Foto: Miroslav Dragojević

Okupljanje na ulicama i višesatne šetnje u obilasku ključnih državnih institucija zamenile su konkretnije akcije aktivista.

Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd poručio je da oni ne odustaju od borbe na ulicama, ali šire polje delovanja. Prema njegovim rečima, kako povoda za nezadovoljstvo ima mnogo, tako se i spektar protesta i akcija razlikuje. Prema njegovom mišljenju, zahtevi koji iz tih povoda proističu se mogu uopštiti u želji da se spreči dalje otimanje javnih dobara, kako bi se politika i upravljanje usmerilo ka interesima građana, koji moraju biti uključeni u te procese.

– Sa tim u vezi, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd u proteklom periodu je organizovala nekoliko protestnih akcija, prvo u vezi sa požarom na deponiji u Vinči, a onda i povodom najavljenog javno-privatnog partnerstva. NJime se želi omogućiti izgradnja spalionice otpada u Vinči i ustupiti deponija privatnom „investitoru“, što je rešenje koje je veoma štetno po zdravlje i budžet građana Beograda – upozorio je Veselinović.

Kako je najavio, Inicijativa će nastaviti da se bavi širokim aspektom gradskih tema kroz saradnju sa građanima na terenu u nekoliko žarišta na kojima se ponavlja obrazac „razvoja grada“, koji na sve načine pogoduje političko-ekonomskim elitama povezanim sa gradskim čelnicima, a nauštrb javnog interesa. Na pitanje o kojim se žarištima konkretno radi, Veselinović navodi probleme PKB-a, novobeogradskih blokova, Savskog nasipa, Ade Huje i Hipodroma.

– Dugoročno gledajući, strateško opredeljenje Inicijative Ne da(vi)mo Beograd u narednom periodu je da sa građanima mapiramo probleme u njihovim lokalnim zajednicama, ali i pronađemo koja su moguća poboljšanja svakodnevnog života, te da u konačnici osmislimo politike koje bi zajedno sa njima kandidovali na sledećim lokalnim izborima – istakao je Veselinović.

Što se tiče „Beograda na vodi“, Veselinović je poručio da će Inicijativa iskoristiti sva dostupna sredstva da počinioci zločina u Savamali, ali i njihovi nalogodavci i oni koji su uložili toliko truda u zataškavanje ovog zločina, napokon odgovaraju. On je dodao da je pred Inicijativom veliki posao, jer će u budućnosti nastaviti da se bave pojedinačnom odgovornošću aktera te megalomanske prevare.

– Po završetku aprilskih protesta naša grupa učestvovala je u nekoliko solidarnih akcija sprečavanja iseljenja porodica koje nisu imale drugi dom do onog koji su privatni izvršitelji (od kojih neki trenutno pod krivičnom istragom) pokušavali da im nasilno oduzmu. Nažalost, neke od tih akcija nisu bile uspešne zbog sprege policije i onih koji su taj prostor otimali u interesu sopstvenog profita. Osim toga, u nekoliko navrata smo organizovali okupljanje građana i građanki ispred bolnice „Dragiša Mišović“ u vreme kada su izvršitelji najavili popis bolničke opreme, kaže za Danas Sara Nikolić iz „7 zahteva“.

Ona navodi da je taj pokret tokom štrajka u fabrikama „Goša“ i „Fijat“ nastojao da se upozna i poveže sa radnicima – što je podrazumevalo odlaske u Smederevsku Palanku i Kragujevac – ali i da ih međusobno upoznaju i povežu radi moguće saradnje i olakšane komunikacije štrajkačkih odbora.

– Takođe, dok su radnički štrajkovi bili u toku u Beogradu smo organizovali i protest podrške radničkim štrajkovima i tom prilikom okupljeni građani sakupili su novčanu pomoć za radnike „Goše“ koji se nalaze na rubu egzistencije. Bitno je pomenuti da slučaj „Goše“ do danas još uvek nije razrešen. Takođe, Pokret 7 zahteva je zajedno sa mnogim drugim organizacijama (KO GRADI GRAD, Ne davimo Beograd, Socijaldemokratska unija – SDU, Jednakost = Equality, Reci NE Izvršiteljima i Marks21) učestvovao u združenoj akciji „Krov nad glavom“ i pomogao rekonstrukciji krova na baraci na Vidikovačkom vencu koji su porušili huligani u ime građevinskog preduzeća Zapadna Srbija. Akcija popravke krova je samo prvi korak u borbi za trajni izlaz iz teškog položaja u kom se stanari danas nalaze – zaključuje Sara Nikolić za Danas.

U Timu Protiv diktature saznajemo da su oni zajedno sa frakcijom Čuvari vatre trenutno u fazi dogovora o daljim aktivnostima, te da je to razlog zbog čega u poslednje vreme nije bilo protesta i performansa na ulicama prestonice. Takođe, oni su u stalnom kontaktu i razgovaraju o daljoj saradnji sa grupama i organizacijama iz gradova širom Srbije, sa kojima su dogovarali i koordinisali minule proteste.

– Tim Protiv diktature čeka kraj pregovora opozicionih stranaka, kako bi se izjasnili o eventualnoj podršci za predstojeće beogradske izbore. Planiramo da sa vidljivim akcijama nastavimo od septembra, jer očekujemo da će se pregovori opozicije do tada privesti kraju i da će započeti bitnije političke aktivnosti u vezi sa predstojećim izborima u prestonici – rečeno je Danasu u Timu Protiv diktature.