Premijer i vicepremijer Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić danas će u 14 časova u zgradi Vlade održati konferenciju za novinare povodom prvih godinu dana rada Dačićevog kabineta.


Pre tačno godinu dana na današnji dan, nakon opštih izbora u maju, Srbija je dobila novu vladu koju su formirali SNS, SPS-PUPS-JS, URS, SDPS i SDA. Vlada je izglasana u skupštini sa 142 glasa „za“, protiv su bila 72 poslanika opozicije, dok je 26 narodnih predstavnika bilo odsutno. Ivica Dačić je u svom prvom obraćanju javnosti sa premijerske pozicije poručio da će prioritet u radu nove vlade biti nastavak evropskog puta zemlje i rešavanje najtežih državnih pitanja.

– Ali bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren – rekao je pre godinu dana Dačić novinarima nakon polaganja zakletve i dodao da je svestan da će građani rad Vlade ocenjivati upravo po uspešnosti u ekonomskom oporavku.

Međutim, do ovog sastava vlade nije se došlo jednostavno. Nakon izbora, razgovore o nastavku saradnje započeli su socijalisti sa demokratama i sve je ukazivalo na to da će Srbijom nastaviti da vladaju iste partije kao i od 2008. Drugi krug predsedničkih izbora, na kojem je pobedu odneo kandidat SNS Tomislav Nikolić, ali i ponuda Dačiću da u vladi sa SNS bude premijer, dovelo je do neočekivanog obrta i DS je otišla u opoziciju. Predsednik SDPS Rasim Ljajić, koji je bio na listi sa demokratama, se takođe u poslednjem trenutku priklonio novoformiranoj koaliciji.

U izbornoj kampanji sada vladajuće partije obećavale su nastavak evropskih integracija Srbije, vraćanje na posao 800 otpuštenih sudija, rešavanje spornih privatizacija, rešenje za Kosovo, ukidanje pretplate za RTS, kanal Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more… Predstavnici SNS Aleksandar Vučić i Jorgovanka Tabaković, ali i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić čvrsto su odbijali da će u vladu ući zajedno sa Mlađanom Dinkićem, koji je takođe tvrdio da nikada neće sarađivati sa naprednjacima. Ali ta predizborna obećanja očigledno nisu ispunjena.

Ova vlada u poslednjih godinu dana vodila je oštru borbu protiv korupcije, u toku je proces ukidanja RTV pretplate, potpisan je u Briselu sporazum sa Prištinom o normalizaciji odnosa, Srbija je dobila „zeleno svetlo“ za otpočinjanje pregovora sa EU, ali ne i datum. Jedino u čemu je zapelo jeste ekonomija i poboljšanje životnog standarda građana.

Svedoci smo da je za ovih godinu dana poslednju i odlučujuću reč u svim oblastima imao prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić, kome je naglo skočila popularnost među građanima, kao i njegovoj stranci. Najviše se ipak istakao u borbi protiv korupcije, a ono što mu je zamerano jeste najavljivanje hapšenja putem tabloidnih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari