Radikali i naprednjaci se međusobno optuživali ko je primio pare i od koga 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici skupštine Srbije tokom rasprave o amandmanima na Predlog Zakona o glavnom gradu koji između ostalog omogućava efikasnije i kvalitetnije urbano planiranje, osnivanje uslužnih centara i prenošenje prava sa grada na prigradske opštine, debatovali su o svemu i svačemu, a  najmanje o predloženim amandmanima.

Govorilo se o bivšem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, njegovom učinku, koalicionim partnertima naprednjaka, ali i o tome ko je i zašto svojevremeno ukrao mandate Srpske radikalne stranke.
Tokom rasprave naprednjaci su ocenili da je Đilas Statutom grada Beograda iz 2011. godine ukinuo nadležnosti gradskih opština sprovodeći kompletnu centralizaciju.
„Napravio je sebi spomenik za života, most od 500 miliona evra, koji vredi 150 miliona. Interesuje me gde je 350 miliona od mosta“, rekla je Ljiljana Malušić, poslanica SNS, napominjući da je zahvaljujući naprednjacima dobar deo Đilasovih grešaka ispravljen.
I radikalka Vjerica Radeta je napomenula da i nju zanima gde je 350 miliona koje je “Đilas ukrao od mosta”.
”Interesuje nas onda kada ćete više Đilasa da privedete, da ga ispitaju, da se možda pokrene postupak protiv njega, ako ima osnova. Ali nas intertesuje i gde je 300 miliona evra koje je Zorana Mihajlović poklonila Behtelu”, rekla je Radeta, podsećajući naprednjake da su danas u koaliciji sa onima koji  su zajedno sa Đilasom bili vlast u Beogradu, a radikal Nemanja Šarović napomenuo je da je prema zvaničnim podacima Trezora Narodne banke u vreme Đilasove vlasti, dnevnom listu Pravda, stranačkom  glasilu SNS otišlo više od milion evra samo iz gradske kase.
Naprednjak Aleksandar Marković osetio se prozvanim zbog diskusije radikala, pa je priznao da jeste bio odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Beograda, ali samo 2008. godine i prva dva meseca 2009. godine, kada je, kako je naveo, vratio mandat, jer je učestvovao u osnivanju Srpske napredne stranke, za koju je verovao da jedina može Srbiju da izvuče iz krize, što se ispostavilo kao tačno.
Marković je podsetio Šarovića da je Đilas u vreme dok je bio gradonačelnik jedino radikalima ponudio mesta u upravnim i nadzornim odborima.
”Pitanje za Šarovića je i da li je 2012. godine od Šapera na ruke primio 350  hiljada evra za kampanju njegove stranke. Iz tog primera se vidi ko je koga politički pomagao“ , naveo je Marković.
Replicirajući Markoviću Šarović je rekao da će se povući iz javnog života ako se utvrdi da Marković govori istinu, jer je učestvovanje u upravnim i nadzornim odborima ponuđeno svim opozicionim strankama, a ne samo radikalima.
On je primetio i da je SNS pogazio sve parlamentarne principe i da prvi put opoziciji u Skupštini Srbije nije pripao Administrativni odbor. I Vjerica Radeta je ocenila da nije lepo pominjati ko je od koga uzeo pare, a da je to najmanje fer da priča čovek iz stranke koja nije dobijala ni dinara iz budžeta, a da je potrošila ne zna se koliko para. „Javna je tajna i gde je Pariz i gde je hotel Ric i gde je sedeo Stanko Subotić i Milo Đukanović i sa kim su sedeli i koliko para je ko dobio. Pitam Markovića da li zna ko je Arno Danžan i gde je milion evra  Caneta Subotića“, navela je Radeta.
Šarović je negirao  da je ikada bio u Šaperovoj kancelariji, pa je  u nekoliko navrata zatražio od Markovića da ponovi tvrdnju da je on uzeo od  Šapera neki novac, ali je  Marković samo ponavljao – „Ja pitam“.
Šarović je tražio od Markovića i da bude konkretniji kada priča o Đilasu i o tadašnjim štetočinama na vlasti. Pitao je da li kada govori o štetočinama misli na SPS, JS, PUPS koje su bile okosnice te vlasti i sa kojim su danas i naprednjaci u koaliciji, ali je Marković izbegao da odgovori.
Inače izmenama i dopunama Zakona prigradskim opštinama se daju mnogo veća ovlašćenja nego što danas imaju i predviđa se mogućnost da one mogu osnivati javna preduzeća uz prethodnu saglasnost Skupštine grada.
Prigradske opštine će moći da izdaju građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara, ali i da vrše legalizaciju objekata do 3.000 metara kvadratnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari