Putin ne dolazi u oktobru u Beograd 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (Arhiva)

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće u oktobru posetiti Beograd, kako je to najavljivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata u proteklim mesecima, saznaje nezvanično Danas od predstavnika diplomatskih krugova.

Naši izvori tvrde da Kremlj nije otkrio zbog čega se Putin predomislio i odustao od planiranog dolaska, ali ističu da „Rusima svakako nije po volji nedavno približavanje Srbije pozicijama Sjedinjenih Američkih Država u spoljnopolitičkom domenu, što je naročito došlo do izražaja prilikom nedavnog potpisivanja sporazuma u Beloj kući, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine“.

„Sporazum iz Bele kuće Srbije i Kosova označava još jednu prekretnicu u ‘postojanom’ trendu gubljenja uticaja Rusije na Balkanu, što nervira Kremlj. Najbliži partner Rusije na Balkanu, Srbija, rešava kosovski spor bez ikakvog učešća Rusa u pregovorima, i približava se SAD, čiji uticaj raste nauštrb ruskog. Postavljajući uvredljivu objavu na Tviteru, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je verovatno verovala da time izražava želju svojih ‘političkih gospodara’ da osude Srbiju zbog nelojalnosti. Ali, predsednik Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov vide stvari drugačije od nje – Putin se brzo izvinio zbog tvita Zaharove, dok je Lavrov podržao vašingtonski sporazum i perspektivu za postizanje sporazuma Srbije i Kosova. Rusija će, dakle težiti očuvanju dobrih odnosa sa Srbijom, iako je primetno jačanje uticaja SAD u Srbiji“, ističe naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Podsetimo, predsednik Srbije je u junu nakon sastanka sa predsednikom Rusije u Moskvi rekao da mu je Putin potvrdio da u oktobru stiže u posetu Srbiji. Vučić je istakao da će to biti „veličanstven događaj“, kao i da „ćemo otvoriti Hram Svetog Save“.

„To će biti dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu“, poručio je srpski predsednik prilikom posete Moskvi u vreme održavanja vojne parade.

Da li će 20. oktobra, na godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu biti organizovana vojna parada ostaje pitanje, budući da u kabinetu predsednika Srbije juče nisu želeli da za naš list govore ništa na navedenu temu.

Prilikom zvanične posete Beogradu, u januaru 2019, Putin je u pratnji Vučića i srpskog patrijarha Irineja obišao radove u Hramu Svetog Save.

Tada su dvojica predsednika postavili kockice u boji državnih zastava u mozaik koji u Hramu rade umetnici iz Rusije, a Putin se nakon posete kratko zahvalio okupljenim građanima ispred Hrama koji su došli da ga pozdrave rečima: „Hvala za prijateljstvo.“

U to vreme održavane su i opozicione demonstracije protiv Vučića, i tada je Vučićeva SNS uspela da izvede na ulice veliki broj ljudi u čast Putinove posete.

Vučić je u danas objavljenom onlajn intervjuu za rusku agenciju TASS poručio da Srbija nikada neće pridružiti NATO, ili bilo kojoj drugoj vojnoj strukturi, niti će ikada uvoditi sankcije Rusiji, čak ni u slučaju pritiska na Beograd.

Lavrov na mini-balkanskoj turneji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće krajem ovog meseca Atinu, Zagreb i Sarajevo. Planira se da se on 27. oktobra sastane sa trojicom članova Predsedništva BiH, te da u okviru posete ode i u Istočno Sarajevo, gde su smeštene institucije Republike Srpske, što se tumači „podrškom Kremlja Republici Srpskoj“. Izvori Danasa tvrde da Lavrov prilikom ove „mini-balkanske turneje neće posetiti i Srbiju“, gde je boravio u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari