Prvo Vlada pa inauguracija 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će dužnost predsednika Republike preuzeti 30. ili 31. maja u skladu sa zakonom, a da će datum održavanja inauguracione svečanosti biti posle 20. juna.

Vučić je novinarima, posle predavanja na Fakultetu bezbednosti, rekao da će se sastav nove vlade znati 11. 12. ili 13. juna, jer želi da inauguraciju dočeka sa novom vladom.

On je izjavio da će, ko god bude izabran za premijera, za deo javnosti biti najgori, jer je to u Srbiji uobičajeno.

Kao primer za to je Vučić naveo najavu značajnog povećanja plata u javnom sektoru, zbog čega je bio „najbrutalnije napadnut“ optužbama da je protiv Međunarodnog monetarnog fonda i ministra finansija Dušana Vujovića.

Vučić je rekao da će plate u javnom sektoru biti povećane budžetskim rezervama koje država ima, a da se „nijednog trenutka ne ugrozi fiskalna stabilnost zemlje“.

Na pitanje o medijskim spekulacijama o budućem premijeru, Vučić je odgovorio da ima još imena koja nisu pomenuta i primetio da se kao kandidat ne navodi niko iz Srpske napredne stranke (SNS).

Nikola Selaković je mnogo vredan mlad čovek, kao i Miloš Vučević, dodao je Vučić.

On je potvrdio pisanje medija da će Bratislav Gašić biti novi direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Radi se o stručnom čoveku koji ima mnogo dobrih kvaliteta i sve zna o sistemu bezbednosti i odbrane. Uveren sam u njegovu lojalnost državi Srbiji, izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Gašić je zbog seksističke izjave godinu i po dana bio izopšten sa javne scene i „platio visoku cenu“.

Posle toga smo čuli više od 10 izjava gorih od njegove, rekao je Vučić, koji je odao zahvalnost dosadašnjem direktoru BIA Aleksandru Đorđeviću na dobrom i predanom radu.

Govoreći o Kosovu, Vučić je izneo tvrdnju da neke svetske sile i albanski političari „kupuju“ srpske poslanike, kako bi uspeli da u parlamentu izglasaju zakon o kosovskoj vojsci i demarkaciju granice sa Crnom Gorom, čime žele da zaokruže svoju državnost.

Važno im je uzeti sa srpske liste što više poslanika, bar četiri od 10, izjavio je Vučić i dodao da je „velika sila udarila na nas Srbe“.

Treba gledati kako se tome suprostaviti, konstatovao je Vučić.

Na pitanje o izjavi američkog ambasadora Kajla Skata da Srbiji nisu potrebni ruski avioni MiG-29, Vučić je odgovorio da sluša domaće vojne stručnjake, u čije znanje veruje.

„Oni kažu da ne postoji ništa važnije od nabavke lovačke avijacije“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je interesantno da Skat tumači šta je Srbiji potrebno od naoružanja.

Ambasador Srbije u Vašingtonu sigurno neće izlaziti sa stavovima da li su SAD potrebni neki avioni, konstatovao je Vučić.

Povodom Skatove ocene da je list Informer „ološ“ što se vesti tiče, Vučić je izjavio da nikada ne bi upotrebljavao takve reči i da je tako postupio samo jednom, kad je govorio o magazinu Tabloid, u kome su „neuračunljivi kriminalci i reketaši“.

Šta bi bilo kada bih to rekao za neke druge novine sa najmanjim tiražom ili neke televizije… To nikada neću da kažem, šta god mislio o pojedinim medijima, izjavio je Vučić.

On je izrazio uverenje da će dobro sarađivati sa sadašnjim šefom države Tomislavom Nikolićem kada stupi na čelo vladinog tela za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Govoreći o problemu rekonstrukcije Kliničkog centra u Nišu, gde radovi kasne, Vučić je najavio da će „mnogi biti smenjeni“.

To je stvar koju ne mogu da tolerišem. Biće kažnjeni svi koji su u tom procesu učestvovali, izjavio je Vučić.

On nije želeo da komentariše rezultate lokalnih izbor u Hrvatskoj, uz objašnjenje da je to unutrašnja stvar druge države.

Ukoliko su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni, ja sam još zadovoljniji, zaključio je Vučić.

On je potvrdio pisanje medija da će Bratislav Gašić biti novi direktor Bezbednosno informativne agencije i istakao da se radi o stručnom čoveku koji ima mnogo dobrih kvaliteta i sve zna o sistemu bezbednosti i odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari