Puhovski: Zašto Hrvatska ne organizuje izložbu? 1Foto: Wikipedia

Gospodin Dačić je u pravu kada je rekao da je Hrvatska trebalo da organizuje izložbu o Jasenovcu, izjavio je politički analitičar Žarko Puhovski.

Istakao da bi za Nemačku bilo nezamislivo to da izložbu o Buhenvaldu ne organizuje nemačka država, preuzimajući deo istorijske odgovornosti.

Jest da je to deo srpske strategije ocrnjivanja Hrvatske, rekao je Puhovski Radio Slobodna Evropa, ali je, kako je naglasio, mnogo važnije da Hrvatska nikada nije sama u svetu napravila izložbu o jasenovačkom logoru.

Potpuno je nejasno zašto hrvatska država nikada nigde nije organizovala izložbu o Jasenovcu, valjda zato što se boje ‘naših’ unutrašnjih pritisaka, ali to pokazuje ključni problem. Nakon toga dolazi sve ostalo“, ocenio je Puhovski.

Hrvatska bi trebalo da bude ta koja će promovisati osudu tog logora, pored ostalog, i takvim izložbama, rekao je Puhovski.

Puhovski je ocenio da „srpske manipulacije oko ove izložbe i Jasenovca nisu u dnevnopolitičke svrhe, kako to netačno kvalifikuje hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, već se radi o srpskoj strategiji ocrnjivanja suseda“.

„Ali, koliko god srpska strana manipulisala time, činjenica je da je bio logor, činjenica je da su u logoru ubijene desetine hiljada ljudi, i da su ti ljudi jednim delom bili srpske nacionalnosti – ne u većini, ali u značajnom delu, i da je to bilo na teritoriji Hrvatske“, rekao je Puhovski.

Izložbu o zločinima u Jasenovcu, u holu zgrade UN, otvorio je nedavno šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari