PSG: Sporazum sa četiri Pokreta 1Foto: Marija Рoković/Fonet

Pokret slobodnih građana (PSG) potpisao je danas sporazum o saradnji sa
Pokretom za preokret, Pokretom Protiv diktature, Šumadijskom regijom i Novim pokretom, a cilj udruživanja je promena načina života u Srbiji i suprostavljanje vlasti, zbog koje „građani žive u strahu“.

Predsednik PSG Saša Janković rekao je da su pokreti odgovor na jedan od izazova današnjice, jer su „stranke potčinile politiku sebi, a jedna stranka i državu“, što nije bilo ni u vreme socijalizma, jer ni ta partija nije imala toliki uticaj.

Građani imaju pravo na političko organizovanje i demokratiju i mimo političkih stranaka, konstatovao je Janković.

Prema njegovim rečima, da bi se Srbija i atmosfera straha u njoj promenila, potrebno je menjati i način na koji se obavlja vlast, a jedno os sredstava je i različitost.

„Ne težimo totalitarnosti, jednoumlju i istovetnosti“, objasnio je Janković.

On je, upitan da li će, obzirom da u Srbiji ima puno udruženja građana i da su za njihovo osnivanje potrebna samo tri potpisa, vlast sada krenuti u aktiviranje njima lojalnih, čija saopštenja će se čitati u medijima, odgovorio da „ne gleda šta oni rade“.

„Sa zadovoljstvom ću pozdraviti svaku novu organizaciju“, rekao je Janković.

Predsednik Pokreta za prekoret Janko Veselinović ocenio je da u Srbiji postoje dve mogućnosti – jedna je da budete na strani diktature, „a lepeza pomagača diktatoru je široka“, a druga je da se suprostavi uništavanju institucija pravne države.

„Diktatorskom režimu se možemo suprostaviti samo zajedno. Siguran sam da će biti još puno onih koji će se pridružiti“, naglasio je Veselinović.

Predstavnica Pokreta protiv diktature Tijana Hegić rekla je da građanski i politički aktivizam moraju da se spoje, jer „politika nije sekta“.

„Želimo biti medijatori između političkih aktera, ali i između građana i političara“, poručila je Hegić.

Predsednik Novog pokreta iz Novog Pazara Rešad Hodžić rekao je da će mu biti drago da se u skorije vreme realizuje što više sporazuma o saradnji po celoj Srbiji i tako pomogne opoziciji, kojoj je potrebno da se „ujedini i sujete ostave po strani“.

„Treba da se stane u kraj tiraniji i u malim sredinama i u državi u celini“, poručio je Hodžić.

Predsednik pokreta Šumadijska regija Saša Milenić upozorio je da u Srbiji lokalne samouprave kao pravo građana praktično ne postoje, a da je u toku i njihovo „ekonomsko
razbaštinjenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari