PS SE: Ograničiti troškove za kampanju 1Foto: Bojan Cvejić

Na poziv vlasti iz Srbije, višepartijska delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) posmatrala je predsedničke izbore u Srbiji 2. aprila 2017. godine. Parlamentarna skupština SE je posmatrala sve predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji od 2000. godine.

Delegacija PSSE je juče posetila određeni broj biračkih mesta u Beogradu i okolini, kao i u Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Požarevcu i Pančevu. Na dan glasanja sve je proteklo mirno i sve je bilo dobro organizovano. Glasači su mogli slobodno da odluče za koga će glasati, mada su primećene određene proceduralne nepravilnosti, navodi se u saopštenju Delegacije.

„Mnogi predsednički kandidati kao i ostali sagovornici sa kojima se susrela posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ukazali su na nezapamćenu nejednakost u medijskom izveštavanju o izbornoj kampanji u korist kandidata iz vladajuće koalicije, iako zakon predviđa jednak pristup medijima za sve predsedničke kandidate. Uz to, nadzor medija tokom kampanje, uključujući elektronske medije, nije bio je efikasan“, dodaje se.

Posmatračka misija Parlamentarne skupštine je zaključila da je izborna kampanja, generalno govoreći, bila mirna.

„Svi predsednički kandidati su mogli da sprovode svoje kampanje slobodno i bez većih restrikcija. Za vreme izborne kampanje, kandidat vladajuće koalicije je imao prednost koja proističe iz funkcije koju obavlja kao predsednik Vlade, što je dovelo do nejednakog nivoa takmičenja u odnosu na ostale kandidate. Takođe, mnogi sagovornici su izrazili zabrinutost zbog zloupotrebe resursa javnih službi tokom izborne kampanje. Izborna kampanja je uglavnom bila fokusirana na ekonomska, socijalna i pitanja bezbednosti, evropske integracije i borbu protiv korupcije“, ocenjuju u PS SE.

Iako zakonski okvir pruža solidnu bazu za sprovođenje demokratskih izbora ukoliko se sprovode u dobroj volji, Venecijanska komisija Saveta Evrope je ranije ukazala da je zakonodavstvu potrebna sveobuhvatna revizija kako bi se rešilo pitanje propusta i nejasnih odredbi. Većina preporuka Venecijanske komisije nije primenjena, ocenjuju oni, posebno one koje se tiču procesa rešavanja izbornih sporova, potrebe za efikasnim odredbama sa sprečavanje i sankcionisanje zloupotrebe resursa javnih službi i zloupotrebe službenog položaja.

„Mnogi predsednički kandidati i ostali sagovornici su izrazili zabrinutost zbog disproporcionalnog sistema finansiranja političkih partija i izbornih kampanja. U tom smislu, delegacija Parlamentarne skupštine podseća da je u različitim rezolucijama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i u mišljenjima Venecijanske komisije, u više navrata savetovano vlastima Srbije da smanje nivo javnog i privatnog finansiranja i da uvedu ograničenje ukupnih troškova za kampanje i ograničenje za finansiranje političkih stranaka. Takođe, nedostaju efikasni zakonski mehanizmi da se poboljša transparentnost finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, nadzor i odgovornost“, napominj se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari