Radeta: Poseta je korak Srbije ka priznanju Krima 1

Poseta delegacije Krima Srbiji je dokaz sedenja zvaničnog Beograda na dve stolice – i Rusija i Evropska unija.

Srpska radikalna stranka, međutim, pozdravlja taj potez srpskih vlasti jer oni ne bi mogli da dođu u Srbiju da nije bilo njihovog pristanka, bez obzira na to što se krimski zvaničnici nisu susreli ni sa jednim srpskim predstavnikom vlasti – ocenjuje za Danas Vjerica Radeta, funkcionerka Srpske radikalne stranke.

Ona napominje da je poseta zvaničnika Krima dokaz da „Srbija priznaje da je Krim sastavni deo Ruske Federacije, odnosno da je to prvi korak u tom smeru“.

Činjenica je, međutim, da zvanična politika Srbije ne priznaje Krim, odnosno da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

To što se sa predstavnicima krimske delegacije nije susreo niko od predstavnika vlasti, njihova poseta i susret sa generalnim sekretarom Srpske narodne partije Jovanom Palalićem, zvaničnikom partije koja je na izborima nastupila na listi vladajuće Srpske napredne stranke, ipak govori o njihovom odobravanju posete, ili pak izostanku demantija takvih navoda.

Delegaciju sa Krima primio je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Krimsku delegaciju u Beogradu čine desetorica predstavnika međunarodno nepriznatih krimskih institucija vlasti, odnosno predstavnika tamošnjeg univerziteta i filharmonije. Oni su u Beograd došli, kako je istaknuto, sa namerom da uspostave ekonomsku saradnju. Ostalo je nepoznato da li su imali nezvanične susrete sa srpskim zvaničnicima. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na pomenutom skupu rekao je da je Krim za Rusiju isto što i Kosovo za Srbiju. On je bio taj koji im je upriličio dobrodošlicu u Ruskom domu.

– Na Krimu živi narod koji govori ruski i koji osjeća da pripada Ruskoj Federaciji – rekao je Čepurin na skupu u Ruskom domu na kojem su predstavljene mogućnosti saradnje Krima i Srbije.

Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, za Danas je ocenila da u kontekstu najnovijih dešavanja Srbija počinje da gubi ravnotežu u svojoj „strogo balansiranoj“ spoljnoj politici, a sa „krimskom posetom“ puca sebi u nogu.

Pokret Dveri saopštio je da im je u poseti bila delegacija nepriznate Republike Krim, predvođena Georgijem Muradovim, kao i da su od gostiju dobili poziv da u delegaciji privrednika, ljudi iz kulture, medija i obrazovanja, učestvuju na Ekonomskom forumu na Jalti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari