Protesti u više gradova Srbije četvrti dan zaredom (FOTO/VIDEO) 1Foto: R. Balać

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom građani su se okupili na antirežimskim protestima.

Novosađani blokirali izlaz na autoput ka Beograd i Zrenjaninu

Jak policijski kordon nekoliko stotina policajaca i pripadnika žandarmerije u punoj opremi za razbijanje demonstracija blokiralo je put demonstrantima koji su se zaputili ka izlazu iz Novog Sada na auto-put ka Beogradu i prema Zrenjaninu.

Kordon je, kakve simbolike, postavljen tačno između dva Vučićeva bilborda „Za našu decu“ i „Budućnost Srbija“.

Demonstranti su posedali na put i za sada je mirno, a obe strane stoje jedna naspram druge u iščekivanju.

Oko 21 čas demonstranti su uz povike „Isti smo narod“ prišli skroz do kordona, pevajući pesmu „Sistem te laže“, skandirajući „Idite kući“, „Uhapsi ga danas Nebojša“.

Protesti u više gradova Srbije četvrti dan zaredom (FOTO/VIDEO) 2
Foto: R. Balać

Uhvativši se za ruke oni su napravili kordon ispred kordona uz povike „J..o vas Vučić“. Među građanima bila je i narodna poslanica Marinika Tepić.

Posle polučasovnog stajanja ispred kordona, kome je stiglo pojačanje, demonstranti su krenuli nazad ka centru grada. Najavili su za sutra u 18 časova novo okupljanje.

Nekoliko stotina demonstranata okupili su se po četvrti put na Trgu slobode u Novom Sadu, krenuli su prema autoputu Novi Sad-Beograd u nameri da blokiraju taj putni pravac.

Oni su se okupili bez obzira što je Krizni štab doneo odluku o zabrani okupljanja više od 10 ljudi.

Okupljanje je proteklo bez incidenata. Osim pištaljki i truba, demonstranti su skandirali poruke protiv Aleksandra Vučića, Nebojše Stefanovića i drugih, a pored njihovih i ostavke gradonačelnika Miloša Vučevića zahtevaju povlačenje i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Miran Pogačar aktivista združene organizacije „Krov nad glavom“ koga  je policija privela na drugom protestu, pušten je da se brani sa slobode.

On se pojavio na protestu i zahvalio demonstrantima zbog podrške koju su mu pružali dok je bio u pritvoru. Tužilaštvo ga tereti da je jedan od organizatora protesta i napada na zgradu RTV i Gradsku kuću što je on negirao.

Miran Pogačar je aktivista združene organizacije „Krov nad glavom“ kogad je policija privela na drugom protestu, ali je juče pušten da se brani sa slobode.

Tužilaštvo ga tereti da je jedan od organizatora protesta i napada na zgradu RTV i Gradsku kuću što jeon negirao.

O tome svedoče snimci, jer je on imao megafon i pozivao na miran protest i govorio da nasilje nije metod koji treba da se primeni.

Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada danas je usvojio niz novih mera koje stupaju na snagu odmah, a jedna od njih je zabrana okupljanja više od 10 osoba na javnim mestima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1,5 metara. (R. Balać)

Užice: Jajima i farbom na baner sa Vučićevom fotografijom

Građani Užica su protestovali i večeras, okupljajući se  ispred užičke skupštine, a potom su šetali centralnim ulicama, uz pozive sugrađanima „Izlazite napolje“.

Njih nekoliko stotina, među kojima je bilo najviše mladih, koji su predvodili kolonu i bili najglasniji, ali i roditelja sa decom i drugih građana, duvali su u pištaljke i trubice i upućivali psovke i pogrdne reči Aleksandru Vučiću.

Tokom šetnje, zaustavljali su saobraćaj, nosili transparente „Za čiju decu“, „Ostavke, predsednika, premijerke, Kriznog štaba, ministra „Smrt“ i druge.

Pri dolasku ispred sedišta Gradskog odbora SNS, na Trgu partizana, uz povike  „Lopovi, lopovi“, grupa demonstranata je, kao i sinoć, jajima, a večeras i farbom u kesama,  gađala veliki baner sa likom Aleksandra Vučića.

Na protestnom okupljanju, na koje su građani pozivani putem društvenih mreža, nije bilo stranačkih obeležja i govornika, ali su mu prisutvovali  funkcioneri i članovi lokalnih opozicionih stranaka.

I večeras je bilo primetno prisustvo policajaca u civilu na pojedinim punktovima u gradu. Protest, koji je počeo u 20 časova, završio se posle 21 čas i protekao je bez incidenata i intervencije policije. (N. Kovačević)

Požega:  Podrška napadnutim Požežanima na protestu u Beogradu

Građani Požege su se okupili večeras na Trgu slobode i osudili fizički napad policije na studentkinju Vanju Vulović, tokom protesta u Beogradu u sredu, kao i sinoćnji napad huligana na Vojislava Milovančevića, novinara portala nova.rs, koji su poreklom iz Požege.

„Okupili smo se da iz naše i njihove Požege pošaljemo snažnu poruku odnarođenim policajcima, navijačkim bandama i vrhovnom komandantu svih režimskih huligana – Aleksandru Vučiću, da nema ćutanja na nasilje, da ne možete da nas bijete i da nećemo da trpimo vaše iživljavanje iz koga jedino progovaraju strah, nesigurnost i očaj“, rekao je Aleksandar Divović, novinar i publicista.

Protesti u više gradova Srbije četvrti dan zaredom (FOTO/VIDEO) 9
Foto: Privatna arhiva
Protesti u više gradova Srbije četvrti dan zaredom (FOTO/VIDEO) 10
Foto: Privatna arhiva

Oko 200 učesnika protesta su velikim aplauzom pozdravili svoje sugrađane i poželeli im brz oporavak. Okupljenima su se obratili Ljiljana Milovančević, majka  Vojislava Milovančevića, i Vladan Vulović, otac Vanje Vulović.

Svedočeći o svojim emocijama kada je videla „svog sina razbijene glave“,  Ljiljana Milovančević je navela da je on napadnut „dok je obavljao svoj posao“.

„Kako je plakalo moje srce, tako su plakala srca mnogih majki, čija su deca takođe pendrecima pretučena“, rekla je Ljiljana i dodala da njen sin „nije ni huiligan, ni narkoman“, nego da je „među onima koji ne veruju da je Zemlja ravna ploča“.

Vladan Vulović, otac studentkinje Vanje, istakao je da se on i njegova porodica nisu uplašili, a potom je pročitao Vanjino svedočenje, koje je ona objavila na društvenim mrežama o fizičkom nasrtaju više desetina policajaca na grupu učesnika protesta, među kojima je bila i ona.

„Krivim sebe i krivim nas što smo dozvolili da se naša deca i naši unucu svojom krvlju bore za bolju Srbijiu i što mi to nismo doveli do kraja, kada je to trebalo da uradimo, već smo se iz toga izvukli“, kazao je, između ostalog, Vladan Vulović i pozvao građane da „ne pristaju na to da „decu dele na našu i njihovu“.

Putem telefona, građanima se obratio i Vojislav Milovančević, zahvalio se na podršci, a potom pručio da se „agresija i mržnja već deset godina sistemski neguju u Srbiji i da se zna ko je katalizator te mržnje“.

– Ne plašim se i, posle svega, imam još veći entuzijazam da svoj posao radim što bolje“, poručio je Milovančević i ocenio da je „istina jedini parametar profesionalnih novinara, bez obzira na to koliko je teško govoriti istinu u ovakvoj Srbiji i sa ovakvom vlašću“. (N. Kovačević)

Zrenjanin

U Zrenjaninu se večeras održava drugi skup protiv diktature, pod sloganom ‘Sedaj, ne nasedaj!’.

Najviše je mladih okupljeno, a skup su podržali svojim prisustvom i zrenjaninski Fantomi.

– Došli smo da podržimo ove mlade ljude, koji mirno protestvuju. Sem zahteva da se menja vlast i da se odgovorno odnosimo spram pandemije, u Zrenjaninu je neophodno rešiti vodu, zagađenje vazduha. I još dosta toga. Podržavamo građane u njihovim zahtevima – kaže Miljan Cicić.

Mlada Zrenjaninka u grupi koja je ispred Gradske kuće razvila transparente, kaže da su na ulici jer ne vide perspektivu.

– Ova vlast je sve obesmislila, mladi nemaju budućnost. Tu smo da pokažemo da tako ne može, da postoji pristojna Srbija, pristojan Zrenjanin – rekla je mlada devojka za Danas.

Okupljanje je proteklo bez incidenata. (M. Pudar)

Vranje

U Vranju je večeras održan drugi protest građana zbog epidemiološke i političke situacije u zemlji, a prema izveštajima lokalnih medija u protestu je učestvovalo nekoliko desetina ljudi.

Građani su uzvikivali pogrdne parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, optuživali ga za izdaju Kosova i pljačku, javio j portal InfoVranjske.

Kada je kolona demonstranata prolazila pored kafića parola je bila „Prijatna kafica“, dok je duž cele trase uzvikivano i „Izađite napolje“. Na protestu nije bilo incidenata niti vidljivog prisustva policije. (FoNet)

https://www.facebook.com/vranjske/videos/3024417937676123

Manja grupa demonstranata opet protestovala ispred sedišta SNS u Nišu

I na večerašnjem, trećem protestu u Nišu dogodila se podela građana koji protestuju, pa se tokom  šetnje jedna manja grupa na Bulevaru Nemanjića odvojila i krenula ka sedištu SNS, uzvikujući „Izdaja“ i „Aufiderzen“ kolegama koji su otišli ka Crkvi Svetog Luke.

Oko 50 građana je došlo do sedišta niških naprednjaka, gde je bilo više žandarma u opremi za razbijanje demonstracija od onih koji protestuju. Ponovo su jajima gađali fotogradiju predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića.  Dobacivali su žandarmima „Koga čuvate?“, „Idite na Kosovo“, “ Da li znate da je vaš ministar kupio diploma?”.

Demonstranti su pred policajce bacali novac u znak protesta.

Student Petar Milenković rekao je na početku protesta da je razloga za okupljanje mnogo, a neki od njih su prekomerna upotreba sile i suzavca u Beogradu, kao i sumnjiva lica u civilu koja su bez legitimacije tukla i privodila građane.

“Mi nismo državnici, mi nismo političari, mi smo grupa nezadovoljnih građana i kao takvi možemo da imamo samo razloge za ovo okupljanje. Drugi razlog je ponašanje kriznog štaba, odnosno ukidanje vanrednih mera radi održavanje izbora i utakmica, događaja od visokog epidemiološkog rizika. Skrivanje zvaničnih podataka od strane države o broju umrlih i stanje u bolnicama – rekao je Milenković.

On je dodao da su razlozi za protest i kršenje ustava od strane predsednika Vučića, neustavno zatvaranje građana u domove i neregularnost izbornog procesa.

On je zamolio sve okupljene da ostanu mirni i da ne pribegavaju nasilju i dodao da “nasilje nije rešenje, ali nije ni sedenje, već građanska neposlušnost”.

Demonstranti su i večeras zastali na raskrsnici kod Sremske ulice, gde se nalazi mural hirurga Miodraga Lazića koji je nedavno preminuo od virusa korona. Demonstranti su nakon uzvika „Doktor Laza“ upalili telefone i minutom ćutanja odali počast čuvenom doktoru.

Kao i tokom prva dva protesta, demonstranti su aplauzom pozdravili lekare i medicinsko osoblje Kliničkog centra u Nišu kada su prošli pored Klinike za plućne bolesti. Sa prozora su im uzvraćeni aplauzi i pozdravi radnika koji su u noćnoj smeni u skafanderima i zaštitnoj opremi. (V. Torović)

Protest u Čačku završen bez incidenata, građani poručili da ne žele nasilje

Protest u Čačku protiv aktulene vlasti, koji je okupio nekoliko desetina grdajana, održan je večeras bez incidenata.

Protest je počeo u 18 časova okupljanjem građana ispred zgrade lokalne Skupštine u Čačku, nakon čega je održana protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

Protestana kolona zaustavila se ispred zgrade Policijske uprave u Čačku odakle su demonstranti poručili da oni nisu huligani i nasilnici.

„Nećemo nasilje. Sugrađani, vi koji niste danas došli zato što ste videli nasilje juče, poručujem vam u ime ljudi koji su se okupili večeras da mi nasilje nećemo“ rekao je jedan od učesnika protesta ispred zgrade policije.

Na protestu su se mogli videti transparenti na kojima je pisalo „Sutra opet“, „Provokatori stop“, „Pričaj ti, slušamo te mi?“, „Narod i policija moćna koalicija“, „Ne damo protest“, „Hoćemo državu“, a neki demonstranti su nosili ikone.

Tokom trajanja protesta nije bilo uniformisanih policajaca.

Protest je zakan preko društvenih mreža, a na plakatu koji se delio društvenim mrežama nije bio potpisan organizator.

Prethodni protest održan je u četvrtak uveče, kome je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a protest je obeležilo razbijanje kamenicma prozora na sedištu lokalnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

SNS je za taj incident optužio demonstrante, a opoziciona Grupa građana „Ivan Ćalović“ je ocenila da je to bio čin provokatora iz redova SNS. (Beta)

Demonstranti u Kruševcu prozivali braću Gašić

Održan miran protest ispred Skupštine grada u Kragujevcu

Protest građana nezadovoljnih aktuelnom vlašću održan je i večeras ispred zgrade Skupštine grada.

Na skupu je bilo oko 100 građana, višestruko manje nego prethodnih dana.

Nije bilo govornika, ali su se čuli zvižduci građana koji se ne slažu sa načinom vođenja države i politikom u vreme epidemije korona virusa.

Učesnici protesta su ispred ulaza u Skupštinu grada kredom ispisivali afere SNS-a, među kojima su lažne diplome, „tetka iz Kanade“, novogodišnja rasveta, fontana na Slaviji i dr.

Na stubu obližnjeg bilborda zalepljene su pisane poruke:  „Dole Vučić“, „Dole kapitalizam“, „Gazda neće da me prijavi“, „Sami sebi dajmo vlast“.

Protest je bio miran, bez incidenata i uniformisanih pripadnika policije. (Beta)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari