Pedesetak članova Udruženja novinara Srbije i medijskih stručnjaka protestovali su na Trgu Nikole Pašića zbog usvajanja izmena Zakona o javnom informisanju, noseći transparent „Stop antievropskom zakonu o medijima“, nakon čega su u Skupštini Srbije predali peticiju kojom pozivaju poslanike da glasaju protiv Vladinog predloga.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović rekla je da će to udruženje tražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše zakon, od Ustavnog suda da se izjasni o njegovoj ustavnosti, kao i da će biti upućena predstavka Evropskom suda za ljudska prava.

Zakon o javnom informisanju, ali i predlozi zakona o uređenju prostora i izgradnji i o katastru, bili su razlog za protest tridesetak članova udruženja Mreža za restituciju u Pionirskom parku, preko puta Skupštine Srbije. Koordinator te mreže Milivoje Antić kazao je novinarima da su sva tri zakonska predloga „antidemokratska, antievropska i anticivilizacijska“. On je rekao da postoji potreba za uređenjem tih oblasti, ali da način predlaganja tih zakona, brzina i to što se „još ne znaju autori i nalogodavci tih propisa“, govori o tome da ćemo „nedvosmisleno biti suočeni sa zloupotrebom neophodnih procesa kako bi se učvrstila sprega povlašćenih pojedinaca, političara i kriminala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari