Pučisti odavno nisu tema u DS 1Foto: Beta/Milan Obradović

Izborna skupština Demokratske stranke koja je zakazana za 4. juli, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo, po svemu sudeći neće doneti pomirenje između bivših i aktulenih demokrata.

Za otcepljene demokrate u startu je sporna i sama najava ponovne kandidature Zorana Lutovca za mesto predsednika DS, dok u DS tvrde da pučisti za njih odavno nisu tema.

I pored toga što bivše i aktuelne demokrate navode da im je glavni i jedini politički protivnik Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić, ni cilj rušenja tog političkog protivnika nije dovoljan motiv da se pređe preko nesuglasica.Obe suprostavljene strane ukopane su duboko u rovove iz kojih dovikuju da su baš oni, prave i jedine autentične demoktate.

Vojislav Janković, predsednik Pokreta Demokrate Srbije, koji je nedavno izabran na to mesto, umesto Branislava Lečića, podseća za Danas da su se pre više od godinu dana članovi Demokratske stranke pobunili protiv ukidanja demokratije u DS.

“Kao što ne pristajemo na autokratiju u državi ne pristajemo ni u svojoj stranci. U cilju očuvanja političkog legata DS i razvoja demokratije osnovali smo Pokret Demokrate Srbije. Ako i kada se DS vrati svojim izvornim principima stvoriće se preduslovi za objedinjavanje političkog delovanja”, napominje Janković ,ne objašnjavajući da li bi jedini preduslov za njihov povratak u DS bio taj da Lutovac ne bude ponovo predsednik, niti šta su to izvorni principi.

Gorica Mojović, bivši poslanik DS kaže za Danas da Demokratsku stranku nije nikada napuštala, od kad se u nju učlanila 1991. godine.

“Koliko znam nisam ni izbačena, što ne mora ništa da znači jer su brojni „izbačeni“ to slučajano saznali. To valjda sada spada u proces „reformisanja stranke“. Pre nekoliko dana Zoran Lutovac gostovao je na televiziji N1 i kad je voditeljka citirala pitanja iz jednog mog teksta, Lutovac je odgovorio „Kome se ne sviđa, može da ide“. Moj odgovor na tu poruku Zorana Lutovca glasi – ja neću da idem, ali mi se ne sviđa kako ti vodiš DS“”, izričita je Mojovićeva.

Sagovornica Danasa napominje da je Lutovac objasnio da će učestvovati na sledećim izborima, verovatno na zajedničkoj listi sa Đilasom, da će on i još par njegovih sledbenika postati poslanici, dobiti neke pare i to je to – ostvarili su cilj.

Ističe da je DS ostala bez identiteta, bez adrese, zaposlenih, bez para ,a nema ni svoje bitne datume. Ona napominje da se Lutovac godinama šunjao kroz DS.

Kad mu je ogdovaralo tvrdio je da je bio savetnik Zorana Đinđića, a niko se toga ne seća, a kad mu nije odgovaralo nije se sećao da je bio predsednik Političkog saveta i visoko pozicioniran na listi za gradske izbore 2018. na kojoj je DS slavno propala. Sagovornica Danasa tvrdi da je Lutovac sve vreme u DS bio na nekim funkcijama, funkcijicama, ali nezapažen.

”Šunjalo koje se došunjalo i do mesta predsednika i postaće poslanik nepostojeće stranke. Jednom će i Lutovac, kao i Vućić biti ružna prošlost. Doći će „neki novi klinci“, a onda možda ni mi stari nećemo biti odbačeni”, poručuje Gorica Mojović i dodaje da je jasno da jedan broj članova DS, kao i i deo javnosti doživljava Lutovca kao poštenog, smirenog intelektualca koji je „očistio“ DS od korumpiranih, kancerogenih elemenata.

Napominje i da ona nema kancer, da ima tri stenta, ali da se valjda i to računa.

O povratku u stranku bivših demokrata, kako kažu “propalih pučista”, u DS danas ni ne razmišljaju.

Tvrde da je to mrtva tema koja nikoga ne zanima, a ponajmanje čitaoce Danasa.

IZ DS poručuju da se bave drugim stvarima i da slede unutarstranački izbori.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS ističe za Danas da se ni građani, ali ni oni u DS-u ne bave bivšim članovima i njihovim političkim karijerama. U DS npominju da podižu lokalne odbore i da svaki dan imaju bar po jedan sastanak na temu izbornih uslova.

“Niko se više na bavi ljudima koji su otišli. Imaju tu svoju grupu građana, neka se bave njom, neka pokažu šta znaju. Pučisti odavno nisu tema za nas. U DS ih apsolutno niko ne spominje , nikome ne nedostaju , jer se nikada nisu bavili strankom , nego samo ličnom promocijom. Građani su već zaboravili ko su bili Kena, Balša,Jerkov, Vučković, a za koji mesec zaboraviće ih i novinari, poručilo je u razgovoru za Danas više članova DS, uz opasku da između bivših članova i DS ne postoje nikakvi kontakti, niti iko razmišlja o njihovom povratku.

Bumerang preletači

Za politikologa Mladena Mrdalja nije problem povratak isključenih članova u DS ,ako to nije očajnički potez bez ikakvih moralnih obzira. “Na neki način, to bi bila nova vrsta partijskog preletanja, da ga nazovem “bumerang preletači” – probali su sami, nije uspelo, sad se vraćaju, a matična partija ih prima, jer je broj članova bitniji od ideologije i političke doslednosti. To je samo još jedan pokazatelj koliko su lična odgovornost i politička ideologija nepotrebni u srpskoj politici”, ističe Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari