Protiv odbornice JS podnet zahtev za isključenje iz stranke zbog njenog stava o niškom aerodromu 1Jelena Đorđević Foto: Južne vesti

Odbornica Jedinstvene Srbije Jelena Đorđević danas je isključena iz odborničke grupe te stranke, pošto je u četvrtak najavila da će u Skupštini grada Niša glasati protiv odluke da se niški aerodrom „Konstantin Veliki“ besplatno ustupi državi.

Gradski odbor JS u Nišu je uz odluku o isključenju iz odborničke grupe saopštio da je podnet i zаhtev centrаlnim orgаnimа JS dа se „hitno pokrene postupаk zа njeno isključenje iz stranke“.

U saopštenju se navodi da je Grаdski odbor JS mišljenjа dа je zа aerodrom „Konstаntin Veliki“ bolje dа pređe u vlаsništvo držаve, te da je iz tog rаzlogа donetа odluka o isključenju odbornice.

– Jelena Đorđević je pre dolаskа u Jedinstvenu Srbiju bilа člаn i odbornik političke strаnke Dveri, а pre togа političke strаnke Socijaldemokratske partije Srbije, tаko dа ne iznenаđuje činjenicа brze promene njenog političkog stava- navodi se u saopštenju.

Odbornica Đorđević juče je najavila da će sama istupitI iz odborničke grupe JS-Ruska stranka i dalju borbu za interese građana Niša nastaviti kao nezavisna odbornica.

– Odluka da se niški aerodrom preda na upravljanje državi nije u interesu Niša i građana Niša i ja za takvu odluku ne mogu da glasam jer sam kao odbornica dužna da u prvi plan stavljam opšti, a ne stranački ili pojedinačni interes- rekla je Đorđević za Danas, dodajući da „trpi lične pritiske zbog svog stava, ali da bi volela da i ostali odbornici iz vladajuće koalicije slede njen primer“.

Sednica Skupštine grada bila je zakazana za 10. april, ali je nakon građanskih protesta i negativne reakcije dela javnosti odložena do daljnjeg. Prema nezvaničnim informacijama, pre njenog održavanja Niš će posetiti predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, kako bi između ostalog ubedio vladajuću koaliciju, građane i javnost da je besplatna predaja aerodroma državi u interesu građana Niša.

Odbornička grupa JS-Ruska stranka je članica niške vladajuće koalicije koju predvodi SNS. U Skupštini grada, koja inače ima 61 odbornika, koalicija oko SNS-a  ima 21, SPS- sedam, koalicija oko Pokreta socijalista- šest, koalicija JS i Ruske stranka- pet, radikali- pet, koalicija PUPS i Dveri- tri i SNS jedan mandat. Ostali mandati pripadaju opoziciji, koja je, prema sadašnjim informacijama, jedinstvena u stavu da će glasati protiv odluke o poklanjanju niškog aerodroma državi.

Gradsko veće Niša je krajem prošlog meseca usvojilo preporuku Vlade Srbije da Niš prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore Aerodroma državi. Nakon te odluke usledili su građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo aerodrom“, kao i oštra kritika dela nevladinih organizacija i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari