Radić: Vučić odlučio da napravi zaokret prema Amerikancima 1Foto: MOD

Potpuno je jasno da je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da napravi zaokret prema Amerikancima, što se primećuje po medijima, po nastupima zvaničnika već nedeljama, a kontekst je jasan – Kosovo i Metohijja, izjavio je za Glas Amerike vojni analitičar Aleksandar Radić.

Odjednom tokom demonstracija prepoznati su Rusi kao problem, a poslednjih nekoliko godina naoružanje je bilo referenca pre svega spolje politiike, predočio je Radić.

Prema njegovom tumačenju, izbor vojnih sredstava koja su kupovana nikada nije bio realno posledica potrebe Vojske Srbije, koliko je bilo potrebno da to bude kupljeno od Rusa, Kineza, Nemaca, Francuza…“

Amerikanci su ostali isključeni i mislim da je sad politička ideja da se nešto kupi od nauružanja, nešto što zvuči dobro, nešto što može da se jako lepo predstavi njima“, objasnio je Radić, osvrćući se na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se planira nabavka novih borbenih aviona.

On smatra da je projekat modernizacije aviona Orao“ u dubokoj krizi, što treba prikriti i ocenjuje da je to takođe motiv da se uđe u priču sa američkim T7A, jer taj avion po performansama približno odgovra „Orlu“.

Reč je o namenskom školskom avionu koji ulazi u američko naoružanje 2023. godine“, precizirao je Radić i dodao da srpskom javnom mnjenju kroz tabloide nije zgodno predočiti da je reč o školskom avionu, pa se zato on predstavlja kao bombarder.

Koz pregovore sa Amerikancima, ističe Radić, avion bi se mogao donekle modifikovati, čime bi postao višenamenski avion, prikladan siromašnijim zemljama koje ne mogu sebi da priušte vrhunski borbeni avion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari