Iako spekulacije o mogućoj podeli Kosova i Metohije poslednjih desetak dana stižu sa svih zainteresovanih strana, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da „podela u ovom trenutku nije na dnevnom redu, jer je reč o budućem, a ne konačnom statusu Pokrajine“.
– Time se pokazuje da se misli da je KIM već nezavisno, pa hajde da ga delimo.

Iako spekulacije o mogućoj podeli Kosova i Metohije poslednjih desetak dana stižu sa svih zainteresovanih strana, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da „podela u ovom trenutku nije na dnevnom redu, jer je reč o budućem, a ne konačnom statusu Pokrajine“.
– Time se pokazuje da se misli da je KIM već nezavisno, pa hajde da ga delimo. To je provociranje Srba na KIM koji bi, nezadovoljni Ahtisarijevim predlogom, eventualno trebalo da raspišu referendum za otcepljenje, što bi bio izgovor za etničko čišćenje Srba u centralnom KIM i Štrpcu, kao i za uvođenje vojne i administrativne uprave na severu – objašnjava za Danas Dušan Janjić.

VLADIKA ARTEMIJE: Podela ni u snu

– Nikakva podela KIM ne dolazi u obzir. Na to ne treba ni u snu pristati. Kao što sam rekao kada je podelu pomenula i Sanda Rašković Ivić, predsednik Koordinacionog centra Srbije za KIM, smatram da je to lošije rešenje za Srbiju nego nametnuta nezavisnost KIM – kaže za Danas episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević), napominjući da u evropskim institucijama, s čijim je predstavnicima razgovarao prošle nedelje u Briselu, nema nagoveštaja o podeli KIM.

On smatra da je reč o „političkoj pripremi za usvajanje ustava Kosova, kada bi podela mogla da bude kontraodgovor srpske strane“ pošto „neki krugovi, u želji da kroje istoriju, ne odustaju od svog koncepta za koji misle da ga treba kandidovati sada kada se stvar privodi kraju“.
Na ideju o podeli KIM podsetio je Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i bivši šef diplomatije SCG, samo dva dana pošto je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari predlog rešenja predočio Kontakt grupi. Izvodljivost ove ideje potom je u Prištini potvrdio i Nait Hasani, funkcioner Demokratske partije Kosova, čiji je predsednik Hašim Tači od ranije važio kao „čovek podele i zamene teritorija“.
U iščekivanju Ahtisarijevog dolaska u Beograd i Prištinu u korist moguće podele izjašnjavali su se i zapadni analitičari. Profesor Timoti Vilijam Voters, koji se angažovao i u pripremi optužnice protiv Slobodana Miloševića za ratne zločine na KIM, preko teksta u Njujork tajmsu ponudio je podelu kao „alternativno i najverovatnije najbolje rešenje“. Voters smatra da bi „podela omogućila Srbima koji uglavnom žive na severu Kosova da nastave da žive u Srbiji, srpska zajednica bi bila sigurnija, bilo bi olakšano upravljanje ostalim delom Kosova“, a „Srbija bi mogla da ublaži protivljenje nezavisnosti Kosova ako bi zadržala severni deo“, čime bi se lakše izbegao ruski veto na svaki plan koji Srbija ne prihvati.
– Nema ničeg magičnog ili moralnog u granicama Kosova – tvrdi Voters.
Tokom proteklog vikenda KIM Radio iz Čaglavice je, pozivajući se na neimenovane zapadne diplomate, otvoreno optužio zvanični Beograd da zajedno s Rusijom radi na podeli KIM. Podelu kao moguć scenario u medijima su elaborirali i Oliver Ivanović, poslanik Srpske liste za KIM, koji smatra da „niko ne bi mogao da spreči eventualno otcepljenje Srba sa severa KIM, mada ovo rešenje nije dobro“. Upitan zbog čega misli da će se Srbi sa severa KIM otcepiti, pogotovo što ostali srpski politički lideri u Pokrajini to negiraju, Ivanović za Danas objašnjava da bi „otcepljenje kosovskih Srba moglo da bude refleksivna reakcija ako Albanci jednostrano proglase nezavisnost, što prištinski mediji uveliko najavljuju“. Ivanović smatra da ideja o podeli, iako ju je Kontakt grupa odbacila, u nekim domaćim i međunarodnim krugovima nikada nije odbačena i da bi u određenom trenutku mogla da se pojavi kao „spasonosna za sve“.
– Srbi sa severa nemaju nameru da cepaju i dele KIM, niti da separatno rešavanju kosovski problem, spasavajući svoje zadnjice. Mi ćemo se zajedno sa ostalim Srbima izboriti za očuvanje KIM u sastavu Srbije. Čekuova upozorenja po tonu podsećaju na „Medački džep“, ali govore i da su i kosovski Albanci spremni da niz vodu puste severni deo Pokrajine – kaže za Danas Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na KIM i funkcioner DSS.
Jakšić negira i tvrdnje da je „Beograd namerno ponudio neprihvatljivu platformu za pregovore da bi lakše nametnuo podelu KIM“. Prema njegovim rečima to je „naduvana priča koju Zapad želi da progura da bi kao realno stanje na terenu prikazao situaciju nastalu etničkim čišćenjem nad Srbina na KIM pod kišobranom, a u nekim slučajevima i uz asistenciju misije UN“.
– Voleo bih da vidim tog ko bi mogao da povuče granicu, a da ne izbiju sukobi. Bilo bi nepošteno ostaviti više od 50 hiljada Srba ispod Ibra na milost i nemilost Albancima. Podelom je nemoguće obuhvatiti sve Srbe na KIM. Osim toga, platforma Beograda je suštinska autonomija – naglašava Goran Bogdanović, poslanik Srpske liste za KIM i funkcioner DS.
Da od podele nema ništa juče je za prištinski Ekspres izjavila i šef Američke kancelarije u Prištini Tina Kajdanou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari