Rade Veljanovski: Bliži smo saradnji sa Građanskim frontom nego sa SZS 1Foto: Beta/Medija centar Beograd

Nova odbornička grupa u Skupštini grada Beograda – Građanski demokratski forum, nastala odlaskom dela odbornika iz Pokreta slobodnih građana, bliža je saradnji sa novoosnovanim “Građanskim frontom” nego sa Savezom za Srbiju, objašnjava za Danas Rade Veljanovski, jedan od osnivača te organizacije.

Formiranjem Građanskog demokratskog foruma uoči ovonedeljne sednice skupštine Beograda, nastavlja se “prekomponovanje” u redovima opozicije, naziru se nove koalicije, a GDF najavljuje da će sve odluke za sada donositi nezavisno od ostatka opozicije što se prvenstveno odnosi na bojkot parlamentarnih zasedanja.

– Pre svake konkretne Skupštine ćemo sami donositi odluku da li učestvujemo u radu te Skupštine ili ćemo napustiti sednicu – objasnio je Veljanovski.

Rade Veljanovski: Bliži smo saradnji sa Građanskim frontom nego sa SZS 2
Foto: Beta/Medija centar Beograd

Formiranjem GDF ujedno i Pokret slobodnih građana ostaje bez odborničke grupe dok njihova tri preostala odbornika u beogradskom parlamentu pristupaju širem udruženju – Asocijacija slobodnih odbornika koje okuplja opozicione i nezavisne odbornike iz gradova širom Srbije a koji su najavili bojkot svih gradskih, mesnih kao i Narodne Skupštine.

– Mi se najverovatnije nećemo učlanjivati u Asocijaciju nezavisnih odbornika, zato što nam nije najjasnije šta ona treba da znači i čemu treba da vodi. Mislim da nije nužno da se stvara ta vrsta zajedništva, to ubija politički pluraliam i na neki način predstavlja drugi kolosek udruživanja u Savez za Srbiju, to je prilično očigledno i mi to u ovom trenutku ne želimo – naglašava Veljanovski.

On dodaje i da, za razliku od SZS, veće verovatnoće vidi za saradnju njihove političke organizacije sa novim Građanskim frontom, čije su osnivanje najavili Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Udruženje pokreta slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

– Iskreno se nadam da ćemo sa njima sarađivati jer podržavamo sve njihove akcije, principe i zahteve, mislim da nas u ideološko-političkom smislu ništa ne deli. Oni imaju pravo da za sada budu taj poseban front, mi to uvažavamo i cenimo, a saradnji se svakako nadamo – istakao je on.

Veljanovski podseća i da će se nastaviti saradnja sa partnerima sa kojima su bili u Građanskom bloku 381 čiji je član i PSG, a to su Mađarski pokret iz Subotice i koalicija Tolerancija. On dodaje i da će mnoge stvari o funkcionisanju GDF biti jasnije i precizirane na osnivačkoj skupštini te organizacije koja će biti održana danas (subota) u Beogradu.

Jedna odbornička grupa, dve političke organizacije

Od osam odbornika Pokreta slobodnih građana u skupštini Beograda, njih petoro je izašlo i iz ove političke organizacije i iz odborničke grupe, to su Rade Veljanovski, Zoran Vuletić, Miloš Marković, Nataša Medojević i Svetlana Cicmil. Oni su zajedno formirali novu odborničku grupu u gradskom parlamentu – Građanski demokratski forum, dok će Veljanovski, Vuletić i Marković formirati i istoimenu političku organizaciju, GDF. Dame – Medojević i Cicmil će formirati Incijativu žene Srbije, kao posebnu organizaciju, ali će u Skupštini Beograda svi nastupati zajedno. Veljanovski je najavio i da bi mogla da im se priključi još jedna odbornica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari