Poslanici opozicije i dela vladajuće koalicije ponovo su tokom jučerašnje rasprave o amandmanima kritikovali Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama, koji za sada nema većinu u Skupštini. Opozicija, kao i stranke vladajuće koalicije SPS, JS, PUPS i SVM smatraju da izmene zakona koji treba da stupi na snagu tek 2013. godine ruši sistem privrednih komora koji u Srbiji postoji 150 godina, a u načelnoj raspravi koja je prethodila tražili su povlačenje ovog zakonskog predloga.

Ministarka za NIP Verica Kalanović potvrdila je juče da Vlada ne odustaje od ovog zakonskog predloga. Prema njenim rečima, dobrovoljnost u članstvu komore jedna je od osnovnih novina. „Nisam čula da su privredni subjekti protiv ovog zakona. Bune se komore kojima ne odgovara dobrovoljnost, naše pitanje je zašto“, rekla je Kalanovićeva.

Šef poslaničkog kluba PUPS-a Momo Čolakovićponovio je da njihovi poslanici neće podržati predložene izmene. To znači da, ukoliko bi se u danu za glasanje u sali našli svi poslanici opozicije, Vlada, po sadašnjoj računici, ne bi mogla da namakne većinu od 126 poslanika za usvajanje ovog predloga. „Najcelishodnije je povući zakon“, naveo je Čolakovići zaključio da je komunikacija između Vlade i Skupštine očigledno loša.

Balint Pastor (SVM) izjavio je da se nada da će Vlada prihvatiti njihova dva amndmana i da će onda glasati „za“ predložene izmene. Na pitanje šta ukoliko Vlada odbije njihove amandmane, Pastor je odgovorio da će „stav formulisati pre glasanja“. Jednim od amandmana SVM traži da preduzeća iz opština Ada, Kanjiža i Senta budu vezana za Privrednu komoru Subotice, što je do 2001. godine bio slučaj. Više amandmana podneli su i poslanici SPS-a, među kojima i taj da članstvo u privrednim komorama na regionalnom nivou i privrednoj komori Beograda bude obavezno.

Jučerašnje zasedanje bilo je prvo bez nedavno ukinutih poslaničkih dnevnica. Na pitanje kako rade bez dnevnica, većina poslanika je odgovarala da to ne utiče na njihove aktivnosti. Nenad Konstantinović, predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, naveo je da će dnevna ušteda samo po ovom osnovu iznositi 500.000 dinara.

Na dnevnom redu sednice, koja je počela 30. marta, a koja je prošle nedelje prekinuta da bi se poslanici izjasnili o rebalansu budžeta, ima 49 tačaka dnevnog reda. Podneto je oko 3.500 amandmana, a pojedini poslanici su izračunali da će glasanje o svim tačkama dnevnog reda trajati bar dva- tri dana. Kada će početi i koliko trajati glasanje još se ne zna, jer, kako je novinarima izjavio potpredsednik parlamenta Nikola Novaković, dan za glasanje određuje predsednica Slavica Đukić-Dejanović, koja trenutno nije u Srbiji.

Vraćaju se radikali

Danas ističe kazna poslanicima SRS koji su na početku sednice 30. marta i 1. aprila zbog sedenja na mestima rezervisanim za druge poslaničke klubove i remećenja reda kažnjeni izbacivanjem iz Skupštine. Radikali bi većsutra ili prekosutra, ukoliko bude sednice, mogli da se vrate u parlament. To je za Danas potvrdila poslanica SRS Marina Raguš, koja je jedina ovih dana „branila boje” radikala u parlamentu. Na pitanje hoće li poslanici SRS ponovo zauzeti tuđa mesta u skupštinskoj sali, Raguš nije direktno odgovorila. „Nećemo pristati na takvu bahatost, ali neće dolaziti do remećenja rada sednice. Mirno ćemo protestovati”, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari