PSG poziva tužilaštvo da preispita poslovanje Telekoma 1Foto: Zoran Spahić

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas tužilaštvo da se „konačno pozabavi“ poslovanjem Telekoma pošto „postoji sumnja na više krivičnih dela, a pre svega zloupotreba službenog položaja i pomaganje u protivpravnom sticanju imovinske koristi“.

„Telekom Srbija je akvizicijama Kopernikusa i drugih kablovskih operatera doveo u pitanje vlasnička prava nekoliko miliona svojih akcionara, i uticao na pogoršanje stanja medijskih sloboda u Srbiji“, navodi se u saopštenju PSG.

PSG je podestio da je spor Telekoma i Junajted grupe doveo do obustave emitovanja N1 televizije u oko 300 hiljada domova, što znači da je ona postala nedostupna za oko milion gledalaca.

„To je bio povod za burnu reakciju javnosti koja optužuje stranku na vlasti da uspostavlja medijski mrak, a u odbranu Telekoma se aktivno uključila i Ana Brnabić, predsednica Vlade“, piše u saopštenju.

Kako je naveo PSG, u pozadini događaja je „cela poslovno-pravna konstrukcija, koja je počela da se realizuje krajem 2018. godine“, kada je Telekom Srbija kupio tri kablovka operatera za oko 310 miliona evra po „nerealno visokim cenama“.

„Taj nerealno visoki iznos je nakon toga poslužio za kupovinu udela u televizijama Prva i O2, a verovatno je nešto novca ‘preteklo’ i za organizatore posla. Na proteste javnosti nisu reagovali ni DRI, niti nadležno tužilaštvo“, piše u saopštenju.

PSG je naveo da je nakon toga, Nadzorni odbor predložio, a Skupština prihvatila da se ne isplaćuje dividenda akcionarima, nego da se dobit od oko 10 milijardi dinara ostavi kao nerapsoređena.

„Time je oštećeno nekoliko miliona akcionara Telekoma koji nisu dobili dividendu, ali i svi građani Srbije, pošto dividenda i prateći porezi nisu uplaćeni u budžet“, piše PSG.

PSG navodi da iz Telekoma raspolažu novcem svojih akcionara „kako hoće“, a da za kontrolu poslovanja „niko nije nadležan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari