Protesti na Trgu republike i ispred Ministarstva kulture 1

Novi „Protest protiv diktature“ zakazan je za petak u 16 časova na Trgu republike.

Kao i prethodnog puta, tim „Protiv diktature“ održaće performans „Budi i ti deo režima“, a tom prilikom građani će moći da se slikaju sa ramovima „Informer – Soroševi plaćenici“ i „Padni mi na grudi, Nebojša“ jer se, kako smatraju organizatori, protiv trenutne vlasti i njene zloupotrebe sistema mora boriti i humorom.

Ovo neće biti jedino okupljanje – „Kulturom protiv diktature“ održaće protest danas u 10 sati ispred Ministarstva kulture i informisanja u znak podrške ansamblu „Kolo“. Članovi ansambla će se tom prilikom pobuniti protiv odluke resornog ministarstva da opozove njihovo učešće na predstojećem festivalu „Silk“ u Kini.

– Zahtevamo da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević opovrgne svoju skandaloznu i sramnu odluku da na taj festival pošalje AKUD „Lola“, zbog partijske pozicije njihovog direktora Gorana Trivana, i da na tu manifestaciju pošalje ansambl „Kolo“ koji je to i zaslužio svojim trudom – objasnili su za Danas iz ove frakcije protesta. Oni su dodali zahtev da se ovom kulturnom društvu obezbede adekvatne prostorije za rad i da se okonča partijsko zapošljavanje i podsticaji.

„Kulturom protiv diktature“ objašnjavaju da će ispred Ministarstva kulture uputiti pitanje i toj instituciji i svim građanima „da li je opet došlo vreme da se telefonskim pozivima, privatnim političkim uticajima i nesavesnim rukovođenjem sektorom kulture u svet šalju amateri?“ Kad je reč o performansu „Budi i ti deo režima“ grupe „Protiv diktature“, on je održan i prošlog petka. Tada je akciju podržao i austrijski novinar Kristof Baumgarten, urednik internet portala Balkan storiz.

Po rečima Marka Ilinčića, jednog od organizatora, prošlog petka su reakcije građana na ram „Informer – Soroševi plaćenici“ na početku bile prilično negativne. Jer, priča Ilinčić, prolaznici su mislili da se radi o reklamnoj kampanji te redakcije, pa su morali dodatno da im objašnjavaju da su tu zato što žele da pokažu da je kritičko i drugačije mišljenje i dalje poželjno i potrebno društvu. S druge strane, ispričao nam je Ilinčić, na ulicama su nailazili i na one koji su sa odobravanjem i uz smeh pozdravljali njihovu akciju, ali su se sklanjali i odbijali da se fotografišu jer rade u državnim firmama i ne žele „da se kompromituju“.

– Cilj naše akcije je bilo podizanje svesti građana o stanju u državi, o partokratiji, kadrovskom zapošljavanju, medijskom mraku i nasumičnom medijskom linču onih koji se ne uklapaju u kalup podobnosti vladajuće koalicije. Takođe, smatrali smo da je neophodno da pokažemo da strah kod nas ne postoji, jer verujemo u ispravnost naših ideja koje su temelj jednog demokratskog i slobodnog društva – kazao je Ilinčić i poručio da će se za njih boriti čak i protiv represivnog režima koji negira potrebu postojanja kritičkog mišljenja.

Pozvane i političke stranke

Grupa „Protiv diktature“ pozvala je građane, ali i političke stranke, na miran protest ispred Narodne skupštine, u vreme polaganja zakletve Aleksandra Vučića. „Ispred Narodne skupštine se okupljamo kako bismo izrazili protest protiv polaganja zakletve predsednika koji je legalitet stekao na izborima održanim u apsolutno nefer uslovima… Smatramo da predsednik izabran u ovakvim uslovima ne poseduje legitimitet i smatramo građanskom dužnošću sprečavanje dalje delegitimizacije državnih funkcija koja je u punom jeku… Pozivamo sve građane koji se protive uvođenju diktature da se ujedinimo u borbi protiv uspostavljanja diktature, sve sindikate, sve naše profesore koji su nam predavali i koji su nas naučili da se diktaturi građani moraju suprotstavljati, sve nevladine organizacije, sve političke organizacije i sve političke stranke“, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari