Ministar pravde Srbije Zoran Stojković obišao je juče novoizgrađeni objekat u zatvoru Zabela, u kojem će kaznu izdržavati osuđeni za dela organizovanog kriminala i ratnog zločina.
Upravnik Zabele Dragoljub Brajović izjavio je na konferenciji za novinare, posle obilaska novog objekta s novinarima, da je zgrada građena godinu dana i da ima površinu 2.

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković obišao je juče novoizgrađeni objekat u zatvoru Zabela, u kojem će kaznu izdržavati osuđeni za dela organizovanog kriminala i ratnog zločina.
Upravnik Zabele Dragoljub Brajović izjavio je na konferenciji za novinare, posle obilaska novog objekta s novinarima, da je zgrada građena godinu dana i da ima površinu 2.200 kvadratnih metara. U novom objektu može da bude smešteno do 120 osuđenika. Brajović je naveo da je to prvi zatvorski objekat u Srbiji izgrađen u poslednjih 30 godina. Prema njegovim rečima objekat s maksimalnim stepenom obezbeđenja ispunjava evropske standarde.

Zatvor u zatvoru

U novoizgrađenom zatvoru u zatvoru, kako su ga već nazvali osuđenici, boraviće osuđena lica s pravnosnažnim presudama specijalnih sudova za borbu protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina. Oni će biti odvojeni od ostalih osuđenika debelim zidovima koji su visoki šest metara, a boraviće u samicama od sedam kvadratnih metara. Ceo objekat će biti pod vido nadzorom 24 časa dnevno. U ćelijama se nalaze krevet, radni sto i mokri čvor, a osuđenici će moći da prate TV program ukoliko televizor donesu od kuće. Specijalni paviljon se prostire na površini od oko 2.000 kvadratnih metara i ima dva sprata. Sagrađen je od bele fasadne cigle i ima dva krila koja su povezana polukružnim delom. Svako krilo ima po 16 zasebnih ćelija na spratu, dok se u spojenom delu nalaze trpezarija za dnevni boravak osuđenika, soba za posete i prostorije za obezbeđenje i službenike zatvora. Osuđenici iz ovog dela zatvora neće moći da se u trpezariji, u toku šetnje, ili na sportskom terenu sretnu sa osuđenicima iz svoje kriminalne grupe, a ni sa ostalim zatvorenicima. O upućivanju osuđenika na izdržavanje kazne u specijalni paviljon u Zabeli odlučivaće sud, a ne zatvorska uprava koja će samo davati mišljenje o tome. O trajanju boravka u Specijalnom zatvorskom odeljenju odlučivaće Specijalni sudovi. Novi specijalni objekat se nalazi pore poznatog Sedmog paviljona, gde su već smešteni najteži osuđenici. Ovde se trenutno nalazi oko 180 osuđenika, među kojima su nekadašnji komandant JSO Dušan Maričić – Gumar, uhapšenici u akciji Sablja Zoran Jotić Jotka, Mlađan Mićić Pacov, pripadnici Veterničkog klana braća Zličići i mnogi drugi. Oni su uz Milorada Ulemeka Legiju i Radeta Markovića prvi kandidati za nove stanovnike Specijalnog paviljona u Zabeli.

– Poseban akcenat je na bezbednosti jer će tu doći osuđenici iz jačih kriminalnih grupa – rekao je on.
Tokom obilaska zatvora novinarima je zabranjeno da snimaju unutrašnjost zdanja, već su im podeljene unapred pripremljene fotografije. Specijalno zatvorsko odeljenje je „zatvor u zatvoru“.
Objekat je obezbeđen sa oko 100 kamera, kružnim zidom visokim 5,85 metara i sa četiri stražarske kule. U centralnom delu objekta, s podrumom i dve etaže, nalaze se kontrolne sobe koje su neprobojnim staklom izolovane od ostatka objekta. Za osuđenike su predviđena dva odvojena prostora s posebnim ćelijama, dnevnom sobom i dvorištem. Deo za posete predviđen je s posebnim ulazima za posetu, dok će osuđenici biti u zasebnim prostorijama.
– Zatvorenici i posetioci biće razdvojeni neprobojnim staklom, a komunikacija će se obavljati telefonom. Objekat ima poseban bolnički deo i karantin za tek pristigle osuđenike, kao i kuhinju i trpezariju. Jedna od novina je i to da će kapija na ulasku u objekat biti opremljena rendgenom, detektorom za metal i platformom za proveru vozila – rekao je Brajović.
Ministar Stojković je rekao da će prvi osuđenici u objekat biti smešteni vrlo brzo, iako odeljenje još nije opremljeno. On je naveo da su doneti svi neophodni zakonski akti kojima je regulisan poseban režim izdržavanja kazne u odnosu na druge zatvorske objekte.
Stojković je rekao da su u nekoliko zatvorskih ustanova Srbiji u toku radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekata, kao i da će do 2011. biti završeni svi predviđeni projekti za povećanje kapaciteta ustanova i reformu zatvorskog sistema. Prema njegovim rečima, evropski stručnjaci su pozitivno ocenili te projekte pa će Srbija dobiti dobar sistem za izdržavanje krivičnih sankcija. Pre obilaska zatvora u Zabeli Stojković je posetio Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari