Foto: Beta/Medija centar Beograd

Formiranjem Građanskog demokratskog foruma uoči ovonedeljne sednice skupštine Beograda, nastavlja se “prekomponovanje” u redovima opozicije, naziru se nove koalicije, a GDF najavljuje da će sve odluke za sada donositi nezavisno od ostatka opozicije što se prvenstveno odnosi na bojkot parlamentarnih zasedanja.

– Pre svake konkretne Skupštine ćemo sami donositi odluku da li učestvujemo u radu te Skupštine ili ćemo napustiti sednicu – objasnio je Veljanovski.

Foto: Beta/Medija centar Beograd

Formiranjem GDF ujedno i Pokret slobodnih građana ostaje bez odborničke grupe dok njihova tri preostala odbornika u beogradskom parlamentu pristupaju širem udruženju – Asocijacija slobodnih odbornika koje okuplja opozicione i nezavisne odbornike iz gradova širom Srbije a koji su najavili bojkot svih gradskih, mesnih kao i Narodne Skupštine.

– Mi se najverovatnije nećemo učlanjivati u Asocijaciju nezavisnih odbornika, zato što nam nije najjasnije šta ona treba da znači i čemu treba da vodi. Mislim da nije nužno da se stvara ta vrsta zajedništva, to ubija politički pluraliam i na neki način predstavlja drugi kolosek udruživanja u Savez za Srbiju, to je prilično očigledno i mi to u ovom trenutku ne želimo – naglašava Veljanovski.

On dodaje i da, za razliku od SZS, veće verovatnoće vidi za saradnju njihove političke organizacije sa novim Građanskim frontom, čije su osnivanje najavili Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Udruženje pokreta slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

– Iskreno se nadam da ćemo sa njima sarađivati jer podržavamo sve njihove akcije, principe i zahteve, mislim da nas u ideološko-političkom smislu ništa ne deli. Oni imaju pravo da za sada budu taj poseban front, mi to uvažavamo i cenimo, a saradnji se svakako nadamo – istakao je on.

Veljanovski podseća i da će se nastaviti saradnja sa partnerima sa kojima su bili u Građanskom bloku 381 čiji je član i PSG, a to su Mađarski pokret iz Subotice i koalicija Tolerancija. On dodaje i da će mnoge stvari o funkcionisanju GDF biti jasnije i precizirane na osnivačkoj skupštini te organizacije koja će biti održana danas (subota) u Beogradu.

Jedna odbornička grupa, dve političke organizacije

Od osam odbornika Pokreta slobodnih građana u skupštini Beograda, njih petoro je izašlo i iz ove političke organizacije i iz odborničke grupe, to su Rade Veljanovski, Zoran Vuletić, Miloš Marković, Nataša Medojević i Svetlana Cicmil. Oni su zajedno formirali novu odborničku grupu u gradskom parlamentu – Građanski demokratski forum, dok će Veljanovski, Vuletić i Marković formirati i istoimenu političku organizaciju, GDF. Dame – Medojević i Cicmil će formirati Incijativu žene Srbije, kao posebnu organizaciju, ali će u Skupštini Beograda svi nastupati zajedno. Veljanovski je najavio i da bi mogla da im se priključi još jedna odbornica.

 

Povezani tekstovi