Radeta (SRS): Jojić i ja smo spremni da nam se sudi u Srbiji 1Foto: Beta/Milan Obradović

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da su funckioner SRS Petar Jojić i ona spremni da im se u Srbiji sudi za nepoštovanje suda u Hagu tokom procesa protiv predsednika te stranke Vojislava Šešelja.

Postupajući haški sudija Liju Daćun zatražio je prošle nedelje od predsednika medjunarodnog suda u Hagu Karmela Adjijusa da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

Na konferenciji za novinare u centrali SRS, Radeta je navela da je Viši sud u Beogradu 2016. godine doneo rešenje kojim je ocenjeno da ne postoji pravni osnov da Srbija Jojića i nju izruči Haškom sudu.

„Nema pravnog osnova da nam se sudi u Hagu, a ako misli Haški tribunal da postoji neki razlog – a mislim da nema – vrlo lako bismo pokazali i dokazali da niko iz tima Vojislava Šešelja nije napravio bilo kakav prekršaj“, rekla je ona.

Radeta je kazala da se njima, prema nezvaničnim saznanjima, na teret stavlja da su neke svedoke u procesu protiv Šešelja „prisiljavali, potplaćivali i da su im pretili“, šta ona negira.

Reagujući na vest o zahtevu haškog sudije Daćuna, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija neće izručiti Radetu i Jojića i upitao zašto haški sud ne dozvoljava da se njima dvoma sudi u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari