Foto: Stefana Savić

Nela Kuburović, ministarka pravde, objasnila je da se pred novim tužiocem za ratne zločine nalaze brojni izazovi i velika odgovornost. Navela je i da je izbor novog tužioca od velikog značaja i za ispunjenje obaveza koje je Srbija preuzela u okviru Poglavlja 23.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije parlamentu je predložila dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika. Ona je navela da jedan od prvih koraka koji se u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 očekuje od Tužilaštva za ratne zločine, je izrada i usvajanje Tužilačke strategije za istragu i gonjenje ratnih zločina”, a u okviru ove Strategije, Tužilaštvo za ratne zločine treba da učini potrebne napore na unapređenju unutrašnje organizacije i unapređenja efikasnosti rada Tužilaštva.

“Pored Akcionog plana za Poglavlje 23, brojne buduće aktivnosti Tužilaštva za ratne zločine definisane su i u okviru Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u Srbiji koju je Vlada usvojila u februaru 2016. godine. Po broju i obimu aktivnosti iz ove Strategije koje je potrebno sprovesti, Tužilaštvo za ratne zločine čini glavnog nosioca njenog uspešnog sprovođenja”, navela je ministarka i dodala da Tužilaštvo ima i značajnu ulogu u procesu efikasne međunarodne, a naročito regionalne saradnje u istrazi i procesuiranju ratnih zločina, zbog čega izbor novog Tužioca treba da pomogne i intenziviranju ovih mehanizama. A pred novim tužiocem nalaze se brojni izazovi i velika odgovornost, čije su razumevanje oba kandidata dokazala kroz predložene programe rada.

Poslanici Srpske radikalne stranke i Pokreta Dveri založili su se za ukidanje tužioca za ratne zločine, navodeći i da je vladajuća koalicija i pre izbora tužioca u parlamentu odlučila koji će kandidat dobiti većinu, odnosno koga će favorizovati. Nataša Mićić ocenila da je nedopustivo što je Srbija godinu i po dana bila bez tužioca za ratne zločine i primetila je da bi drugačija reakcija bila pri hapšenju Ramuša Haradinaja bila da je Srbija imala tužioca za ratne zločine.