Prvi odlazi načelnik GŠ Ljubiša Diković? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

General Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, mogao bi „prvi da se nađe na meti za odstrel“ novog predsednika Srbije i glavnokomandujućeg Vojske Aleksandra Vučića, smatraju vojnopolitički analitičari.

Oni podsećaju da je Dikovića 2011. godine ukazom postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ali da se Diković u proteklom periodu upadljivo oslanjao na podršku još aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Aleksandar Radić, vojnopolitički analitičar, kaže za Danas da je promena načelnika Generalštaba političko pitanje o kome će isključivo odlučivati novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji po zakonu potpisuje ukaze i razrešenja.

„Vrlo je verovatno da će nakon stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića doći do promena na čelu Generalštaba Vojske Srbije, jer se general Diković do sada vrlo upadljivo oslanjao na podršku Tomislava Nikolića. Inače, po zakonu general Diković može da ostane u vojsci do navršenih 58 godina života, a to je do maja iduće godine, kada po sili zakona mora da ide u penziju. On je na dužnost stupio 2011. godine, i mada kod nas ne postoji vremensko ograničenje za obavljanje funkcije načelnika Generalštaba, vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom. Ko bi mogao biti njegova zamena za sada je još rano govoriti“, kaže Radić.

Na pitanje da li će u paketu sa načelnikom Generalštaba VS biti menjan i ministar odbrane, Radić odgovara da je to malo verovatno, jer je u izboru ministra Zorana Đorđevića Vučić lično učestvovao. „Uostalom, ministar odbrane je član vlade i trebalo bi da o njemu odlučuje novi premijer ko god on bio“, kaže Radić.

Međutim, politički analitičar Dragomir Anđelković, iako smatra da je ministar Đorđević bio Vučićev izbor, veruje da je on na tu funkciju došao kao privremeno rešenje i da bi mogao i da ode sa te pozicije.

„Mislim da je Đorđević bio i ostao prelazno rešenje dok se ne nađe neko trajnije, kroz političku kombinatoriku“, kaže Anđelković, a na pitanje može li se Bratislav Gašić vratiti na tu visoku funkciju u Vojsci, s obzirom da je Vučić ovih dana rekao da za njega sprema neku visoku funkciju, Anđelković kaže da ne veruje u to. On ističe da Gašić nema problema sa obavljanjem tog posla, jer je bio dobar ministar i dobro prihvaćen od Vojske, ali ima problem sa javnošću. Bez obzira na koju funkciju bude Gašić došao, biće negodovanja u javnosti, kaže Anđelković.

Sagovornik Danasa uveren je da će Vučić, po preuzimanju funkcije predsednika Srbije, nastojati da da pečat vojnobezbednosnoj sferi i da će sigurno nastojati da sprovede određene kadrovske promene, bez obzira da li se radi o načelniku Generalštaba ili nekim drugim nivoima u Vojsci.

Aleksandar Vučić funkciju predsednika Srbije trebalo bi da preuzme posle 31. maja i nakon isteka mandata Tomislavu Nikoliću. U prvih desetak dana juna Vučić bi pred poslanicima Skupštine Srbije trebalo da položi zakletvu. Inauguraciji novog predsednika države će, pored poslanika, prisustvovati i diplomatski kor i javne ličnosti iz političkog, kulturnog i verskog života Srbije, a očekuje se da će novoizabrani predsednik nakon polaganja zakletve organizovati i svečani prijem kome bi trebalo da prisustvuje veliki broj pozvanih gostiju, kako iz regiona, tako i iz sveta i Evrope.

Odmah nakon inauguracije novog predsednika uslediće izbor novog predsednika Vlade. Dragomir Anđelković kaže da će taj posao biti brzo završen, jer o novom premijeru odlučuje predsednik Vučić sam, jer je on ujedno i predsednik najveće političke partije u Vladi. Sam premijer nagovestio je da je suzio broj kandidata za premijera tako da mu posao neće biti težak, a prema nekim nezvaničnim informacijama, kandidati za premijera su Ana Brnabić, Ivica Dačić, Miloš Vučević i Nikola Selaković.

Pojedini sagovornici Danasa veruju da će Vučićev izbor pasti na Ivicu Dačića, kako bi njih dvojica podelila odgovornost za buduća dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari