Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević podigao je prekjuče optužnicu protiv 14 osoba zbog sumnje da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije Dušan Silni krajem 1991. počinili ratni zločin u Lovasu gde su ubili 70 hrvatskih civila
– Osumnjičeni se terete za zločin protiv civilnog stanovništva, a Tužilaštvo poseduje brojne materijalne dokaze, vojnu kao i svu ostalu neophodnu dokumentaciju.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević podigao je prekjuče optužnicu protiv 14 osoba zbog sumnje da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije Dušan Silni krajem 1991. počinili ratni zločin u Lovasu gde su ubili 70 hrvatskih civila
– Osumnjičeni se terete za zločin protiv civilnog stanovništva, a Tužilaštvo poseduje brojne materijalne dokaze, vojnu kao i svu ostalu neophodnu dokumentaciju. Predložena su 92 svedoka za glavni pretres, a pošto je predmet „živ“, optužnica može i da se proširi – rekao je za Danas Bruno Vekarić, portparol ovog tužilaštva, dodajući da su optužnicom za ratne zločine prvi put obuhvaćeni pripadnici JNA.
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je predložio da se pred sudom održi glavni pretres na kojem će pored njega biti prisutni okrivljeni, oštećeni, svedoci oštećenih i svedoci. On je u obrazloženju tokom sprovedene istrage napisao da su utvrđene sve relevantne činjenice i okolnosti inkriminisanih događanja, koje su kao takve navedene u dispozitivu optužnice. Napad na Lovas i stavljanje pod kontrolu ovog naselja i obližnje teritorije samo je jedna od vojnih operacija JNA na tom području, a koje su se odvijale u sklopu događanja pod kolokvijalnim nazivom „Vukovarska operacija“.
Kako se navodi u optužnici, tokom napada na selo Lovas 10. oktobra 1991. ubijena su 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.
Za ubistvo 70 hrvatskih civila optužena su četvorica bivših pripadnika JNA, šest pripadnika paravojne formacije Dušan Silni i četiri pripadnika lokalne teritorijalne odbrane.
Vekarić je naveo i da je Tužilaštvo tražilo da sedmorici optuženih bude produžen pritvor.
– Događaji za koji ih tereti optužnica raznovrsni su. U prvom naletu na Lovas 10. oktobra ubijena su 22 civila u kućama i dvorištima, zatim 18. oktobra 23 osobe u tzv. improvizovanim zatvorima. Onda je 18. oktobra od civila načinjen živi štit i oni su naterani da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe – kaže Vekarić.
Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić, Željko Krnjajić, Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis terete se da su učinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je ubijeno 70 civila.
Oružana grupacija, samozvana jedinica Dušan Silni, predstavlja poseban fenomen u konkretnom slučaju, piše između ostalog u optužnici. Naime, ova dobrovoljačka grupacija prikupljena je i formirana angažovanjem stranke Srpska narodna obnova. Vojne vlasti su je prihvatile, zadužile naoružanjem i drugom opremom i zatim uputile na područje oružanog sukoba, konkretno naselja Lovas. Formalno, na osnovu naredbe i nadležnih vojnih vlasti na tom području, ova grupacija je u sastavu vojnih jedinica, pod njihovom komandom i kontrolom. Faktički, u konkretnom slučaju, vojne vlasti niti su im komandovale niti su nad njima imale neophodnu kontrolu. Istina, međutim, manji broj pripadnika ove dobrovoljačke grupacije po dolasku u Lovas, uključen je u sastav lokalne TO i milicije, ali daleko najveći broj bio je izvan bilo kojih vojnih ili civilnih struktura. S druge strane, ova grupacija nije imala nikakvu vojnu organizacionu strukturu. Nije bila sastavljena od manjih organizacionih jedinica, niti je imala komandni sastav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari