Radeta o odluci Haškog suda: Reč je o izmišljenom delu koje nikad nije postojalo 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Međunarodni sud u Hagu potvrdio je raniju odluku da će suditi zvaničnicima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbilo je žalbu koju je na tu prvostepenu odluku uložila Srbija. Vjerica Radeta ocenjuje da je reč o izmišljenom delu koje nikada nije postojalo.

„Naše izručenje Hagu, a to valjda zna cela Srbija, bilo bi suprotno Ustavu Srbije i odluci, odnosno rešenju Višeg suda u Beogradu koje je pravosnažno i kojim je utvrđeno da nema osnova za naše izrućčenje“, rekla je Radeta na početku sednice Skupštine Srbije, konstatujući da je intersantno da je za odluku Haškog tribunala još pre deset dana znala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Radeta je upitala i da li je to eksluzivno saznanje imala samo Mihajlovićeva ili su ga imali i Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

„Ako njih dvoje nisu znali, onda postavljam pitanje do kada će taj špijun i kriminalac koji se zove Zorana Mihajlović sedeti u Vladi Srbije. Poznato je takođe njeno zalaganje za izručivanje Srba Haškom tribunalu, a bila je i jedina koja je, kada je tribunal tražio da se Šešelj vrati u tribunal, glasala za to. Što se tiče njenog kriminalnog delovanja ono će svakako biti tema nadležnih organa, ako se ima u vidu da su njeni najbliži saradnici pohapšeni“, navela je Radeta.

Jojić i Radeta terete se da su, pretnjama i podmićivanjem, uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svedoče ili da promene iskaz i brane Šešelja. Jedan od svedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da „malu izjavu“ da i Šešeljevoj odbrani. Po izjavi očevica, „Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu“, koja je bila „neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva“ i „obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata“. Istog svedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da saradjuje, više puta „podvrgavala pritisku“ da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS.

Nakon što je prihvatio novac, radikali su tom svedoku, uoči svedočenja na jednom od procesa Šešelju zbog nepoštovanja Haškog tribunala, dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojeg je morao da se pridržava. Vjerica Radeta je, po svedočenju koje citira Elisova, drugom svedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali „pomoći“, ako promeni iskaz i svedoči u Šešeljevu odbranu. Svedok je, potom, od SRS dobijao 500 evra mesečno, a „Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega“.

U maju prošle godine, sudija Liju Daćun je poništio prvobitnu odluku haškog suda kojom je proces Jojiću i Radeti bio ustupljen Srbiji i izdao novi nalog za hapšenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari