Pščel: NATO ne menja stav o Krimu i Kosovu 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Stav NATO o Kosovu i Krimu je jasan i ne menja se, izjavio je viši zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju Robert Pščel i ponovio da između pitanja Kosova i Krima nema nikakvih sličnosti.

„Pitanje Kosova je bilo na međunarodnim agendama godinama jer svi znamo zbog čega, zato je i NATO reagovao, i važno je zapamtiti i da su na dešavanja tamo reagovale mnoge međunarodne organizacije počevši od UN, da su donete rezolucije i da su donete presude međunarodnog tribunala“, naveo je Pščel u razgovoru za Blic koji je krajem nedelje prisustvovao NATO samitu u Briselu.

Sa druge strane, Pščel podvlači da na Krimu, čije rusko anektiranje međunarodna zajednica ne priznaje, nije bilo žalbi na tretman prema manjinama, niti je bilo neke međunarodne agende.

„Iskreno, a to je najtužnije od svega, jeste da je do aneksije bilo mira na Krimu. Dakle, činjenično je netačna komparacija Krima i Kosova“, rekao je Pščel.

„Mi smo ponosni na činjenicu da imamo dobre odnose i saradnju sa Srbijom i oni su svake godine sve bolji. Tu su zajedničke vojne vežbe ali i mnogo više od toga“, naveo je Pščel i IStakao „odličan politički dijalog“.

On je podsetio da je prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić „bio ovde i on se takođe hvalio saradnjom sa NATO“

Problem sa imidžom NATO je stvaran i tu postoje istorijski razlozi naročito iz 1999. godine koji stvaraju teret i jasno je da tu ima osećanja. Mi tu možemo samo da uradimo ono što već činimo i možda još više. Mi želimo i da prezentujemo činjenice, rekao je zvaničnik nato upitan da objasni šta NATO čini za Srbiju i šta bi mogao da učini ako želi da srpski narod ima bolje mišljenje o njemu.

„Postoji dokument kao deo programa partnerstva koji govori o javnoj diplomatiji i dosta odgovornosti leži na vašim zvaničnicima, a iskreno i na medijima. Jer ovaj loš imidž NATO nije posledica nekog ‘deus eks mašina’, tu su i tabloidi sa naslovima kao ‘NATO želi rat’, ali o njima neću ni da pričam, rekao je Pščel,i dodao: „Mi nećemo da učestvujemo u propagandama, želimo dobru diskusiju“.

On je istakao i da NATO nikoga ne tera da bude njegov član i da Srbija nikada neće morati da bira da li će imati dobre odnose sa NATO ili Rusijom.

Podvukao je da je fundamentalni princip NATO i da je to zapisano u njegovim dokumentima, da svaka zemlja ima pravo da sama bira svoje bezbednosne aranžmane.

„Ukoliko ikad vidite neki pamflet u Beogradu gde piše ‘Priključite se NATO, mi smo divni’, znajte da je on lažan, jer mi to ne radimo“, rekao je zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju Robert Pščel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari