PSG: Sistematsko zapostavljanje 1

U Srbiji postoji sistemsko zapostavljanje žena, a koje se ogleda u ogromnom broju rodno zasnovanog nasilja skoro svakodnevno, saopštio je Pokret slobodnih građana povodom Međunarodnog dana žena i ističe solidarnost sa građankama Srbije, u zajedničkoj borbi za jednakost i ravnopravnost žena i muškaraca.

U saopštenju se navodi da država mora da osvesti potrebu za zajedničkom borbom za adekvatno poštovanje i garantovanje prava žena, iz razloga što jedino tako možemo napredovati kao društvo i postati društvo jednakih mogućnosti.

Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost naglašava da u Srbiji imamo de facto sistemsko zapostavljanje žena, a koje se ogleda u ogromnom broju rodno zasnovanog nasilja gotovo svakodnevno.

Na žalost, kako konstatu8je odbor, umesto da se kontinuirano radi na preventivnom pritupu u cilju otklanjanja uzroka nasilja, u državi nasilje nad ženama najčešće ostaje i bez adekvatne reakcije državnih organa nakon prijave istog.

Osim nasilja prema ženama, odnos koji trenutna vlast ima prema građankama ogleda se u svim sferama javnog i privatnog života žena, a koji je proizvod rodnih normi i podela koje donosi patrijarhat koji se podržava od strane najviših državnih zvaničnika.

U saopštenju se ističe loš položaj žena i devojčica sa određenim fizičkim ili mentalnim teškoćama, Romkinja, ili pripadnica bilo koje ranjive kategorije stanovništva, a koje su izložene višestrukoj diskmininaciji uz poražavajuću neosetljivost države na probleme sa kojima se one svakodnevno susreću.

Pokret slobodnih građana oštro osuđuje tolerisanje nipodaštavanje žena, naših građanki, i to u vidu kršenja njihovih radnih prava i prava u vezi sa radom, kao što su niže plate, nemogućnost korišćenja bolovanja ili uslovljavanje poslodavaca na odricanje od porodice seksualno uznemiravanje, omalovažavanje i potcenjivanje.

Pokret slobodnih građana želi da gradi Srbiju kao pravnu državu, državu demokratskih vrednosti i vladavine prava, u kojima je žena jednaka u svim svojim pravima sa muškarcima i to ne samo deklarativno, već pre svega u praksi, ističe u saopštenju Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Pokreta slobodnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari