Janković i Jeremić su pismo sa ovim predlogom uputili DS Dragana Šutanovca, SDS Borisa Tadića, Dverima Boška Obradovića, Novoj stranci Zorana Živkovića, Dosta je bilo Saše Radulovića, Levici Srbije Borka Stefanovića i Pokretu za preokret Janka Veselinovića.

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, za naš list objašnjava da puna posmatračka misija podrazumeva dugoročne i kratkoročne posmatrače, kako Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), tako i Parlamentarne skupštine OEBS-a.

– Zahtevamo da misija OEBS-a prati sve aspekte izbora, da dođe šest nedelja pre održavanja izbora, kao i da posmatrači budu prisutni na biračkim mestima – navodi on, objašnjavajući šta se od OEBS očekuje s obzirom na to da njihova misija uvek posmatra izbore.

Jovanović kaže da će zajednički zahtev biti formalno upućen Maji Gojković, zato što prema zakonima predsednik Narodne skupštine raspisuje lokalne, samim tim i beogradske izbore. Dodaje da se od ovog zahteva neće odustati, bez obzira na to ko će se pridružiti PSG i NS.

Kako se navodi u saopštenju Jankovića i Jeremića, prisustvo pune posmatračke misije OEBS je neophodan preduslov za regularnost beogradskih izbora, imajući u vidu da nijedna preporuka OEBS-a za unapređenje izbornog procesa u Srbiji nije ispunjena, kao i da je ova međunarodna organizacija iznela brojne zamerke na tok predsedničkih izbora ove godine.

U SDS, Levici Srbije i Pokretu za preokret se slažu sa ovakvim predlogom koji bi garantovao regularnost izbora. Složni su i u DS i nude da stupe u direktan kontakt s OEBS i prenesu važnost njihove posmatračke misije za slobodne i fer izbore, kako bi na vreme, u skladu sa predizbornim propisima, prijavili svoje posmatrače.

– Kroz istoriju smo više puta zvali ovu organizaciju kako bi zaštitili volju građana, te ćemo isto učiniti i ovoga puta. Verujemo da će misija OEBS, osim efikasne mreže kontrole koju ćemo uspostaviti na svim biračkim mestima, dodatno ohrabriti građane da na slobodan i demokratski način glasaju u skladu sa svojim uverenjima na izborima koji su pred nama – kaže za naš list Tamara Tripić, potpredsednica DS.

Ona dodaje da „poverenje u izborni proces je poljuljano zbog različitih nezakonitih radnji i manipulacija izbornom voljom građana tokom prethodnih izbornih ciklusa kojom je rukovodila SNS“ te je zato važno prisustvo OEBS.

„Svi se dobro sećamo da OEBS nije nadzirao predsedničke izbore u svom punom kapacitetu, odnosno nije uopšte, osim u okvirima RIK-a. I stoga smo i tada smatrali preko potrebnim da mu se obratimo i ukažemo na osnovanu sumnju u kršenje izbornih pravila i procedura za predsedničke izbore, u nadi da će OEBS ipak poslati svoje posmatrače i na biračka mesta, ali se to nije dogodilo. Niti je OEBS imao posmatrače na kutijama, niti su nas drugi u tom apelu podržali… Drago mi je što su bar sada i vanparlamentarne stranke i udruženja građana jednako toga svesne“, istakla je za Danas Marinika Tepić, poslanica Nove stranke.

– Načelno mi se slažemo da je kontrola izbornih uslova jedan od najvećih problema sa izbornim procesom i da je velika odgovornost na međunarodnoj zajednici, pogotovo na telima koja kontrolišu ili donose sud i procenu izbora, što u velikom broju slučaja kršenja izbornih pravila uopšte nisu reagovali i pravili se da ne postoji. Kada budemo razmotrili dopis, mi ćemo sigurno odgovoriti Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću“, rekao je novinarima u parlamentu Dušan Pavlović, poslanik pokreta Dosta je bilo.

I Boško Obradović, lider Dveri, rekao je da će u toku današnjeg dana Predsedništvo ove stranke dati odgovor Jankoviću i Jeremiću.

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, rekao je da će njegova stranka podržati predlog Jankovića i Jeremića. „Podržaćemo i sve druge legitimne zahteve za fer izbore i poštovanje zakona“, naveo je Stefanović.

Janković i Jeremić, koliko je poznato, poziv nisu uputili Liberalno-demokratskoj partiji Čedomira Jovanovića, budući da LDP, kao ni radikale Vojislava Šešelja ne smatraju opozicionim strankama.