrala samu sebe”.

– Niš je jedini grad u Srbiji u kojem SNS nije uspeo da izazove incidente i posvađa narod sa policijom. Tiranin funkcionioniše po principu zavadi za vladaj, u interesu mu je da nas međusobno svađa kako bi zaboravili da nam je svima jedini neprijatelj upravo on, Aleksandar Vučić. Ne dozvolimo krvniku da nas deli i svađa- poručio je jedan od mladih govornika.

Ispred Skupštine grada su sa razglasa emitovani govori predsednika Srbije i SNS Vučića, koji su propraćeni zvižducima. Puštane su pesme “Sistem te laže” i “Pada vlada”.

Okupljeni su nosili srpske zastave i transparetne “Sloboda narodu”, “Sada nije vreme da stojiš sa strane”, “Vučiću ti si kovid, “Vučiću, sedi jedan”, “Uhapsi nas jer smo Srbi”, “Čujte Srbi, čuvajte sebe”.

Neformalni organizatori protesta najavili su novo okupljanje za sutra u 19 časova ispred Skupštine grada.

Nešto pre 20 časova više desetina građana, među kojima najviše mladih, blokirali su saobraćaj u Ulici Nikole Pašića u kojoj je sedište Skupštine.

U Zrenjaninu protestanti blokiraju ulice

U Zrenjaninu je večeras počeo još jedan protest protiv vlasti. Iako se okupio manji broj učesnika, atmosfera je kao i na početku.

Najviše je prisutno mladih i studenata. Policija u blizini prati desavanja.

Prisutnim Zrenjanincima ispred Gradske kuće obratio se Saša Nikolić rečima da građanima treba sloboda i da jedino sami mogu da menjaju stvari.

-Doći će dan kada ćemo ponovo biti slobodni, to svi zaslužujemo jer smo sada porobljeni. Vlast nam ugrožava slobodu,
nema pravo na to i zato svi zajedničkim snagama treba da se okupimo i oteramo one koji nam ne daju da živimo kao ljudi. Bitno je da svaki dna dođemo i ovde se okupimo u što većem broju. Banat treba probuditi, sami treba da rešimo probleme
koji ovde postoje, prva stvar je čista voda – rekao je Saša Nikolić.

Uz srpski barjak, pesmu „Tamo daleko“ kolona učensika protesta krenula je u šetnju zrenjaninskim ulicama.

Večerašnja ruta je od Trga slobode do naselja 4. jul, pa u povratku preko Žitnog trga do centra. Tokom šetnje saobraćaj će biti u prekidu.

Desetak Čačana na četvrtom protestu ispred lokalne Skupštine

Desetak Čačana protestovalo je i večeras, četvrti dan za redom, protiv aktuelne repubičke i lokalne vlasti ispred zgrade lokalne Skupštine u centru Čačka.

Oni su i večeras prikupljali pomoć za čačansku bolnicu u kutiji koju su postavili ispred zgrade lokalne Skupštine.

Nekoliko učesnika je nosilo parole na kojima je pisalo „Vučić vas laže, ne veruj šta kaže“, „Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije“.

Neki učesnici protesta su nosili ikone, a protest je protekao bez incidenata.

Tokom protesta nije primećeno prisustvo uniformisane policije.

I ovaj protest je, kao i prethodna tri, zakazan preko društvenih mreža, bez potpisanog organizatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari