– Na sledećim izborima osvojićemo ne manje od deset odsto glasova. Ne protivimo se Evropskoj uniji, ali smatramo da samo Rusija može biti strateški partner Srbije. Težićemo i da sve bivše jugoslovenske republike ponovo povežemo po socijalnim i ekonomskim pitanjima, ističe u razgovoru za Danas Joška Broz, predsednik nove Komunističke partije, koja ima za cilj objedinjavanje svih komunističkih snaga u Srbiji, i unuk Josipa Broza Tita.


Ističete da će program vaše stranke počivati na iskustvima nekadašnjih KPJ i Saveza komunista, ali u novim uslovima. Šta to znači?

– Program stranke prilagođavamo današnjem vremenu, evropskim integracijama i procesu privatizacije. Sistem socijalnih programa, kao i svih programa koji se odnose na radnog čoveka ostaju isti kao ranije, s tim što prihvatamo sve klauzule EU koje se odnose na ta prava. Evropska zajednica je prihvatila ono što su komunisti svojevremeno uveli, a to su prava čoveka, pravo na porodicu, slobodu govora i ostalo. Kod nas se sada ta prava izgleda odnose samo na gej populaciju. Međutim, nećemo ni sve iz EU prihvatati po svaku cenu i ne pod ucenama, nego po načelima koja su važila onda, u vreme socijalizma.

Koje su loše tekovine iz prošlosti kojih ćete se kloniti?

– Iako to nije bio strogo uslov, postojalo je jedno loše pravilo da direktor neke firme treba da bude član Saveza komunista. Ipak, to je malo više naduvana stvar. Pa, danas više ne možete biti ni čistačica u nekom preduzeću ako niste član neke od sadašnjih glavnih stranaka. Na tim mestima moraju da budu stručni ljudi, koji su pokazali rezultate i uspehe.

Do 23. januara traje proces registracije i preregistracije stranaka. Radite li na prikupljanju potpisa?

– Za nas taj rok ne važi jer smo nova stranka. Mi ćemo se registrovati i prikupljamo potpise. Do sada smo sakupili oko 5.000, od neophodnih 10.000, ali smo s prikupljanjem počeli tek prošlog meseca. Sada nam se priključuju odbori komunističkih stranaka iz cele Srbije. Svakog dana po jedan novi odbor se prijavi. Evo, sada nam je pristupila Komunistička partija iz Kruševca.

Računate li na bivše socijaliste i julovce, poput Milorada Vučelića ili Aleksandra Vulina?

– Kada je reč baš o komunistima, oni su imali našu ponudu još ranije. Tražio sam da se sve partije ujedine kao uslov da prisustvujem njihovom kongresu. Prošle godine je bio taj kongres „ujedinjenja“, sve su potpisali što je trebalo, ali na kraju nije bilo rezultata. Ko god želi u Komunističku partiju, dobro je došao. Vlada veliko interesovanje ljudi iz svih mogućih stranaka, počevši od socijalista i Ljajićevih do DSS, čak i mađarska manjina želi da nam priđe.

Koja bi stranka bila najbolja za saradnju, možda na nekim novim izborima?

– U svakom slučaju planiramo izlazak na izbore. Nemamo nijednu stranku od ovih najvećih s kojom bismo mogli da sarađujemo. Ako bi na nove izbore izašlo 60 onih koji inače zbog nezadovoljstva ne glasaju, mislim da bismo mogli da osvojimo 10, 15 ili čak 20 odsto glasova i da postanemo jedna od najjačih parlamentarnih stranaka. Neka osvojimo i samo 10 odsto i bićemo zadovoljni. Cilj nam je da uđemo u parlament. Naš glasački potencijal su komunisti koji ranije nisu izlazili na izbore.

Kakav je, konkretnije, vaš odnos prema EU?

– Ovo što priča rukovodstvo stranaka na vlasti je zamazivanje očiju. Na jednoj strani su sa EU, na drugoj s Rusima. Opet, na jednoj strani žele da organizuju Samit nesvrstanih, s druge hoće u NATO. Ništa tu nema veze jedno s drugim. Bivša Jugoslavija je bila EU za celu Evropu i šta tu ima da se kaže dalje.

Da li to znači povratak na bivšu SFRJ?

– U svakom slučaju ćemo težiti, možda ne baš menjanjem granica, da sve bivše republike ponovo povežemo po socijalnim i ekonomskim pitanjima. Interes je veliki. Primam pozive iz svih republika. Svi su zainteresovani da vide šta će od ovoga s našom Komunističkom partijom biti. Svuda u Evropi levi pokret jača i potrebna je inicijalna kapisla za proboj. U Češkoj deluje jaka komunistička partija s kojom sam već imao razgovore.

Koja bi zemlja trebalo da bude strateški partner Srbije i njen uzor?

– Trenutno jedino Rusija nama može da bude strateški partner. Oni su spremni da sve prihvate pod normalnim uslovima, bez prevare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari