PSG i Narodna stranka bojkotuju lokalne izbore u pet opština 1Foto: EPA / SRDJAN SUKI

Pokret slobodnih građana i Narodna stranka odlučili su da bojkotuju izbore u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, koji su zakazani za 24. decembar.

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da će bojkotovati nedemokratske izbore i nasilničku izbornu kampanju u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac gde su zakazani izbori, ne zbog provere volje birača, već da bi vladajući nasiljem dokazivali „moć“ i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogadu.

Pokret neće 24. decembra, kada su zakazani izbori, davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane, kaže se u saopštenju.

U ovim mestima vladajuća koalicija ima apsolutnu većinu i raspisala je izbore, ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala „moć“ i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogadu, jer je svesna da i uz sve manipulacije i hajke realno može da izgubi, ocenio je PSG.

U saopštenju se navodi da je, u pet mesta gde su raspisani izbori, ali i u drugim delovima Srbije, u toku zastrašivanje građana pretnjama i fizičkim nasiljem koje Ministarstvo unutrašnjih poslova gura pod tepih pod upravom visokih funkcionera SNS – ministra i državnih sekretara.

Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj, ističe PSG u saopštenju.

Predsedništvo Narodne stranke donelo je takođe odluku o bojkotu vanrednih lokalnih izbora u pet opština, zakazanih za 24. decembar, izjavio je potpredsednik stranke Nikola Jovanović.

Narodna stranka smatra da su izbori u Kostolcu, Negotinu, Mionici, Pećincima i Preševu nelegitimni zbog toga što su rezultat hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od strane vladajuće koalicije, jer je u svim tim opštinama postojala većina i nije bilo vanrednih okolnosti.

Cilj ovog izbornog inženjeringa je da navodni „dobar“ izborni rezultat u pažljivo odabranih pet opština stavi u drugi plan činjenicu da vladajuća koalicija stoje loše u Beogradu i da je već nekoliko meseci u trendu pada uoči redovnih izbora u glavnom gradu, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Narodna stranka smatra da bi učešće na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra služilo isključivo interesima režima i poziva opoziciju na njihov bojkot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari