"Prva presuda o vraćanju umanjenog dela penzija zračak nade" 1Foto: Hasan Albari

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci, kojom je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) dužan da jednom penzioneru iz tog mesta isplati razliku po osnovu umanjenja penzije od novembra 2014. godine, „zračak nade da će građani dočekati pravdu“.

Obradović je povodom te presude kazao da se pojavio „hrabar i častan sudija koji je doveo u pitanje zakon kojim su penzioneri četiri godine pljačkani“.

„To je prvi sudija u Srbiji koji je doneo presudu kojom se obavezuje PIO Fond da isplati razliku između pripadajućeg i isplaćenog iznosa penzije. To pokazuje da još uvek postoje časne sudije koje su na strani zakona“, rekao je Obradović novinarima u sedištu Dveri u Beogradu.

On je kazao da je sud u Bačkoj Palanci tom presudom utvrdio da su prekršeni Ustav i zakoni Srbije kao i da su penzioneri lišeni ne samo dela svoje penzije kao stečenog prava već i prava na žalbu.

„Videćemo da li će ta presuda postati pravosnažna jer vlast vrši nenormalan pritisak na sudije, ali ovo je zračak nade za svih 850.000 penzionera od kojih je režim Aleksandra Vučića za četiri godine opljačkao 850 miliona evra, da dočekaju pravdu i pravosnažne presude po kojima režim mora da im vrati ono što je opljačkao“, rekao je Obradović.

„Nastavićemo suprotstavljanje Vučićevom režimu u parlamentima ako postoje uslovi za to“

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da će opozicija nastaviti suprotstavljanje režimu Aleksandra Vučića u svim parlamentima ako, kako je rekao, postoje uslovi za to.

Komentarišući izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da opozicija okupljena u Savezu za Srbiju treba da bojkotuje rad Narodne skupštine, Obradović je kazao da to podrazumeva mogućnost napuštanja ne samo republičkog već i gradskih i lokalnih parlamenata širom Srbije.

„Ujedinjena opozicija je već napustila sednicu Skupštine Srbije o budžetu, niz opozicionih odbornika je napustio zasedanja parlamenata više gradova i opština o budžetu. Nastavićemo sa suprotstavljanjem režimu u parlamentima ako za to ima uslova, videćete i kako u narednom periodu, a ako ih budemo napuštali, to ćemo uraditi samo uz borbu“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u beogradskom sedištu Dveri.

On je najavio „posebna iznenađenja“ za sledeće zasedanje Skupštine Srbije, ne precizirajući šta pod tim podrazumeva.

"Prva presuda o vraćanju umanjenog dela penzija zračak nade" 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

Upitan da li će Savez za Srbiju bojkotovati eventualne vanredne parlamentarne izbore koji po pojedinim medijskim navodima mogu biti raspisani na proleće naredne godine, lider Dveri je rekao da Savez za Srbiju neće učestvovati na izborima dok ne budu ispunjeni uslovi koje je postavio za slobodne i poštene izbore.

„Niko ko ozbiljno drži do svog dostojanstva ne može da učestvuje na izborima u uslovima verbalnog, medijskog i fizičkog nasilja režima nad političkim neistomišljenicima. Mi ne možemo učestvovati na takvim izborima jer to nisu izbori već rijaliti šou Aleksandra Vučića“, naveo je lider Dveri.

Komentarišući puštanje na slobodu osumnjičenih za fizički napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dva člana te stranke u Kruševcu, Obradović je upitao zašto napadačima nije sudjeno i presuđeno ako kako je rekao, postoje svi dokazi.

„Zamislite dva čoveka iz Levice Srbije iz Kruševca koji su prebijeni a koji sada svakog dana mogu da se suoče sa batinašima na ulici. Šta će oni na slobodi, pokušali su da ubiju Borka Stefanovića. Po hitnom postupku je trebalo da im bude suđeno i da budu osuđeni na višegodišnju robiju, ali i da se utvrdi ko im je bio nalogodavac“, kazao je Obradović.

On je građanima poželeo da 2019. bude „godina pada Aleksandra Vučića sa vlasti“ i pozvao ih da nastave sa protestima i svim oblicima gradjanske neposlušnosti jer je kako je rekao, „svima dozlogrdilo“.

„Ova godina nas je skupo koštala, imali smo epidemiju odlazaka mladih ljudi iz Srbije, rasprodaju prirodnih i privrednih bogatstava poput aerodroma Nikola Tesla, RTB Bor, PKB-a, tajne pregovore Vučića i Hašima Tačija koji imaju čvrstu saradnju i tesnu koordinaciju a kao veliko finale imali smo svakovrsno nasilje režima nad političkim neistomišljenicima, od izbornog u Lučanima, do verbalnog i medijskog“, kazao je lider Dveri.

Obradović je dodao da će na Savindan 2019. godine Dveri obeležiti 20 godina od osnivanja časopisa „Dveri srpske“ kada je kako je rekao, započela priču o tom pokretu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari