Niko ne zna tačno koliko ima dece koja žive (i rade) na ulicama prestonice, a aktivisti Centra za integraciju mladih u poslednje dve godine na terenu su kontaktirali sa više od 180 dece i mladih uzrasta od četiri do 26 godina.
Reč je o deci koja rade na pijacama ili peru stakla na semaforima, spavaju u šahtovima i napuštenim kućama, a dosad su institucionalno zbrinjavana smeštajem u prihvatilišta ili domove za decu bez roditeljskog staranja, odakle su često bežala.
Za ovu decu u Drinčićevoj ulici 24 juče je otvoreno svratište, koje će raditi neprekidno u narednih devet meseci. Ona će tu moći da dobiju neodložnu zdravstvenu i svaku drugu pomoć, da se informišu o socijalnoj zaštiti, da prespavaju u kriznim situacijama i da provode svoje slobodno vreme.
Prema rečima koordinatora projekta Mile Muškinje, reč je o stanu od 95 kvadratnih metara, u kojem se nalaze dve spavaće sobe s tri kreveta, prostor za boravak i igru, a u narednom periodu trebalo bi da bude uređeno i dvorište.
– Deca će ovde moći da dođu kada požele, da operu i osuše svoje stvari, da u popodnevnim časovima i vikendom posećuju kreativne i edukativne radionice ili da gledaju televiziju i slušaju muziku. Pet puta u toku nedelje u svratište će dolaziti socijalni radnik, dva puta nedeljno – psiholog, a medicinska sestra – tri puta. Naši terenski radnici kontaktiraju dve godine s jednim brojem dece koja žive i rade na ulicama Beograda i u saradnji s njima osmišljeni su sadržaji i svaki detalj ovog prostora. Terenski radnici će obaveštavati decu da je svratište otvoreno – kaže Muškinja.
Predstavnici Centra za integraciju mladih navode da cilj projekta nije da se sva deca sklone sa ulice, već da svratište bude mesto susreta te dece i predstavnika socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija. Svratište treba da doprinese razvijanju pozitivnog stava ove populacije prema državnim institucijama, uz nadu da će posle izvesnog vremena neko od dece koja žive i rade na ulicama prestonice pronaći adekvatan smeštaj.
Otvaranje svratišta je deo projekta „Deca ulice – program smanjenja štete“, koji traje do aprila iduće godine, a koštao je 56 hiljada evra. Osim Centra za integraciju mladih, projekat su podržali Fond za socijalne inovacije Ministarstva rada i socijalne politike, Gradski centar za socijalni rad Beograda, Evropska agencija za rekonstrukciju, Program UN za razvoj, Save the children, Rekonstrukcija-ženski fond i Unesko.